Chłodnik litewski
Składniki: 250 g masła, 3 pęczki botwiny,
1 cały burak, 2 duże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, 5 ząbków czosnku, - 1 pęczek szczypiorku, mały pęczek koperku, 400 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku,
3-4 jajka, koperek
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku. Botwinę siekamy, a buraka kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy. Ogórki i rzodkiew kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do botwiny. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do reszty składników i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dorzucamy do rondla, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podsmażamy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa nieco zmiękną i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych warzyw wlewamy mocno schłodzony kefir oraz jogurt naturalny i mieszamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i układamy je na zupie tuż przed podaniem.
Chłodnik w świeżej kalarepie
Składniki: kalarepa, mały jogurt, ogórek zielony, 2 gotowane jajka, sok z cytryny, 1/2 pęczka koperku, pęczek botwinki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i koperkiem. Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w wydrążonej kalarepie.
Chłodnik królewski
Składniki: szklanka zsiadłego mleka, szklanka śmietany - szklanka rosołu, najlepiej z cielęciny,
2 szklanki kwasu buraczanego, pęczek botwinki z buraczkami, duży świeży ogórek, 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny, 4 jajka, koperek, sok z 1/2 cytryny, szczypiorek, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, posiekać. Buraczki oskrobać, opłukać i drobno posiekać lub, jeśli są większe, zetrzeć na tarce do jarzyn. Botwinkę i buraczki ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudzić, wlać kwas buraczany (można go zrobić zalewając buraki wodą i dokładając skórkę chleba razowego), zimny rosół, mleko, śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Ogórki, mięso, zieleninę wrzucić do chłodnika, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do chłodnika. Umieścić w lodówce na co najmniej jedną godzinę. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi stopionym masłem.
Chłodnik podlaski
Składniki: 2 - 3 buraczki, 10 - 15 dag rabarbaru, 3 jaja, 1 ogórek kiszony, koperek, 0,5 szkl. śmietany, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w 1 l wody ok. 0.5 h, po czym wodę odcedzić do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych i drobno posiekanych czerwonych buraczków, pokrajany w kostkę duży kwaszony ogórek,
3 pokrajane jaja ugotowane na twardo, parę łyżek kwaśnej śmietany, siekanego koperku, soli, pieprzu do smaku. Postawić na lodzie i wydać dopiero, gdy będzie zimny.
Chłodnik białoruski
Składniki: 50 dag szczawiu, 4 średnie ogórki, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka utartego chrzanu, 1 łyżka cukru, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 litr kwasu chlebowego, sól
Przygotowanie:
Do rondla włożyć szczaw i masło. Przykryć i dusić 10 min. Całość zmiksować. Ogórki obrać pokroić w drobną kostkę. Dodać zioła. Żółtka rozetrzeć z utartym chrzanem. Białka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i zalać kwasem chlebowym. Posolić do smaku. Silnie schłodzić.
Chłodnik porzeczkowy
Składniki: 200 g czerwonych obranych z szypułek porzeczek, szklanka wrzątku, ćwierć szklanki miodu, szczypta mielonych goździków, pól szklanki śmietany, 3 łyżeczki płatków migdałowych, gałązka melisy lub mięty
Przygotowanie:
Umyte porzeczki zalać wrzątkiem, dodać goździki, gotować 2-3 minuty, przetrzeć przez sito, zmiksować z miodem, jogurtem i śmietaną, schłodzić. Migdałowe płatki uprażyć na patelni, ostudzić. Zimną zupę rozlać do miseczek, posypać płatkami, udekorować melisą.
Zupa z miodem
Składniki: 400 g świeżych malin, 2 szkl. jogurtu, ćwierć szklanki lipowego miodu, ćwierć szklanki mleka,100 g malin,biszkopty lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Zmiksować maliny z jogurtem, mlekiem i miodem, schłodzić. Przed podaniem udekorować świeżymi całymi owocami.
Chłodnik litewski z czernic
Składniki: 4-6 szklanek czarnych jagód,20 g cukru, szklanka czerwonego wytrawnego wina,
2 szkl. śmietany.
Przygotowanie:
Zmiksować jagody przetrzeć przez sito, ponownie zmiksować z cukrem i winem, wymieszać ze śmietaną, schłodzić.
Chłodnik z porów
Składniki: 125 g selera naciowego, 200 g białych części pora, 250 g ziemniaków, 4 szklanki bulionu z kury, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, pól szklanki słodkiej śmietanki, 2-3 łyżki siekanego szczypiorku, 200 g marynowanego łososia, 3 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny. Cieniutko pokroić łososia. Obrane łodygi selera, pora i ziemniaki umyć, pokroić, zalać bulionem, gotować 30-40 min., doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zmiksować, przetrzeć przez sito, przestudzić, a w czasie chłodzenia mieszać od czasu do czasu. Dodać śmietanę, wymieszać, mocno schłodzić. Łososia usmażonego dodać do zupy, posypać szczypiorkiem.
Chłodnik z melona i mięty
Składniki: melon – miąższ, ogórek, listki mięty, jogurt, imbir, pieprz kajeński, sól
Przygotowanie:
Miąższ melona i obranego ogórka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera. Dodajemy listki mięty i jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku imbirem, pieprzem i solą. Zupę chłodzimy w lodówce.
Chłodnik z wiśni
Składniki: wiśnie, mleko, budyń, śmietana, cukier
Przygotowanie:
Wiśnie umyć, zalać 2 l wodą, gotować przez kilka minut. Następnie przetrzeć przez sito, dodać sok, cukier i wszystko zagotować. Mleko wymieszać dokładnie z budyniem, wlać do przecieru z sokiem i gotować około 5 min. Wystudzić. Przed podaniem zupę wymieszać ze spienioną śmietaną.
Gaspacho
Składniki: 1 kg pomidorów, ogórek, 4 ząbki czosnku, cebula, zielona papryka, miąższ z trzech bułek, pięć łyżek oliwy, trzy łyżki octu winnego, sól, pieprz i inne przyprawy
Przygotowanie:
Parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w wodzie i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet. Dolewamy przegotowanej zimnej wody. Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Chłodnik ogórkowy z migdałami
Składniki: migdały całe, ogórki, 2 ząbki czosnku, sól, biały zmielony pieprz, 5-6 łyżek jogurtu greckiego, śmietanka, rzodkiewki, koperek, skórka starta z limonki, suszone pomidory, jaja, ocet
Przygotowanie:
Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie studzimy je i drobno siekamy. Pokrojone na większą kostkę ogórki wkładamy do garnka. Dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę. Chłodnik miksujemy za pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Miksujemy raz jeszcze. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, przetartą rzodkiewkę i resztę koperku. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone jajka wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje). Jaja wbijamy do wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno. Jaja wyjmujemy delikatnie z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).
Arbuzowo-truskawkowy
Składniki: truskawki, miąższ z arbuza, ser feta, mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, miąższ z arbuza dzielimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy wszystkie składniki poza serem oraz jedną łyżką mięty, którą zostawiamy do dekoracji. Miksujemy składniki w blenderze, a następnie chłodzimy całość w lodówce. Przed podaniem przelewamy chłodnik do miseczek, posypujemy pokruszonym serem feta oraz miętą.
Z pomidorów i papryki
Składniki: pomidory, cebula, papryka, bulion, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę. 2 łyżki pokrojonej papryki odkładamy do posypania zupy, a resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem ok. 3-4 min. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Schłodzoną zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy odłożoną papryką, dekorujemy natką pietruszki. Pysznie smakuje z grzankami z chleba pełnoziarnistego.
Chłodnik z botwinki
Składniki: 1 l zsiadłego mleka, 1 l kwaśnej śmietany, sok z cytryny, pęczek botwiny, 5 ogórków gruntowych, 2 ogórki małosolne, pęczek rzodkiewek, pęczek kopru, pęczek szczypiorku, cukier, sól, pieprz, ok. 50 ml zakwasu buraczanego z kiszonych buraków.
Przygotowanie:
Ugotować botwinę z niewielką ilością octu, pod koniec dodać starte buraczki i schłodzić. Ogórki pokroić drobno, resztę warzyw zetrzeć na tarce. Koper i szczypior posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić. Chłodnik podawać z jajkiem na twardo.
Chłodnik z czereśniami
Składniki: czereśnie, jogurt naturalny, szczypta cynamonu, cukier, mięta, makaron (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czereśnie umyć, osączyć na sicie, a następnie wypestkować i połączyć z 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Całość zmiksować przy użyciu blendera. Dokładnie wymieszać z jogurtami, cukrami i szczyptą cynamonu. Chłodnik przechowujemy w lodówce. Podawać np. z ugotowanym makaronem i udekorowane szczyptą cynamonu.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i parówką
Składniki: ogórki, rzodkiewki, sos koperkowo-ziołowy, jogurt grecki, parówka
Przygotowanie:
Ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Ogórka (razem ze skórką) ścieramy na tarce o dużych oczkach, a rzodkiewki na małych oczkach. Do warzyw dodajemy sos koperkowo-ziołowy, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki i pokrojoną w drobną kostkę parówkę. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado
Składniki: ogórki, awokado, posiekany szczypiorek, maślanka, sól, pieprz, czosnek, krewetki
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona, a następnie pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone ogórki i awokado przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek i maślankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek i krewetki. Smażyć, aby krewetki nabrały posmaku czosnku. Przygotowany chłodnik posypać szczypiorkiem.
Przepisy z restauracji Babka w Białymstoku
Szybki chłodnik
Składniki: 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
1 opakowanie śmietany 18 proc., 5 ogórków, pęczek kopru, pęczek szczypiorku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Do jogurtu i śmietany dodać ogórki pokrojone w drobną kostkę. Do tego wkładamy koperek, szczypiorek, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz odrobina cukru do smaku. Odstawiamy przygotowany chłodnik na 2 godziny w chłodne miejsce.
Halina Wojnicz
Chłodnik z marchewką
Składniki: marchewki,cebula, szklanka soku pomarańczowego, 1 łyżka cukru, sól i pieprz do smaku,gęsty jogurt
Przygotowanie:
Marchewki i cebulę pokroić. Najpierw ugotować marchewkę w niedużej ilości wody. Do niej wsypać cebulęi zagotować. Następnie zmiksować warzywa. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać dwie szklanki przegotowanej wody i sok pomarańczowy. Dosypać odrobinę cukru. Przyprawić. Można podawać z gęstym jogurtem.
Śląski chłodnik
Składniki: 200 g śmietany 18 proc.,800 g jogurtu naturalnego, 6 marynowanych filetów ze śledzia, 1 cebulę, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku, kilka ziemniaków
Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, płuczemy i odsączamy. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy wrzątkiem. Trzy filety blendujemy ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Wkładamy sparzoną cebulę. Pozostałe śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do chłodniku. Wstawiamy do lodówki,a w międzyczasie gotujemy ziemniaki, z którymi go podamy.
Chłodnik z miętą
Składniki: 3 szklanki jogurtu, 1,5 szklanki lekkiego bulionu, sok z 1 cytryny, 1 duży ogórek, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki listków mięty, sól, pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać z bulionem i jogurtem. Połączyć z posiekaną miętą i pokrojonym ogórkiem, mocno schłodzić.
Chłodnik z buraków
Składniki: 2 buraki (najlepiej ćwikłowe), 1 ogórek zielony, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 1 jajko, 1 kostka rosołowa, 3 szklanki maślanki, 2 szklanki śmietany, przyprawy: sól, cukier
Przygotowanie:
Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min., aż będą miękkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj bulionu. Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce. Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól.
Chłodnik litewski z botwinką
Składniki: botwina - 1 pęczek, rzodkiewki - 1 pęczek, ogórek - 1 szt, koperek - 1 pęczek, szczypior - 1/2 pęczka, maślanka - 1 litr, jogurt naturalny - 1 duże opakowanie, sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku, jajka - do podania, ugotowane na twardo, rzodkiewki - 1 pęczek, ogórek - 1 szt., koperek - 1 pęczek, szczypior - 1/2 pęczka, maślanka - 1 litr, jogurt naturalny - 1 duże opakowanie, sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku, jajka - do podania, ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
Buraczki obierz, pokrój w małą ostkę, gotuj ok. 10 minut w małej ilości wody. Dodaj drobno posiekane liście botwiny, zalej taką ilością wody, by je przykryła. Zakwaś lekko wodę (np. szczyptą kwasku cytrynowego lub łyżką octu), gotuj 5 minut. Ostudź. Do botwiny dodaj drobno posiekane rzodkiewki, ogórek, szczypior i koper. Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj. Dopraw szczypta smaku, solą i pieprzem.
