Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na baranka z marcepanu

Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Idealny na stół wielkanocny
Idealny na stół wielkanocny Magdalena Konsewicz
Pyszny i pachnący. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Ucieszy szczególnie dzieci i będzie wsopaniałym podarunkiem świątecznym. Najszybciej udekorujemy go lukrem, ale warto również skorzystać z gotowych pisaków spożywczych.
Baranek z marcepanu
Baranek z marcepanu Magdalena Konsewicz

Baranek z marcepanu
(fot. Magdalena Konsewicz)

Składniki:
*100 g masy marcepanowej
*2 jajka
*75 g masła
*50 g cukru
*1 opakowanie cukru waniliowego
*1 szczypta soli
*10 kropli olejku migdałowego
*80 g mąki pszennej
*20 g mąki ziemniaczanej
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*cukier puder do posypania baranka

Wykonanie:

Wszystkie składniki przechowywane w lodówce wyjąć z lodówki ok. godziny przed przystąpieniem do pieczenia, tak aby nagrzały się do temperatury pokojowej. Wsunąć blachę do pieczenia na najniższą szynę piekarnika i wstępnie nagrzać piekarnik do 175 st.
Wymieszać masę marcepanową z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać masło i wymieszać.
Dodać jajka, sól i olejek migdałowy. Mieszać aż do powstania gładkiej masy.
Przesiać mąkę do oddzielnej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Połączyć wymieszane mąki z resztą ciasta.
Formę natłuścić masłem. Napełnić ciastem. Piec baranka ok 30-35 minut w temp 175 st.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska