Składniki na puree z dyni:
jedna mała dynia, o wadze do 1 kg
dwie łyżki brązowego cukru
Składniki na krem:
250 g schłodzonego serka mascarpone
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru
½ szklanki posiekanych fig
opakowanie tartaletek z kruchego ciasta
Przygotowanie:
Do przygotowania deseru możemy użyć gotowego puree, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Po ostudzeniu puree przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z puree z dyni. Tak by powstała jednolita masa.
Pomarańczowy krem nakładamy na gotowe spody.
________________________________________________________________________
Zobacz również: Ania Starmach: Cukinia, dynia czy bakłażan bywają mdłe, ale gdy je przyprawimy przemieniają się cudownie
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?