4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg twarogu w wiaderku
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 tabliczki czekolady białej
polewa czekoladowa lub cukier puder na wierzch
Sposób przygotowania
Miękkie masło miksować w blenderze, dodać do niego pokruszone maślane ciasteczka i jeszcze chwilę miksować aż uzyska się gładką masę. Uzyskaną masę ciasteczkową rozłożyć równomiernie w okrągłej foremce o średnicy 22 cm, foremkę najlepiej wyłożyć pergaminem by łatwiej było wyciągnąć z niej upieczone ciasto, należy też na zewnątrz szczelnie owinąć formę folią aluminiową.
Czekoladę rozpuścić nad parą. Ser z wiaderka przełożyć do miski i stale miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną stale miksując. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę i jeszcze chwilę miksować.
Masę serową wylać na wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową w oblepionej folią blaszce.
Formę z ciastem wkładamy do naczynia żaroodpornego i nalewamy do niego gorącej wody, tak by sięgała do połowy foremki z ciastem. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec ok. 80 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do czasu aż ciasto ostygnie. Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?