Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pizzę: odkrywaj kuchnie włoską wspólnie z dzieckiem

Czytelnicy Magdalena i Karolek Konsewicz
Karolek lubi wspólnie z mamą przygotowywać pizzę
Karolek lubi wspólnie z mamą przygotowywać pizzę Magdalena Konsewicz
- Kuchnia włoska to moja wielka pasja mojego 4-letniego synka. Podstawą udanej pizzy jest ciasto i pyszny domowy sos pomidorowy. Przygotowanie ciasta drożdżowego to wielka eksperymentalna kuchnia dla dziecka - pisze nasza Czytelniczka Magdalena mama Karolka.
Apetyczna pizza
Apetyczna pizza Magdalena Konsewicz

Apetyczna pizza
(fot. Magdalena Konsewicz)

Zagniatanie, ugniatanie ciasta na pizzę to wielka frajda. Maluch jest świadkiem pracy drożdzy, które powodują, że ciasto zwiększa swoją objętość (dziecko może pilnować czy ciasto już wyrosło).

Przygotowanie sosu do pizzy i wymieszanie odpowiednich składników to również zadanie dla dziecka, a potem...dekorowanie pizzy wg własnego uznania i cierpliwe czekanie, jak pizza upiecze się w piekarniku. Gorąco zachęcam do wspólnego pieczenia pizzy razem z dzieckiem! Warto zadbać, aby na pizzy znalazły się zdrowe warzywa oraz pamiętać o oregano, które jest świetne na trawienie.

Pizza to świetne danie obiadowe, a także idealne na przyjęcie. Zapach pobudza apetyt. To od nas zależy, czy pizza będzie ciężkostrawna i będzie miała dużo tłuszczu. Unikajmy raczej tłustego salami i boczku. Postawmy na pizzę kolorową np. w kolorze włoskiej flagi. Można przecież urządzić włoską imprezę :)

Smacznego:)
Smacznego:) Magdalena Konsewicz

Smacznego:)
(fot. Magdalena Konsewicz)

:
*15 g świeżych drożdży
*100 ml letniej wody
*1/2 łyżeczki cukru
*2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
*200 g mąki
*1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy
*przecier pomidorowy-pupla pomidorowa
*łyżka oliwy z oliwek extra virgin
*1 mała cebula pokrojona
*2 zmiażdżone ząbki czosnku
*1 liść laurowy
*1 łyżeczka oregano
*pieprz, sól

ser mozarella

dodatki wg własnego uznania: pieczarki, czerwona papryka, brokuły, oliwki, szpinak

Przygotowanie
Cebulę i czosnek podsmażyć chwilkę na patelni do zeszklenia (to zadanie dla rodzica!). Kiedy przestygną dodać przecier pomidorowy oregano i dokładnie wymieszać(to zadanie dla dziecka) Rozmieszać drożdże z woda i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę z solą wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie w którym umieszczamy wyrośnięte drożdże. Dodać oliwę z oliwek i zagnieść jednolite ciasto. Wyrabiać aż stanie się gładkie i elastyczne (świetny trenig dla małych rączek!) Ciasto umieścić w szklanej miesce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia az ciasto podwoi swoją objętość(dziecko pilnie obserwuje jak ciasto rośnie)
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść ciasto po czym rozwałkować ciasto i umieścić je na blasze do pieczenia pizzy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Sosem pomidorowym równomiernie pokryć pizzę, dodać swoje ulubione dodatki (dziecko może puścić wodze fantazji podczas nakładania dodatków- może ułoży jakiś ciekawy wzór, a nawet krajobraz...) obłożyć pizzę kawałkami mozarelli, posypać obficie oregano i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 15-20 minut do zarumienienia brzegów.
Smacznego!



Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska