Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste przepisy na wegańskie dania 21.04.2024. Co dziś ugotować?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/DronG
Przepisy na wegański obiad, kolację czy śniadanie mogą być proste w wykonaniu, a bardzo smaczne. Jakie masz plany na dzisiejszy posiłek? W naszym artykule znajdziesz posty z Instagrama z ciekawymi wege przepisami, które warto wypróbować w swojej kuchni. Sprawdź, który najbardziej Ci się spodoba.

Przepisy na wege obiad, kolację czy śniadanie zebraliśmy w jednym miejscu. Sprawdziliśmy, jakie ostatnio pojawiły się ciekawe pomysły na wegańskie dania i zebraliśmy je w jednym miejscu, aby wybieranie odpowiedniego przepisu na dzisiaj było jeszcze łatwiejsze. Śledź ten artykuł, bo codziennie szukamy nowych przepisów!

Co jedzą weganie, a czego nie?

Weganie jedzą rośliny w każdej postaci, nie jedzą natomiast mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięsożercy nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, czego nie jedzą weganie i z jakiego powodu tak się dzieje. Zanim zaproponujesz weganinowi sernik, sprawdź:

  • Czy weganie jedzą ser? Każdy naturalny ser produkowany jest z mleka, tak więc w diecie wegańskiej nie ma miejsca dla serów żółtych ani białych.
  • Czy weganie jedzą grzyby? Grzyby nie pochodzą od zwierząt, rosną w ziemi jak rośliny, a więc wpisują się doskonale w wegańskie menu.
  • Czy weganie jedzą masło? A czy masło jest roślinne? Dostępne w sklepach od pokoleń tzw. masło roślinne może zawierać serwatkę lub inne składniki powstałe na bazie mleka, więc takie masło nie jest wegańskie. Dostępne są jednak masła np. z awokado, które można z powodzeniem wykorzystywać do wege kanapek.
  • Czy weganie jedzą jajka? Kurze fermy to dla wegan synonim cierpienia zwierząt, a więc jajka, jako produkt pochodzący z takich miejsc, nie sa produktem wegańskim.

Przepisy na wegańskie dania

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Przepis na wege klopsiki z koperkowym sosem - dla dużych i małych, również dla niemowląt ➡️ przesuń w bok i sprawdź [autopromocja]

‼️ZAPISZ TEN POST, bo będziesz do niego wracać. Lepiej mieć zawsze pod ręką niż potem szukać!

Oczywiście jak odłożysz porcję dla bobasa, to polecam sobie dosolić 💚 Super wjeżdża z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, kiszonkami i colesławem 🫶🏻

Przepis pochodzi z nowego ebooka dla wege dzieci i małych alergików, który tylko do wtorku (23.04.) jest do kupienia za pół ceny. Wypróbuj przepis i skorzystaj z okazji! 💸

#weganizm #weganskieprzepisy #cojedzaweganie #wegeobiad #dladzieci
🗝️ wegańskie przepisy dla dzieci, rozszerzanie diety BLW weganizm, bez mleka i bez jajek, przepisy dla alergików bmk i bjk, co na obiad bez mięsa


Pyszne kotlety nadziewane mozzarellą! Koniecznie musicie wypróbować 😎

Premiera! Ebook Jadłospis 2024 już w sprzedaży. Skorzystaj z premierowej promocji 50% taniej.

Szczegóły na: fit-przepisy.edu.pl

Składniki:

  • Mielone z indyka 150g
  • Marchew 100g
  • Mąka pełnoziarnista 50g
  • Jajko 60g
  • Mozzarella light 50g
  • Brokuły 100g
  • Sól, pieprz, curry

Wykonanie:

  • Marchew ścieramy na tarce
  • Mieszamy marchew, mąkę, jajko, mięso mielone i przyprawy
  • Masę dzielimy na 4 równe porcje
  • Na dłoni formujemy cienki placek, na środku układamy kawałek mozzarelli i zwijamy w kulkę, którą potem lekko spłaszczamy
  • Powtarzamy przy wszystkich kotlecikach
  • Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (opcjonalnie smażymy na niewielkiej ilości oliwy)
  • Podajemy z brokułami
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 576 kcal
  • 53g białko
  • 50g węglowodany
  • 18g tłuszcze

#zdrowejedzenie #wiemcojem #kotleciki #brokuł #brokuły #wege #kotlety #kolorynatalerzu #zdroweodzywianie #przepis #czystamicha #smacznie #warzywa #przepisy #zdrowo #obiad #kolacja #fitprzepisy #kotletyzbrokuła #kotletywarzywne #motywacja #odchudzanie #dieta #polskadziewczyna #fitobiad #fitkolacja


Wieczorową porą wrzucam obiecany przepis na makaron z bakłażanem i pomidorami 🍆🍅

Składniki:
250g makaronu świderki
250g bakłażana pokrojonego w kostkę
80g cebuli pokrojonej w piórka
400g pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
Sól i pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
150g mascarpone
3 łyżki parmezanu
Pęczek posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy wedle instrukcji i odstawiamy.
  2. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy mieszając przez 3 min.
  3. Dodajemy pokrojonego bakłażana i również przez 3 min podsmażamy mieszając.
  4. Dodajemy pomidory oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy mieszając na średnim ogniu przez 10min.
  5. Dodajemy mascarpone i parmezan. Mieszamy i podsmażamy kilka minut aż składniki dokładnie się połączą.
  6. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy, a następnie posypujemy posiekną pietruszką.

Smaczenego !
——————————————————————————————————————-
#kuchnia #mojakuchnia #gotowanie #gotuje #makaron #przepis #przepisy #mojeprzepisy #prostyprzepis #wloskakuchnia #wloskiesmaki #makaron #pasta #warzywa #wege #wegeprzepisy #bakłażan #pomidor #obiad #kolacja #kuchenneinspiracje #patelnia #tefal #tefalingenio #współpracaambasadorska #gotujemy #pyszne #pysznejedzenie #smacznego


Pyszna marchewkowa 🥕 zupa krem 😋 gotowa w pół godziny! Twój sposób na szybki i pożywny lunch. 😉

SKŁADNIKI na 2 porcje:
🥕 400 g marchewki
🥕 30 g masła
🥕 1 ząbek czosnku
🥕 ½ łyżeczka nasion kolendry
🥕 ½ łyżeczka płatków chili
🥕 600 ml bulionu warzywnego
🥕 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Dodatkowo
🥕 100 g burraty
🥕 2 łyżki płatków migdałów
🥕 Świeża natka pietruszki do ozdoby
🥕 1 łyżeczka oliwy
🥕 Świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: W rondelku podsmaż na maśle pokrojoną marchewkę, posiekany czosnek i przyprawy. Po 5 minutach wlej bulion i dopraw naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman. Gotuj przez 20 minut.

Krok 2: Zmiksuj zupę na gładki krem i posyp świeżą natką pietruszki.

Krok 3: Migdały podpraż na suchej patelni.

Krok 4: Zupę podawaj z burratą. Posyp migdałami, pieprzem i pietruszką. Skrop oliwą.

SMACZNEGO!

#Kikkomaniak #Kikkoman #soysauce #newrecipe #sossojowy #vege #sosBBQ #marchewkowazupakrem #nowyprzepis #przepis #zupakrem #zupamarchewkowa #kremmarchewkowy


𝔽𝕣𝕚𝕥𝕥𝕒𝕥𝕒 𝕫 𝕨𝕒𝕣𝕫𝕪𝕨𝕒𝕞𝕚, 𝔻𝕊 𝕏𝕏 𝕠𝕕𝕔. 𝟚𝟞

Frittata z warzywami to szybki w przygotowaniu obiad, lunch czy przekąska. Połączenie kremowej masy jajecznej z soczystymi i kolorowymi warzywami: brokułem, pieczarkami portobello czy ząbkami czosnku marynowanego SMAK, sprawdzi się idealnie!💚

Takie danie możecie przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy! Nie obawiajcie się dodatku czosnku marynowanego SMAK 🧄, ponieważ jego smak jest zdecydowanie łagodniejszy niż świeżego. W przepisie na frittatę warzywną, ten dodatek przyjemnie chrupie, przełamując delikatność pozostałych składników. Koniecznie wypróbujcie tego prostego przepisu, który Was zachwyci!

Link do przepisu znajdziecie w linku w opisie BIO ⬆️⬆️

#doradcasmaku #prymat #programtv #fritatta #pomysłnaobiad #obiad #lunch #wege #wegetariańskie #omlet #napatelni #warzywa #brokuł #pieczarki #czosnek #smak #czosnekmarynowany
doradca smaku Michel Moran frittata z warzywami przepis obiad * lunch


--- Premiera! --- Ebook "Jadłospis 2024" już w sprzedaży. Skorzystaj z premierowej promocji 50% taniej.

Szczegóły na: fit-przepisy.edu.pl

Dzisiaj mam dla Was przepyszne śniadanie z kaszą kukurydzianą i arbuzem! Próbowaliście kiedyś? 😏

Składniki:

  • Kasza kukurydziana 50g
  • Arbuz 100g
  • Jogurt grecki 50g
  • Miód 5g
  • Płatki migdałów 10g

Wykonanie:

  • Kaszę gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy miód i mieszamy żeby była troszkę słodsza
  • Arbuza kroimy w kostkę
  • W szklance układamy: kaszę, arbuza, jogurt, płatki migdałów
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 337 kcal
  • 9g białko
  • 49g węglowodany
  • 11g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


Matko z córką, jak tu dawno nie było żadnego przepisu, co?😎 Polskie szparagi wjechały na całego, upał jakby zelżał, więc przybywamy z rewelacyjnym przepisem na zupę z tychże💚🌿 Pojawia się tu również szpinak, imbir, czosnek, por, chili, kolendra i mleko kokosowe 🌿🌿🌿 Do podania dorzućcie 2 łyżki naszego kimchi (jutro dowozimy świeżą partię do @rajewscy_i_przyjaciele ) i się delektujcie! Zupa podbiła wiele serc na Kolacjach u sąsiadów, gwarantujemy, że będziecie Państwo zadowoleni 😎💚 Przepis w BIO🌿 Dbajcie o siebie, pogoda ponoć jeszcze dłuższą chwilę ma nas nie rozpieszczać…Ściskamy! Wasze Hofy #eintopf #szczecin #szparagi #asparagus #spargel #zupa #soup #szpinak #kimchi #vegan #veganfood #yummy #lecker #sogood #vegetarian #spring #hofy #foodporn #foodislove #foodstagram #ig #igers #igersszczecin


--- Premiera! --- Ebook "Jadłospis 2024" już w sprzedaży. Skorzystaj z premierowej promocji 50% taniej.

Szczegóły na: fit-przepisy.edu.pl

Pyszne śniadanie na słodko! 😋

Składniki:

  • Orzechy włoskie 20g
  • Płatki owsiane 20g
  • Jogurt wysokobiałkowy 150g
  • Maliny 100g
  • Borówka 50g

Wykonanie:

  • Płatki i orzechy blendujemy razem i przesypujemy do szklanki
  • Kolejna warstwa to jogurt wysokobiałkowy
  • Maliny blendujemy i wlewamy do szklanki jako kolejną warstwę
  • Na górze układamy borówki
    Gotowe!

Kaloryka:

  • 374 kcal
  • 18g białko
  • 38g węglowodany
  • 17g tłuszcze

zdrowo #śniadanie #fitsniadanie #ciasto #wiemcojem #healthyfood #jedzenie #przepis #zdrowejedzenie #jemzdrowo #odchudzanie #dieta #zdroweodżywianie #przepisy #fitprzepisy #bezcukru #deser #zdrowo #fitsłodycze #zdroweprzepisy #fitfood
#arbuz #kaszajaglana #jogurt #jogurtnaturalny #vegan #weganizm #bezglutenu #bezmiesa


Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia!❤️ Nie zapominajcie o nim, zwłaszcza że jego przygotowanie to kwestia max. kilkunastu minut, a bycie najedzonym z rana od razu nastraja pozytywnie!😍

Co powiecie na brzoskwiniowy budyń jaglany 🍑, który przypadnie do gustu również osobom na diecie #wegańskiej i #wegetariańskiej? To danie można nazwać również #jaglanka, ale zblendowanie całości czyni je gładkim budyniem. Koniecznie udekorujcie całość plastrami jabłka, brzoskwini oraz ulubionymi orzechami. To będzie wyjątkowo pyszne śniadanie!☕

#budyń #doradcasmaku #śniadanie #breakfast #owoce #bakalie #orzechy #wartościowe #kcal #przepis #wege #owsianka

budyń jaglany śniadanie przepis * doradca smaku


Przepis na pyszny pasztet warzywny z cukinii ⬇️
𝗦𝗸ł𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗶
▪️ 2x WELL WELL Pasta z marchewką i imbirem
▪️ 700-750g cukinii
▪️ 3 średnie marchewki
▪️ 1 duża cebula
▪️ 3 ząbki czosnku
▪️ 1 szklanka kaszy jaglanej
▪️ 2 szklanki wody
▪️ 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
▪️ Liście laurowe i ziele angielskie (do smaku)
▪️ Sól i czarny pieprz (do smaku)
▪️ 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie dla konsystencji)
▪️ Świeża natka pietruszki
▪️ Pestki dyni (opcjonalnie)
▪️ Olej lub masło (do smażenia)

𝗜𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗸𝗰𝗷𝗮
𝙋𝙧𝙯𝙮𝙜𝙤𝙩𝙤𝙬𝙖𝙣𝙞𝙚 𝙠𝙖𝙨𝙯𝙮 𝙟𝙖𝙜𝙡𝙖𝙣𝙚𝙟: Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a potem zimną wodą. Włóż do garnka, zalej dwoma szklankami wody i dodaj szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu około 15 minut do miękkości. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

𝙋𝙧𝙯𝙮𝙜𝙤𝙩𝙤𝙬𝙖𝙣𝙞𝙚 𝙬𝙖𝙧𝙯𝙮𝙬: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posól i odstaw na 20 minut, a następnie odciśnij nadmiar wody. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.

𝙎𝙢𝙖𝙯̇𝙚𝙣𝙞𝙚 𝙬𝙖𝙧𝙯𝙮𝙬: W garnku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub masła. Dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż do zeszklonej cebuli. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj czosnek, zetrzyj marchewki, cukinię i smaż wszystko razem na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.

𝙈𝙞𝙚𝙨𝙯𝙖𝙣𝙞𝙚 𝙨𝙠ł𝙖𝙙𝙣𝙞𝙠𝙤́𝙬: Do dużej miski przełóż miękkie warzywa, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, pestki dyni, pastę WELL WELL z marchewką i imbirem, trochę oleju lub masła i dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać bułkę tartą dla lepszej konsystencji. Dopraw solą, czarnym pieprzem i posiekaną natką pietruszki do smaku.

𝙋𝙞𝙚𝙘𝙯𝙚𝙣𝙞𝙚: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej przygotowaną masę, wyrównując wierzch. Piecz w piekarniku przez 50-60 minut, aż pasztet stanie się złocisty i dobrze się zetnie.

𝙎𝙩𝙪𝙙𝙯𝙚𝙣𝙞𝙚: Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Dla najlepszego smaku, pozostaw pasztet na kilka godzin w lodówce przed podaniem.

#wellwell #wege #pasztetweganski #wegepasztet #jedzenie #przepis


ZOBACZ KONIECZNIE

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Proste przepisy na wegańskie dania 21.04.2024. Co dziś ugotować? - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska