Zobacz również: Przepisy ze szpinakiem w roli głównej
Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
* 1 cebula
* 400 g marchewki
* 1 duże mango
* 1 łyżka oleju kokosowego
* 1 l bulionu warzywnego
* szczypta gałki muszkatołowej
* 1 łyżka soku z limonki
* sól i pieprz do smaku.
Do podania:
* po 2 krewetki na porcję zupy
* po 3 cienki plasterki buraka na porcję
* olej kokosowy do smażenia.
Cebulę obieramy i siekamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku na oleju kokosowym szklimy cebulę i dodajemy zmrożoną marchewkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy mango i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki.
Krewetki nakłuwamy na patyczki i podsmażamy na oleju kokosowym do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju smażymy plasterki buraka. Wykładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.
Zupę podajemy z szaszłykami z krewetek i chipsami z buraka.
źródło: Blog TanioSzybkoSmacznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?