Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na przepyszny sernik z białą czekoladą

Redakcja
Fotolia
Powoli zbliżamy się do końca naszego świątecznego konkursu. Na wasze przepisy czekamy do 17 grudnia. A tymczasem spróbujcie pysznego sernika.

4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg twarogu w wiaderku
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 tabliczki czekolady białej
polewa czekoladowa lub cukier puder na wierzch

Sposób przygotowania
Miękkie masło miksować w blenderze, dodać do niego pokruszone maślane ciasteczka i jeszcze chwilę miksować aż uzyska się gładką masę. Uzyskaną masę ciasteczkową rozłożyć równomiernie w okrągłej foremce o średnicy 22 cm, foremkę najlepiej wyłożyć pergaminem by łatwiej było wyciągnąć z niej upieczone ciasto, należy też na zewnątrz szczelnie owinąć formę folią aluminiową.
Czekoladę rozpuścić nad parą. Ser z wiaderka przełożyć do miski i stale miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną stale miksując. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę i jeszcze chwilę miksować.
Masę serową wylać na wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową w oblepionej folią blaszce.
Formę z ciastem wkładamy do naczynia żaroodpornego i nalewamy do niego gorącej wody, tak by sięgała do połowy foremki z ciastem. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec ok. 80 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do czasu aż ciasto ostygnie. Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska