Przepis na oryginalne jesienne tartaletki

mat.prasowe
mat.prasowe
Pyszne i kruche tartaletki, idealne na jesienne przyjęcia. Nie są trudne w przygotowaniu i naprawdę świetnie smakują.

Składniki na puree z dyni:
jedna mała dynia, o wadze do 1 kg
dwie łyżki brązowego cukru

Składniki na krem:
250 g schłodzonego serka mascarpone
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru
½ szklanki posiekanych fig
opakowanie tartaletek z kruchego ciasta

Przygotowanie:
Do przygotowania deseru możemy użyć gotowego puree, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.

Po ostudzeniu puree przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z puree z dyni. Tak by powstała jednolita masa.

Pomarańczowy krem nakładamy na gotowe spody.

________________________________________________________________________
Zobacz również: Ania Starmach: Cukinia, dynia czy bakłażan bywają mdłe, ale gdy je przyprawimy przemieniają się cudownie

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie