Przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Poznaj wypróbowane wskazówki i porady! Gwarantujemy doskonały smak

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Kliknij w galerię, by poznać wskazówki.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Kliknij w galerię, by poznać wskazówki. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzony przez nas przepis wraz z poradami na doskonałe placki ziemniaczane. Krok po kroku pokazujemy, w jaki sposób warto przygotować to pyszne i popularne danie. Twoje placki będą smaczne i chrupiące. Sekret ich chrupkości tkwi w skrobi wytrąconej z odcedzonych ziemniaków. Sprawdź, jakie to łatwe i wypróbuj nasz przepis na placki ziemniaczane.

Spis treści

Z czym można podawać placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to prosta do zrobienia potrawa, która w Polsce jest bardzo popularna. Przygotowuje się ją ze startych ziemniaków, z dodatkiem cebuli, jajek, soli, a także niewielkiej ilości mąki. Masę można doprawić pieprzem lub majerankiem.

Placki smaży są na oleju lub smalcu i podaje jeszcze ciepłe, gdy są najbardziej chrupiące. Można serować je zarówno na słono jak i na słodko.

Popularne dodatki do placków ziemniaczanych:

  • bryndza,
  • kwaśna śmietana,
  • twaróg,
  • sos grzybowy,
  • gulasz mięsny,
  • konfitury,
  • cukier.

Dania z plackami ziemniaczanymi

Placki ziemniaczane można podawać same, jako przekąskę, lub jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularny jest placek po węgiersku zwany także plackiem zbójnickim. Danie składa się z dużego placka ziemniaczanego z gulaszem wieprzowym.

W Polsce powstało wiele regionalnych dań z plackami ziemniaczanymi. Część z nich zostało wpisanych na Listę produktów tradycyjnych polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to m.in. :

  • placki ziemniaczane pieczone na blaszce, przepis ze Starej Kornicy,
  • dziędziuchy – placki z gotowanych ziemniaków z Dokudowa, znana potrawa w woj. lubelskim,
  • wypiekane na blasze „moskole” z Podhala,
  • kładzionki ziemniaczane witanowickie, znane w woj. małopolskim,
  • placki po rytersku z w woj. małopolskiego.

Mamy dla Ciebie przepis i kilka podpowiedzi jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane, które będą mniej tłuste. Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek. Najważniejsze, by do masy ziemniaczanej dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany, by placki wchłaniały mniej oleju w czasie smażenia. Istotnym, a mało znanym trikiem jest dodanie do nich skrobi, wytrąconej z odciśniętych ziemniaków. Dzięki temu będą ekstra chrupiące i pyszne.

Danie proponujemy podać z gęstym jogurtem naturalnym lub greckim doprawionym odrobiną soli i czosnku niedźwiedziego.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane:

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

(porcja na ok. 22 placuszki, czas przygotowania i smażenia: ok. 40 minut)

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Kliknij w galerię, by poznać wskazówki.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Kliknij w galerię, by poznać wskazówki. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

  1. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie trzy ziemniaki zetrzyj na tarce na większych, jarzynowych oczkach, a resztę na małych oczkach.
  2. Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, by odcedzić z nich nadmiar wody.
  3. Poczekaj kilka minut, możesz delikatnie docisnąć ziemniaki łyżką.
  4. W misce z wodą z odcedzonych ziemniaków na dnie wytrąci się biała masa - to skrobia.
  5. Odlej ostrożnie wodę, a gęstą skrobię wybierz łyżką i dodaj do ziemniaków.
  6. Możesz już przygotować masę na placki: dodaj do ziemniaków jajka, jogurt, mąkę pszenną, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  7. Rozgrzej olej na patelni, ustaw średni płomień.
  8. Kładź po łyżce masy, delikatnie ją rozpłaszczając i smaż placki na złoty kolor z obu stron.
  9. Gotowe placki ziemniaczane przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pomoże to jeszcze bardziej pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

miejsce #1

Lund

Lund MIKSER PLANETARNY 3W1 1000W 4,5L CZARNY (67811)

821,99 zł363,69 zł-56%
miejsce #2

Esperanza

ESPERANZA EKM025

547,00 zł323,94 zł-41%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM48A1 Srebrny

621,14 zł430,00 zł-31%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM4427 Biały

440,19 zł336,99 zł-23%
miejsce #5

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

996,00 zł779,00 zł-22%
miejsce #6

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 199,00 zł1 099,00 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Nie róbmy zapasów, szukajmy promocji KOMENTARZ

Materiał oryginalny: Przepis na chrupiące placki ziemniaczane. Poznaj wypróbowane wskazówki i porady! Gwarantujemy doskonały smak - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie