Produkcja trzody w Chinach rośnie, a w Unii Europejskiej spada

opr. (koci)
Produkcja trzody chlewnej najbardziej wzrośnie w Chinach, a żywca wołowego w Stanach Zjednoczonych
Produkcja trzody chlewnej najbardziej wzrośnie w Chinach, a żywca wołowego w Stanach Zjednoczonych
Jak wynika z najnowszego raportu FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa w 2017 r. wzrośnie o 3,5 mln t (1,1 proc.) do 324,8 mln t. W największym stopniu wzrost ten będzie wynikał ze zwiększenia produkcji mięsa wołowego o 1,2 mln t do 69,5 mln t, a także mięsa wieprzowego, o 1,2 mln t, do 118,2 mln t.

- Światowa produkcja mięsa wieprzowego odbudowuje się i w 2017 r. może być rekordowa - mówi Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas . - Według prognoz FAO zwiększy się ona w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Rosji, na Filipinach, ale również w Kanadzie, Wietnamie, Meksyku i Korei Południowej.

Oczekuje się, że po dwóch latach spadku, chińska produkcja mięsa wieprzowego w 2017 r. wzrośnie o 655 tys. t (1,3 proc.), do blisko 53 mln t. Wzrost ten w dużej mierze jest wynikiem przeprowadzonych reform; zamknięto wiele małych, nierentownych gospodarstw lub poddano je procesowi konsolidacji. Dokonano również relokacji gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, z dala od źródeł zaopatrzenia w wodę oraz zmodernizowano gospodarkę nawozami naturalnymi.

W związku z odbudową produkcji trzody chlewnej w Chinach, przy osłabionym popycie konsumpcyjnym, oczekuje się, że chińscy importerzy zakupią 2,2 mln t. mięsa wieprzowego, czyli o 14 proc. mniej niż przed rokiem. Ze względu na mniejsze zakupy ze strony Chin, światowy handel mięsem będzie rozwijał się wolniej niż w 2016 r. (+4,4 proc.) i zwiększy się o 1,2 proc. do 31,5 mln t.

Wzrostu produkcji oczekuje się również w przypadku Stanów Zjednoczonych, o 3,6 proc., do 11,7 mln t., a także Meksyku (+3,2 proc. do 1,4 mln t), Rosji (+3,1 proc. do 3,5 mln t).

- Natomiast spadek spodziewany jest się w odniesieniu do UE, gdzie produkcja wyniesie 23,4 mln t, głównie ze względu na zmniejszenie pogłowia trzody chlewnej, będącego efektem m.in. wyraźnego osłabienia popytu importowego ze strony Chin - zauważa Magdalena Kowalewska.

Eksperci FAO prognozują, że światowa produkcja mięsa wołowego wzrośnie o 1,7proc., do blisko 70 mln t w 2017 r. Produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych zwiększy się o 5,3 proc., osiągając najwyższy, od 9 lat, poziom - 12,1 mln t. Wzrost produkcji oczekiwany jest również w odniesieniu do Brazylii, gdzie ze względu na dobre warunki atmosferyczne producenci wołowiny mieli dostęp do relatywnie tanich pasz. Po blisko czterech latach odbudowuje się również pogłowie bydła w Argentynie. Spadek produkcji spodziewany jest natomiast w przypadku RPA, Rosji i Australii. W UE produkcja mięsa wołowego powinna pozostać stabilna, gdyż wysokie ceny mleka zniechęcają rolników do sprzedaży krów na ubój.

W związku ze wzrostem globalnej produkcji, po dwóch latach spadku, światowy eksport mięsa wołowego zwiększy się o 2,2proc. do 9,1 mln t, głównie ze względu na wzrost popytu importowego ze strony Chin (1,5 mln t), Japonii, Wietnamu, Indonezji i Korei Południowej.

Wideo

Materiał oryginalny: Produkcja trzody w Chinach rośnie, a w Unii Europejskiej spada - Gazeta Współczesna

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie