Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS NA CHŁODNIK. Chłodnik z buraków, chłodnik litewski chłodnik ogórkowy, chłodnik biały. Przepis na pyszny chłodnik

red
Chłodniki można przygotować na wiele sposobów. Na upały to idealne danie. Częstujcie się. Smacznego! Zobaczcie też film, jak zrobić chłodnik.

Chłodnik litewski

Składniki: 250 g masła, 3 pęczki botwiny,
1 cały burak, 2 duże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, 5 ząbków czosnku, - 1 pęczek szczypiorku, mały pęczek koperku, 400 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku,
3-4 jajka, koperek
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w garnku. Botwinę siekamy, a buraka kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy. Ogórki i rzodkiew kroimy w niezbyt drobną kostkę i dodajemy do botwiny. Szczypiorek i koperek siekamy, dodajemy do reszty składników i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dorzucamy do rondla, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podsmażamy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa nieco zmiękną i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnych warzyw wlewamy mocno schłodzony kefir oraz jogurt naturalny i mieszamy. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i układamy je na zupie tuż przed podaniem.

Chłodnik w świeżej kalarepie

Składniki: kalarepa, mały jogurt, ogórek zielony, 2 gotowane jajka, sok z cytryny, 1/2 pęczka koperku, pęczek botwinki, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, pokroić i gotować w małej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny przez 10 minut. Zostawić do wystygnięcia. Koperek posiekać. Z kalarepy odciąć górną część, środek wydrążyć i drobno pokroić. Botwinkę wymieszać z jogurtem, posiekaną kalarepą i koperkiem. Ogórek obrać, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę. Dodać posiekane jajka na twardo. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Podawać w wydrążonej kalarepie.

Chłodnik królewski

Składniki: szklanka zsiadłego mleka, szklanka śmietany - szklanka rosołu, najlepiej z cielęciny,
2 szklanki kwasu buraczanego, pęczek botwinki z buraczkami, duży świeży ogórek, 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny, 4 jajka, koperek, sok z 1/2 cytryny, szczypiorek, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, posiekać. Buraczki oskrobać, opłukać i drobno posiekać lub, jeśli są większe, zetrzeć na tarce do jarzyn. Botwinkę i buraczki ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudzić, wlać kwas buraczany (można go zrobić zalewając buraki wodą i dokładając skórkę chleba razowego), zimny rosół, mleko, śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Ogórki, mięso, zieleninę wrzucić do chłodnika, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do chłodnika. Umieścić w lodówce na co najmniej jedną godzinę. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi stopionym masłem.

Chłodnik podlaski

Składniki: 2 - 3 buraczki, 10 - 15 dag rabarbaru, 3 jaja, 1 ogórek kiszony, koperek, 0,5 szkl. śmietany, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w 1 l wody ok. 0.5 h, po czym wodę odcedzić do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych i drobno posiekanych czerwonych buraczków, pokrajany w kostkę duży kwaszony ogórek,
3 pokrajane jaja ugotowane na twardo, parę łyżek kwaśnej śmietany, siekanego koperku, soli, pieprzu do smaku. Postawić na lodzie i wydać dopiero, gdy będzie zimny.

Chłodnik białoruski

Składniki: 50 dag szczawiu, 4 średnie ogórki, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka utartego chrzanu, 1 łyżka cukru, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 litr kwasu chlebowego, sól
Przygotowanie:
Do rondla włożyć szczaw i masło. Przykryć i dusić 10 min. Całość zmiksować. Ogórki obrać pokroić w drobną kostkę. Dodać zioła. Żółtka rozetrzeć z utartym chrzanem. Białka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i zalać kwasem chlebowym. Posolić do smaku. Silnie schłodzić.

Chłodnik porzeczkowy

Składniki: 200 g czerwonych obranych z szypułek porzeczek, szklanka wrzątku, ćwierć szklanki miodu, szczypta mielonych goździków, pól szklanki śmietany, 3 łyżeczki płatków migdałowych, gałązka melisy lub mięty
Przygotowanie:
Umyte porzeczki zalać wrzątkiem, dodać goździki, gotować 2-3 minuty, przetrzeć przez sito, zmiksować z miodem, jogurtem i śmietaną, schłodzić. Migdałowe płatki uprażyć na patelni, ostudzić. Zimną zupę rozlać do miseczek, posypać płatkami, udekorować melisą.

Zupa z miodem

Składniki: 400 g świeżych malin, 2 szkl. jogurtu, ćwierć szklanki lipowego miodu, ćwierć szklanki mleka,100 g malin,biszkopty lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Zmiksować maliny z jogurtem, mlekiem i miodem, schłodzić. Przed podaniem udekorować świeżymi całymi owocami.

Chłodnik litewski z czernic

Składniki: 4-6 szklanek czarnych jagód,20 g cukru, szklanka czerwonego wytrawnego wina,
2 szkl. śmietany.
Przygotowanie:
Zmiksować jagody przetrzeć przez sito, ponownie zmiksować z cukrem i winem, wymieszać ze śmietaną, schłodzić.

Chłodnik z porów

Składniki: 125 g selera naciowego, 200 g białych części pora, 250 g ziemniaków, 4 szklanki bulionu z kury, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, pól szklanki słodkiej śmietanki, 2-3 łyżki siekanego szczypiorku, 200 g marynowanego łososia, 3 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny. Cieniutko pokroić łososia. Obrane łodygi selera, pora i ziemniaki umyć, pokroić, zalać bulionem, gotować 30-40 min., doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zmiksować, przetrzeć przez sito, przestudzić, a w czasie chłodzenia mieszać od czasu do czasu. Dodać śmietanę, wymieszać, mocno schłodzić. Łososia usmażonego dodać do zupy, posypać szczypiorkiem.

Chłodnik z melona i mięty

Składniki: melon – miąższ, ogórek, listki mięty, jogurt, imbir, pieprz kajeński, sól
Przygotowanie:
Miąższ melona i obranego ogórka kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera. Dodajemy listki mięty i jogurt, całość miksujemy. Przyprawiamy do smaku imbirem, pieprzem i solą. Zupę chłodzimy w lodówce.

Chłodnik z wiśni

Składniki: wiśnie, mleko, budyń, śmietana, cukier
Przygotowanie:
Wiśnie umyć, zalać 2 l wodą, gotować przez kilka minut. Następnie przetrzeć przez sito, dodać sok, cukier i wszystko zagotować. Mleko wymieszać dokładnie z budyniem, wlać do przecieru z sokiem i gotować około 5 min. Wystudzić. Przed podaniem zupę wymieszać ze spienioną śmietaną.

Gaspacho

Składniki: 1 kg pomidorów, ogórek, 4 ząbki czosnku, cebula, zielona papryka, miąższ z trzech bułek, pięć łyżek oliwy, trzy łyżki octu winnego, sól, pieprz i inne przyprawy
Przygotowanie:
Parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w wodzie i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet. Dolewamy przegotowanej zimnej wody. Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Chłodnik ogórkowy z migdałami

Składniki: migdały całe, ogórki, 2 ząbki czosnku, sól, biały zmielony pieprz, 5-6 łyżek jogurtu greckiego, śmietanka, rzodkiewki, koperek, skórka starta z limonki, suszone pomidory, jaja, ocet
Przygotowanie:
Migdały, sparzone i obrane, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie studzimy je i drobno siekamy. Pokrojone na większą kostkę ogórki wkładamy do garnka. Dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, biały mielony pieprz, gniazda nasienne pozostałe z krojenia ogórków na małą kosteczkę, kefir, 5-6 łyżek jogurtu typu greckiego i śmietankę. Chłodnik miksujemy za pomocą blendera, dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Miksujemy raz jeszcze. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, przetartą rzodkiewkę i resztę koperku. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone i skórkę startą z 1/2 limonki. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone jajka wybijamy po kolei do wody gotującej się z octem (po dodaniu octu do wody czekamy, aż się zagotuje). Jaja wbijamy do wody, najlepiej do foremki (białko jaj musi być ścięte, a żółtko półpłynne), woda nie może gotować się zbyt mocno. Jaja wyjmujemy delikatnie z wody z octem i układamy je na papierowym ręczniku (odsączamy z octu).

Arbuzowo-truskawkowy

Składniki: truskawki, miąższ z arbuza, ser feta, mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, miąższ z arbuza dzielimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy wszystkie składniki poza serem oraz jedną łyżką mięty, którą zostawiamy do dekoracji. Miksujemy składniki w blenderze, a następnie chłodzimy całość w lodówce. Przed podaniem przelewamy chłodnik do miseczek, posypujemy pokruszonym serem feta oraz miętą.

Z pomidorów i papryki

Składniki: pomidory, cebula, papryka, bulion, sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę. 2 łyżki pokrojonej papryki odkładamy do posypania zupy, a resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem ok. 3-4 min. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Schłodzoną zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy odłożoną papryką, dekorujemy natką pietruszki. Pysznie smakuje z grzankami z chleba pełnoziarnistego.

Chłodnik z botwinki

Składniki: 1 l zsiadłego mleka, 1 l kwaśnej śmietany, sok z cytryny, pęczek botwiny, 5 ogórków gruntowych, 2 ogórki małosolne, pęczek rzodkiewek, pęczek kopru, pęczek szczypiorku, cukier, sól, pieprz, ok. 50 ml zakwasu buraczanego z kiszonych buraków.
Przygotowanie:
Ugotować botwinę z niewielką ilością octu, pod koniec dodać starte buraczki i schłodzić. Ogórki pokroić drobno, resztę warzyw zetrzeć na tarce. Koper i szczypior posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić. Chłodnik podawać z jajkiem na twardo.

Chłodnik z czereśniami

Składniki: czereśnie, jogurt naturalny, szczypta cynamonu, cukier, mięta, makaron (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Czereśnie umyć, osączyć na sicie, a następnie wypestkować i połączyć z 1/2 szkl. przegotowanej zimnej wody. Dokładnie wymieszać. Całość zmiksować przy użyciu blendera. Dokładnie wymieszać z jogurtami, cukrami i szczyptą cynamonu. Chłodnik przechowujemy w lodówce. Podawać np. z ugotowanym makaronem i udekorowane szczyptą cynamonu.

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i parówką

Składniki: ogórki, rzodkiewki, sos koperkowo-ziołowy, jogurt grecki, parówka
Przygotowanie:
Ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Ogórka (razem ze skórką) ścieramy na tarce o dużych oczkach, a rzodkiewki na małych oczkach. Do warzyw dodajemy sos koperkowo-ziołowy, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki i pokrojoną w drobną kostkę parówkę. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Chłodnik ogórkowy z krewetkami i awokado

Składniki: ogórki, awokado, posiekany szczypiorek, maślanka, sól, pieprz, czosnek, krewetki
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i odkroić nasiona, a następnie pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone ogórki i awokado przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek i maślankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Wrzucić przepuszczony przez praskę czosnek i krewetki. Smażyć, aby krewetki nabrały posmaku czosnku. Przygotowany chłodnik posypać szczypiorkiem.
Przepisy z restauracji Babka w Białymstoku

Szybki chłodnik

Składniki: 1 opakowanie jogurtu naturalnego,
1 opakowanie śmietany 18 proc., 5 ogórków, pęczek kopru, pęczek szczypiorku, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Do jogurtu i śmietany dodać ogórki pokrojone w drobną kostkę. Do tego wkładamy koperek, szczypiorek, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz oraz odrobina cukru do smaku. Odstawiamy przygotowany chłodnik na 2 godziny w chłodne miejsce.
Halina Wojnicz

Chłodnik z marchewką

Składniki: marchewki,cebula, szklanka soku pomarańczowego, 1 łyżka cukru, sól i pieprz do smaku,gęsty jogurt
Przygotowanie:
Marchewki i cebulę pokroić. Najpierw ugotować marchewkę w niedużej ilości wody. Do niej wsypać cebulęi zagotować. Następnie zmiksować warzywa. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać dwie szklanki przegotowanej wody i sok pomarańczowy. Dosypać odrobinę cukru. Przyprawić. Można podawać z gęstym jogurtem.

Śląski chłodnik

Składniki: 200 g śmietany 18 proc.,800 g jogurtu naturalnego, 6 marynowanych filetów ze śledzia, 1 cebulę, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku, kilka ziemniaków
Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, płuczemy i odsączamy. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy wrzątkiem. Trzy filety blendujemy ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Wkładamy sparzoną cebulę. Pozostałe śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do chłodniku. Wstawiamy do lodówki,a w międzyczasie gotujemy ziemniaki, z którymi go podamy.

Chłodnik z miętą

Składniki: 3 szklanki jogurtu, 1,5 szklanki lekkiego bulionu, sok z 1 cytryny, 1 duży ogórek, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki listków mięty, sól, pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać z bulionem i jogurtem. Połączyć z posiekaną miętą i pokrojonym ogórkiem, mocno schłodzić.

Chłodnik z buraków

Składniki: 2 buraki (najlepiej ćwikłowe), 1 ogórek zielony, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, 1 jajko, 1 kostka rosołowa, 3 szklanki maślanki, 2 szklanki śmietany, przyprawy: sól, cukier
Przygotowanie:
Buraki umyj, obierz, przekrój na pół i gotuj w 1,5 szklanki bulionu przez ok. 20–25 min., aż będą miękkie. Wyjmij buraki na talerz do wystygnięcia, ale nie wylewaj bulionu. Ogórka utrzyj na tarce jarzynowej, a szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ostudzone buraki zetrzyj na tarce. Następnie włóż do bulionu kolejno: buraki, ogórki, szczypiorek, koperek. Na koniec zalej maślanką i śmietaną. Dodaj do smaku cukier i sól.

Chłodnik litewski z botwinką

Składniki: botwina - 1 pęczek, rzodkiewki - 1 pęczek, ogórek - 1 szt, koperek - 1 pęczek, szczypior - 1/2 pęczka, maślanka - 1 litr, jogurt naturalny - 1 duże opakowanie, sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku, jajka - do podania, ugotowane na twardo, rzodkiewki - 1 pęczek, ogórek - 1 szt., koperek - 1 pęczek, szczypior - 1/2 pęczka, maślanka - 1 litr, jogurt naturalny - 1 duże opakowanie, sól, pieprz, cukier, ocet (kwasek cytrynowy) - do smaku, jajka - do podania, ugotowane na twardo.
Przygotowanie:
Buraczki obierz, pokrój w małą ostkę, gotuj ok. 10 minut w małej ilości wody. Dodaj drobno posiekane liście botwiny, zalej taką ilością wody, by je przykryła. Zakwaś lekko wodę (np. szczyptą kwasku cytrynowego lub łyżką octu), gotuj 5 minut. Ostudź. Do botwiny dodaj drobno posiekane rzodkiewki, ogórek, szczypior i koper. Zalej maślanką i jogurtem, wymieszaj. Dopraw szczypta smaku, solą i pieprzem.

Chłodnik z wiśni z lawendą

Składniki:
makaron, wiśnie, sok i skórka z pomarańczy, kwiatki lawendy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gęsta śmietana
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą, gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy.

Chłodnik po polsku

Składniki: duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 2 ogórki, 5 łyżek posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 ząbki czosnku, 6 szklanek kefiru, pół szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Botwinkę wypłucz i posiekaj. Buraczki cieniutko obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (około pół szklanki). Duś przez 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Kefir i śmietanę dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i jajko. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Udekoruj natką pietruszki.

Chłodnik egzotyczny

Składniki: miąższ z 2 melonów sok z cytryny do smaku , 4 plasterki marynowanego imbiru, 8 listków świeżej bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, plastry szynki parmeńskiej, 8 wydrążonych kulek z melona miodowego
Przygotowanie:
Melona zmiksuj z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu. Wstaw do lodówki. W miseczkach ułóż zimne kulki z melona oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalej zimnym chłodnikiem, udekoruj listkami mięty, plasterkiem szynki i skrop oliwą z oliwek.

