Składniki ciasta:
4 jajka
szklanka cukru (może być 3/4 szklanki)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu
1 budyń waniliowy bez cukru
mąka tortowa ( do szklanki wsypać budyń i uzupełnić mąką tortową)
Jajka całe ubić z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać oliwę i nadal ubijać. Dodać ocet i ubijać. Na końcu dodać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia i dokładnie ubić. Następnie wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piec w temperaturze 180 st. około 20 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posmarować cieniutko powidłami,
Na to nakładamy krem.
Składniki na krem:
1/2 opakowania serka waniliowego
2/3 małego masła roślinnego
1 łyżka cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce serka. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Na to poukładać całe truskawki i zalać galaretką (zależnie od owoców jakie się układa na kremie, na 1/2 l gorącej wody 2 galaretki)
Wstawić na chwilę ciasto do lodówki.
Ptasie mleczko
2 galaretki
1/2 l śmietanki 36%
Ubić śmietanę z łyżką stołową cukru pudru, następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę. Zaraz po ubiciu przelać na ciasto (szybko tężeje). Wstawić ciasto do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?