Chłodnik z wiśni z lawendą
Składniki:
makaron, wiśnie, sok i skórka z pomarańczy, kwiatki lawendy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gęsta śmietana
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą, gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy.
Chłodnik po polsku
Składniki: duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 2 ogórki, 5 łyżek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 ząbki czosnku, 6 szklanek kefiru, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę wypłucz i posiekaj. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (około pół szklanki). Duś przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Kefir i śmietanę dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj natką pietruszki.
Chłodnik egzotyczny
Składniki: miąższ z 2 melonów sok z cytryny do smaku , 4 plasterki marynowanego imbiru, 8 listków świeżej bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, plastry szynki parmeńskiej, 8 wydrążonych kulek z melona miodowego
Przygotowanie:
Melona zmiksuj z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Wstaw do lodówki. W miseczkach ułóż zimne kulki z melona oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalej zimnym chłodnikiem, udekoruj listkami mięty, plasterkiem szynki i skrop oliwą z oliwek.
Chłodnik z Meksyku
Składniki: limonka, 500 ml bulionu warzywnego, pomidor, czosnek, awokado, papryczka chili, kolendra, oliwa
Przygotowanie:
Przepis na chłodnik z Meksyku nie jest skomplikowany. W blenderze należy umieścić 2 dojrzałe i lekko rozdrobnione awokado, dodać sok z 1 limonki oraz 500 ml bulionu warzywnego. Całość zmiksować na gładki krem i chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Do chłodnika warto przygotować salsę – 1 pomidor pokroić w drobną kosteczkę, posiekać 1 ząbek czosnku. Do warzyw dodać posiekaną papryczkę chili, odrobinę soku z limonki, 1 łyżkę oliwy oraz garść świeżej kolendry. Salsę ułożyć na wierzchu kremu z awokado.
Chłodnik włoski z melona
Składniki: 2 melony, szynka prosciutto, sok z limonki, ocet winny, listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Melon i szynka prosciutto to typowo włoskie połączenie, które możesz wykorzystać do stworzenia wykwintnego dania na letnią kolację. Jak to zrobić? Pokrój w kostkę 2 średniej wielkości melony, dodaj sok z limonki i ocet winny. Zmiksuj całość na gładko i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj chłodnik listkami świeżej mięty i podaj z prosciutto (szynkę możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni).
Turecki chłodnik
Składniki: ok. 500 ml jogurtu naturalnego oraz taką samą ilość wody mineralnej. 2 szt. startych ogórków, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, garść posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy połączyć, dodać sól, pieprz, 2 łyżki suszonej mięty oraz 1 łyżkę oliwy.
Indyjski chłodnik z kminkiem i miętą
Składniki: bulion, 200 ml jogurtu naturalnego, śmietana 18 proc., kmin, listki mięty, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Z bulionu zbieramy tłuszcz i bulion mieszamy dokładnie z zimnym jogurtem i śmietaną. Kmin prażymy na małej patelni i proszkujemy na drobno w moździerzu. Miętę bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy (nie zapominamy o pieprzu i soku z cytryny). Wstawiamy do lodówki na 15 min.
Chłodnik z soczewicy
Składniki: 40 dag soczewicy, zielona papryczka chili, spory pęczek dymki, sok z 1/5 cytryny, 4 pomidory, duża łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 200 ml jogurtu naturalnego, sól, mielony kminek, 3 łyżki curry
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy 90 minut w zimnej wodzie. Odcedź i przepłucz, w rondlu zagotuj 2 l wody wsyp soczewicę i curry. Gotuj ok. 80 min. Soczewicę odcedź i zmiksuj. Dolej tyle wywaru, aby zupa pozostała gęsta. Wymieszaj i przestudź, chili oczyść i pokrój w paseczki. Do chłodniku dodaj sok z cytryny, chili i kolendrę i wszystko wymieszaj. Przypraw solą i kminkiem. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dymki pokrój w krążki, warzywa dodaj do zupy i wymieszaj.
Niemiecki chłodnik z salami
Składniki: 5 szkl. jogurtu naturalnego, 1 cebula czerwona, 1 ząbek czosnek, kiełbasa salami, szczypior, 2 ogórki, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy przez praskę. Jogurt dokładnie mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę czerwoną obieramy z łupiny i siekamy, ogórka zielonego myjemy obieramy z skórki kroimy w kosteczkę dodajemy do chłodnika. Szczypior myjemy, osuszamy i kroimy, salami kroimy w paseczki i dodajemy do chłodnika. Chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy plasterkami salami i natką pietruszki.
Owocowy chłodnik
Składniki: 1 szklanka świeżych malin, 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
1 łyżeczka cukru, starta skórka z 1 małej pomarańczy i 1 cytryny, 1 szklanka melona pokrojonego w kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 1/2 szklanki świeżych jagód, 1 szklanka zielonych winogron przekrojonych na pól (bez pestek), odrobina cynamonu, kilka goździków, duży kubek kefiru lub maślanki
Przygotowanie:
Wszystkie owoce i przyprawy wkładamy do garnka z szerokim dnem, zalewamy wodą, by przykryła owoce, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 8-10 minut. Następnie wszystko studzimy, przecieramy przez sito lub miksujemy i schładzamy w lodówce. Tuż przed podaniem mieszamy z zimnym kefirem lub maślanką.
Truskawkowy chłodnik
Składniki na 4 porcje: 500 g truskawek, 300 ml zsiadłego mleka, 200 ml kefiru, 4 łyżki posiekanej melisy, sok z 1 limonki, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ostra papryczka
Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone truskawki, zsiadłe mleko, kefir, oczyszczoną z gniazda nasiennego ostrą papryczkę, melisę i ocet balsamiczny dokładnie miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem. Przed podaniem odstaw na około godzinę w chłodne miejsce. Podajemy udekorowaną owocami truskawek lub listkami świeżych ziół.
Chłodnik ormiański
Składniki: jogurt naturalny 2 kubki po 400 g, jeden woreczek ryżu, 2-4 jajka ugotowane na twardo, pęczek szczypiorku i koperku, łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól, do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować, wystudzić. Szczypiorek i koperek umyć i posiekać. Jogurt wymieszać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawić pieprzem, cukrem, solą i sokiem z cytryny, udekorować jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Schłodzić przed podaniem w lodówce.
Z botwinką i rybą
Składniki: 350 g filetu z pstrąga, 100 g pokrzywy , 200 g botwinki, 100 g szpinaku, 200 g szczawiu , pęczek koperku, 3 ogórki, szczypiorek, 2 l kwasu chlebowego, 1 łyżka świeżo startego chrzanu, 1 łyżeczka skórki z cytryny, sól i pieprz, śmietana dla podania.
Przygotowanie:
Rybę dusimy na patelni na małym ogniu do gotowości. Szpinak, botwinkę, szczaw i pokrzywę obdarzamy wrzątkiem i drobno posiekać. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko to łączymy w dużym garnku. Dodajemy skórkę z cytryny i chrzan. Zalewamy kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dokładnie mieszamy zupę. Odstawiamy ją do lodówki. Przed podaniem do każdego talerza wkładamy kawałek ryby i łyżkę śmietany.
Okroszka chłodnik rosyjski
Składniki: jogurt grecki 200 g, kefir 500 ml, kwas chlebowy, rzodkiewki – 6-7 sztuk, ogórki (najlepiej gruntowe) – 4-5 sztuk, ziemniaki – 3-4 szt. średniej wielkości albo 2 duże, wędlina (najlepiej parzona albo gotowana), kurczak, wołowina – 200 g, szczypiorek – 1 pęczek, rukola (opcjonalnie) – garść. koperek – 1 pęczek, 2 jajka, sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. Najlepiej zrobić to zawczasu, by ziemniaki i jajka zdążyły ostygnąć i nadawały się do bezbolesnego obierania, a przy okazji nie podgrzewały zupy. Mięso podsmażyć z solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę. Obrać ziemniaki i jajka, pokroić w kosteczkę. Ogórki i rzodkiewki pokroić dowolnie, koperek drobno pokroić, dodać 0,5 l kefiru. Na koniec skroplić sokiem z cytryny.
Chłodnik ze szpinakiem
Składniki: 100 g serka topionego kremowego, 300 ml słodkiej śmietany 18 proc., 200 g świeżego i młodego szpinaku, 2 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak umyć, zmiksować ze śmietanką i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Serek topiony włożyć do garnka. Dodać zmiksowany szpinak, wymieszać, doprawić do smaku.
JAK ZROBIĆ CHŁODNIK?
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?