Chłodnik z Meksyku

Składniki: limonka, 500 ml bulionu warzywnego, pomidor, czosnek, awokado, papryczka chili, kolendra, oliwa
Przygotowanie:
Przepis na chłodnik z Meksyku nie jest skomplikowany. W blenderze należy umieścić 2 dojrzałe i lekko rozdrobnione awokado, dodać sok z 1 limonki oraz 500 ml bulionu warzywnego. Całość zmiksować na gładki krem i chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Do chłodnika warto przygotować salsę – 1 pomidor pokroić w drobną kosteczkę, posiekać 1 ząbek czosnku. Do warzyw dodać posiekaną papryczkę chili, odrobinę soku z limonki, 1 łyżkę oliwy oraz garść świeżej kolendry. Salsę ułożyć na wierzchu kremu z awokado.

Chłodnik włoski z melona

Składniki: 2 melony, szynka prosciutto, sok z limonki, ocet winny, listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Melon i szynka prosciutto to typowo włoskie połączenie, które możesz wykorzystać do stworzenia wykwintnego dania na letnią kolację. Jak to zrobić? Pokrój w kostkę 2 średniej wielkości melony, dodaj sok z limonki i ocet winny. Zmiksuj całość na gładko i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj chłodnik listkami świeżej mięty i podaj z prosciutto (szynkę możesz wcześniej uprażyć na suchej patelni).

Turecki chłodnik

Składniki: ok. 500 ml jogurtu naturalnego oraz taką samą ilość wody mineralnej. 2 szt. startych ogórków, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, garść posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy połączyć, dodać sól, pieprz, 2 łyżki suszonej mięty oraz 1 łyżkę oliwy.

Indyjski chłodnik z kminkiem i miętą

Składniki: bulion, 200 ml jogurtu naturalnego, śmietana 18 proc., kmin, listki mięty, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Z bulionu zbieramy tłuszcz i bulion mieszamy dokładnie z zimnym jogurtem i śmietaną. Kmin prażymy na małej patelni i proszkujemy na drobno w moździerzu. Miętę bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy (nie zapominamy o pieprzu i soku z cytryny). Wstawiamy do lodówki na 15 min.

Chłodnik z soczewicy

Składniki: 40 dag soczewicy, zielona papryczka chili, spory pęczek dymki, sok z 1/5 cytryny, 4 pomidory, duża łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 200 ml jogurtu naturalnego, sól, mielony kminek, 3 łyżki curry
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy 90 minut w zimnej wodzie. Odcedź i przepłucz, w rondlu zagotuj 2 l wody wsyp soczewicę i curry. Gotuj ok. 80 min. Soczewicę odcedź i zmiksuj. Dolej tyle wywaru, aby zupa pozostała gęsta. Wymieszaj i przestudź, chili oczyść i pokrój w paseczki. Do chłodniku dodaj sok z cytryny, chili i kolendrę i wszystko wymieszaj. Przypraw solą i kminkiem. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dymki pokrój w krążki, warzywa dodaj do zupy i wymieszaj.

Niemiecki chłodnik z salami

Składniki: 5 szkl. jogurtu naturalnego, 1 cebula czerwona, 1 ząbek czosnek, kiełbasa salami, szczypior, 2 ogórki, 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy przez praskę. Jogurt dokładnie mieszamy z musztardą, dodajemy czosnek, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę czerwoną obieramy z łupiny i siekamy, ogórka zielonego myjemy obieramy z skórki kroimy w kosteczkę dodajemy do chłodnika. Szczypior myjemy, osuszamy i kroimy, salami kroimy w paseczki i dodajemy do chłodnika. Chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy plasterkami salami i natką pietruszki.

Owocowy chłodnik

Składniki: 1 szklanka świeżych malin, 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
1 łyżeczka cukru, starta skórka z 1 małej pomarańczy i 1 cytryny, 1 szklanka melona pokrojonego w kostkę, 1 jabłko pokrojone w kostkę, 1/2 szklanki świeżych jagód, 1 szklanka zielonych winogron przekrojonych na pól (bez pestek), odrobina cynamonu, kilka goździków, duży kubek kefiru lub maślanki
Przygotowanie:
Wszystkie owoce i przyprawy wkładamy do garnka z szerokim dnem, zalewamy wodą, by przykryła owoce, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 8-10 minut. Następnie wszystko studzimy, przecieramy przez sito lub miksujemy i schładzamy w lodówce. Tuż przed podaniem mieszamy z zimnym kefirem lub maślanką.

Truskawkowy chłodnik

Składniki na 4 porcje: 500 g truskawek, 300 ml zsiadłego mleka, 200 ml kefiru, 4 łyżki posiekanej melisy, sok z 1 limonki, 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 ostra papryczka
Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone truskawki, zsiadłe mleko, kefir, oczyszczoną z gniazda nasiennego ostrą papryczkę, melisę i ocet balsamiczny dokładnie miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę. Doprawiamy sokiem z limonki i miodem. Przed podaniem odstaw na około godzinę w chłodne miejsce. Podajemy udekorowaną owocami truskawek lub listkami świeżych ziół.

Chłodnik ormiański

Składniki: jogurt naturalny 2 kubki po 400 g, jeden woreczek ryżu, 2-4 jajka ugotowane na twardo, pęczek szczypiorku i koperku, łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól, do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować, wystudzić. Szczypiorek i koperek umyć i posiekać. Jogurt wymieszać z ryżem i posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, doprawić pieprzem, cukrem, solą i sokiem z cytryny, udekorować jajkami pokrojonymi w ćwiartki. Schłodzić przed podaniem w lodówce.

Z botwinką i rybą
Składniki: 350 g filetu z pstrąga, 100 g pokrzywy , 200 g botwinki, 100 g szpinaku, 200 g szczawiu , pęczek koperku, 3 ogórki, szczypiorek, 2 l kwasu chlebowego, 1 łyżka świeżo startego chrzanu, 1 łyżeczka skórki z cytryny, sól i pieprz, śmietana dla podania.
Przygotowanie:
Rybę dusimy na patelni na małym ogniu do gotowości. Szpinak, botwinkę, szczaw i pokrzywę obdarzamy wrzątkiem i drobno posiekać. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko to łączymy w dużym garnku. Dodajemy skórkę z cytryny i chrzan. Zalewamy kwasem chlebowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dokładnie mieszamy zupę. Odstawiamy ją do lodówki. Przed podaniem do każdego talerza wkładamy kawałek ryby i łyżkę śmietany.

Okroszka chłodnik rosyjski

Składniki: jogurt grecki 200 g, kefir 500 ml, kwas chlebowy, rzodkiewki – 6-7 sztuk, ogórki (najlepiej gruntowe) – 4-5 sztuk, ziemniaki – 3-4 szt. średniej wielkości albo 2 duże, wędlina (najlepiej parzona albo gotowana), kurczak, wołowina – 200 g, szczypiorek – 1 pęczek, rukola (opcjonalnie) – garść. koperek – 1 pęczek, 2 jajka, sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach oraz jajka na twardo. Najlepiej zrobić to zawczasu, by ziemniaki i jajka zdążyły ostygnąć i nadawały się do bezbolesnego obierania, a przy okazji nie podgrzewały zupy. Mięso podsmażyć z solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę. Obrać ziemniaki i jajka, pokroić w kosteczkę. Ogórki i rzodkiewki pokroić dowolnie, koperek drobno pokroić, dodać 0,5 l kefiru. Na koniec skroplić sokiem z cytryny.

Chłodnik ze szpinakiem

Składniki: 100 g serka topionego kremowego, 300 ml słodkiej śmietany 18 proc., 200 g świeżego i młodego szpinaku, 2 ząbki czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szpinak umyć, zmiksować ze śmietanką i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Serek topiony włożyć do garnka. Dodać zmiksowany szpinak, wymieszać, doprawić do smaku.

JAK ZROBIĆ CHŁODNIK?

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska