Tomasz Kolecki, Wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, kontynuuje swoją podróż po lubuskich winnicach i odkrywa przez nami kolejne ciekawostki dotyczące gronowego trunku. W dzisiejszej odsłonie programu „O winie słów kilka” nasz specjalista wraz z Moniką Szydło przekonuje, jak wyśmienity mariaż smaków i aromatów stanowią typowe dla kuchni polskiej potrawy połączone z odpowiednim rodzajem gronowego trunku. Jeśli bowiem myślicie, że popularne dania naszej rodzimej kuchni niekoniecznie współgrają ze szlachetnym smakiem winnych szczepów, to jesteście w błędzie! Obejrzyjcie dzisiejszy odcinek „O winie słów kilka”, który wpisuje się w większy projekt realizowany przez „Gazetę Lubuską” – „Przedłużamy Winobranie 2020!” i przekonajcie się, że polskie potrawy potrafią świetnie harmonizować ze smakiem gronowych trunków.
W tym miejscu warto dodać, że Lubuszanie mają wielkie szczęście – w naszym regionie nie brakuje bowiem barwnych krajobrazów, a przede wszystkim ludzi, którzy dzięki swojej pasji i pracy, przyczyniają się do promocji naszego województwa, serwując potrawy przygotowane z lokalnych produktów. W dzisiejszym odcinku rozsmakowujemy się np. w wybornej szynce z dzika z Agroturystyki Roma i podziwiamy malownicze pejzaże winnicy Stara Winna Góra z Górzykowa.
Partnerami cyklu jest Urząd Miasta Zielona Góra oraz Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
*W materiale ulokowano produkt regionalny - szynkę z dzika z Agroturystyki Roma
OBEJRZYJ TAKŻE ODCINEK 4: JAK SERWOWAĆ WINO?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?