Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na grubiutkie pierniczki babuni

Naciak, mmzielonagora.pl
Smacznego!
Smacznego! Naciak/mmzielonagora.pl
Nie macie pomysłu na świąteczne smakołyki? Może przepis na takie pyszne, grubiutkie pierniczki was zainteresuje? Łatwo się je robi i rewelacyjnie smakują.

SKŁADNIKI:
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka masła
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka kwaśnego mleka
- 5 żółtek
- 1 i 1/4 kg mąki
- przyprawa do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki amoniaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- masło, miód i cukier roztopić w garnku i przestudzić
- dodać żółtka i wszystko wlać do mąki zmieszanej z sodą, amoniakiem i przyprawami do piernika
- dodać kwaśne mleko i wyrobić ciasto
- rozwałkować jak najcieńsze 'placki' i wykrawać pierniczki
- układać pierniki na blasze pokrytej papierem do pieczenia
- można smarować jajkiem i posypać brązowym cukrem
- piec w piekarniku 11 minut w 190 stopniach (najlepiej sprawdzać czas i temperaturę- w kaźdym piekarniku może się to odrobinę różnić)
- po upieczeniu wyłożyć na siatkę do ostygnięcia i ozdobić wedle fantazji...

Smacznego! :-)

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska