Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosimy Państwa o nadsyłanie przepisów kulinarnych na Wielkanoc

(staw)
Do jabłeczników można użyć jabłek świeżych lub ze słoika
Do jabłeczników można użyć jabłek świeżych lub ze słoika
Ukażą się w wydaniu "Gazety Lubuskiej" 3 kwietnia. Wybrane przepisy i opublikowane nagradzamy książką.

Podane przez nas w ostatnim "Dobrym Piątku" przepisy Franciszki Galońskiej z Muszkowa nagradzamy książką. Gratulujemy i dziękujemy!
Prosimy o pomysły na dania postne, które posłużą nam też do utrzymania lepszej sylwetki, ale już zaczynamy zbierać przepisy kulinarne na Wielkanoc. Jak co roku chcemy Państwu podać je w gazecie przed świętami. Na dania wielkanocne czekamy do 27 marca. Prosimy je przesyłać na adres mailowy: [email protected] lub pocztą tradycyjną: Gazeta Lubuska z dopiskiem "przepisy", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra.

AJERKONIAK

Składniki: 8 żółtek, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka przegotowanej owdy, 1 szklanka spirytusu.

Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać wodę, spirytus, wszystko zmiksować.

BISZKOPT

Składniki: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: ubić białka na sztywno. Dodać cukier, żółtka, wodę, mąkę przesianą i pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni C.

Masa: 1 galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody i wystudzić. Ubić jedno opakowanie bitej śmietany w proszku. Dodać do śmietany galaretkę i przełożyć masą biszkopt.

JABŁECZNIK OD MAMY

Składniki: 70 dag mąki, 3 żółtka, 1 kostka margaryny, 2 łyżki oliwy, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki amoniaku, 1 kg jabłek.

Przygotowanie: jabłka zetrzeć na grubej tarce. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników (z wyjątkiem jabłek) - podzielić na dwie części. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, dać jabłka, na wierzch znowu warstwa ciasta. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C, ok. 50 min.

JABŁECZNIK II

Składniki: 70 dag mąki, 4 żółtka, 1 całe jajko, 1 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 3,4 kostki margaryny, 2 łyżki smalcu, 4 łyżki śmietany, szczypta soli, 1 kg jabłek zszatkowanych na grubej tarce (mogą być też ze słoika).

Przygotowanie: zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, położyć jabłka, posypać cynamonem, pokryć drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.

Franciszka Galońska z Muszkowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska