Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PRZEPIS NA SERNIK. Sernik wiedeński, sernik na zimno, sernik z brzoskwiniami. Jak je zrobić? Poznaj sprawdzone przepisy [TOP 10]

maw
IstockPhoto/zdjęcie ilustracyjne
PRZEPIS NA SERNIK. Aby przygotować ten idealny sernik, potrzebny jest przede wszystkim sprawdzony przepis. Zbliża się Wielkanoc, a jednym z ciast, które króluje na świątecznym stole jest właśnie sernik. Sernik wiedeński, sernik królewski, sernik na zimno. Ciasto można przygotować naprawdę na wiele sposobów. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie najlepszych przepisów naszych Czytelników oraz zaprzyjaźnionych blogerek kulinarnych. Planujecie upiec sernik? Skorzystajcie z ich podpowiedzi!

Przedstawiamy sprawdzone przepisy na sernik:
- sernik wiedeński
- sernik Jasia i Małgosi
- sernik na zimno
- sernik z rosą z koziej ricotty
- sernik krakowski bezglutenowy
- sernik świąteczny
- sernik z malinami
- czekoladowy sernik na zimno
- sernik z kajmakiem
- sernik z brzoskwiniami

Sernik jest uznany za jedno z najpopularniejszych ciast. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole, podczas urodzinowego czy imieninowego przyjęcia, albo na imprezie u sąsiada.
Do Polski sernik sprowadził Jan III Sobieski, wracając z odsieczy wiedeńskiej. Od tamtej pory „rozgościł” się w słodkim menu. Tradycyjny przepis na sernik zakłada użycie przede wszystkim mielonego twarogu i dużej ilości bakalii. Pieczony jest bez spodu. Pomysłów na przygotowanie sernika jest na pewno ponad tysiąc. Ilu cukierników, miłośników deserów, tyle propozycji na przygotowanie tego smacznego ciasta. Podawany może być zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z dodatkami owoców czy czekolady. Na kruchym spodzie lub z galaretką. A 30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika!

PRZEPIS NA SERNIK. Sernik wiedeński, sernik na zimno, sernik z brzoskwiniami. Jak je zrobić? Poznaj sprawdzone przepisy [TOP 10]
IstockPhoto/zdjęcie ilustracyjne

Idealny sernik. Jak go przygotować?

Radzi Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicookig.pl

- Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem. Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym już piekarniku do wystygnięcia. Wystarczy uchylić drzwiczki piekarnika, a nie będzie się już dopiekał lecz spokojnie przestygnie. Tak studzony nie powinien opaść zbyt mocno

Zobacz również: O czym pamiętać, by pieczenie było jedynie przyjemnością?

źródło: Agencja TVN/x-news

Przepis na sernik wiedeński

SKŁADNIKI:
1,5 kg twarogu podwójnie zmielonego, 1,5 szklanki słodkiej śmietany, 1,5 szklanki cukru, 8 dużych jaj, 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Do zmielonego twarogu dodać jaja, cukier, śmietanę, mąkę i lekko wymieszać. Masę wylać do wytłuszczonej blaszki i piec godzinę w temperaturze 200 stopni C. Ostudzony posypać cukrem pudrem.

Przepis na sernik na zimno

PRZEPIS NA SERNIK. Sernik wiedeński, sernik na zimno, sernik z brzoskwiniami. Jak je zrobić? Poznaj sprawdzone przepisy [TOP 10]
IstockPhoto/zdjęcie ilustracyjne

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, zielony barwnik spożywczy PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę dodać ok. połowę cukru. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Na końcu dodajemy barwnik.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
250 g sera mascarpone, 1 szklanka serka homogenizowanego (białego), 8 łyżek cukru pudru, sok z połowy cytryny, 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody, 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym PRZYGOTOWANIE:
Mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy, dodajemy sok z cytryny dalej miksując. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do masy serowej mieszamy kilka sekund (jedynie do połączenia składników). Masę wlewamy na ostudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody - ostudzić. Jak już masa serowa stężała, wlewamy ostudzoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Autorka: Jolanta Wachowicz

Przepis na sernik z rosą z koziej ricotty

SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 szklanki mąki, 10 dag margaryny , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, 2 żółtka, 0,7 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę 25 cm na 38 cm
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg sera koziego typu risotta, 125 dag roztopionego masła, 2 budynie śmietankowe, 0,7 szklanki cukru, 2 jajka, 4 żółtka (białka odłożyć na pianę), kilka kropli cytryny, 3 szklanki mleka koziego
PRZYGOTOWANIE: Podane składniki zmiksować, dodając na końcu mleko i potem jeszcze raz zmiksować. Wylać masę serową na ciasto. Piec sernik ok. 1 godzinę w temperaturze 150 st. C.
SKŁADNIKI NA PIANĘ: 0,7 szklanki cukru, 4 białka
PRZYGOTOWANIE: Ubić pianę z cukru i białek. Po godzinie pieczenia ciasta sernik wyjąć z piekarnika i przykryć go pianą z białek. Zapiec ponownie przez ok. 20 minut.
Autorka: Jolanta Pazdrowska

Sernik krakowski bezglutenowy

Sernik krakowski
Sernik krakowski Marzena Duda

SKŁADNIKI:
ciasto:
200g mąki owsianej bezglutenowej,
70 g mąki ryżowej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
80 g cukru,
140 g masła,
1 jajko,
odrobina zimnej wody,

masa:
1 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego lu z wiaderka, ale dobrze odsączonego, 8 jajek, 100 g masła,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g cukru, cukier waniliowy,

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, woda wrzątek.

PRZYGOTOWANIE:
Wsypać do miski mąki, dodać pokrojone kawałki masła, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 części ciasta. 1/3 ponownie wstawić do lodówki. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut do zrumienienia. W tym czasie zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem (odłożyć 50 g) i cukrem waniliowym, dodając powoli żółtka i ser. W osobnym naczyniu ubić białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Powoli wymieszać obie masy. Wyłożyć całość na podpieczony spód. Z odłożonego ciasta wyciąć paski, rozłożyć na masie serowej w postaci kratki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 50-60 minut. (Po 30 minutach zmniejszyłam temp. do 170 stop. C).
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Uwaga:
W przypadku użycia mąki pszennej użyć tylko jeden rodzaj mąki i użyć jej 250 g oraz 125 g masła. Pozostałe składniki jak wyżej.
Autorka: Marzena Duda, www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Przepis na sernik świąteczny

SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła lub margaryny, 1 całe jajo, 3 żółtka, proszek do pieczenia, kwaśna śmietana, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
masa serowa:
1 kg twarogu, kostka masła, szklanka cukru, cukier waniliowy, 8 jaj, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej; bakalie: otarta skórka z cytryny, 1 marchew (pokrojona w drobną kostkę i uduszona w niewielkiej ilości wody z cukrem), rodzynki, morele pokrojone w paski, 2-3 łyżki marmolady

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier, jajo i żółtka zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśnej śmietany. Uformować w kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki (pozostałe ciasto można wykorzystać jako spód do makowca czy szarotki albo zamrozić.) Nakłuć widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na 10-15 minut, aż lekko się zrumieni i podpiecze.

PRZYGOTOWANIE MASY:
Twaróg mielimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Białka odstawiamy do lodówki. Do masy maślano-jajecznej dodajemy stopniowo twaróg ciągle ucierając. Obydwie mąki przesiewamy do oddzielnej miseczki dodajemy szczyptę soli przygotowane bakalie wszystko razem mieszamy i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy białka ubite na pianę i delikatnie całość mieszamy. Podpieczony kruchy spód sernika smarujemy marmoladą i wykładamy masę serową. Wyrównujemy powierzchnie i pieczemy ponad godzinę w 180 stopni C.
Autorka: Elżbieta Frankiewicz

PRZEPIS NA SERNIK Z MALINAMI, CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO, SERNIK Z KAJMAKIEM, SERNIK Z BRZOSKWINIAMI ZNAJDZIECIE NA NASTĘPNEJ STRONIE >>>

Sernik z malinami

Sernik z malinami prezentuje się naprawdę apetycznie, a smakuje wyjątkowo
Sernik z malinami prezentuje się naprawdę apetycznie, a smakuje wyjątkowo Marzena Duda

Składniki:
1 kg sera mielonego
15 dkg cukru,
4 jajka,
torebka budyniu waniliowego bez cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 litra śmietany 30 % tł.,

sos z malinami:
30 dkg mrożonych malin ( mogą być świeże),
pół szkl. nalewki malinowej ( własnej roboty),
pół szkl. soku malinowego,
3 łyżki cukru,
pół szkl. wody,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Oddzielnie ubić śmietanę oraz białka. Wszystko delikatnie wymieszać razem. Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 130 stopniach przez około 2 h ( żeby nie opadł) lub do złocistego koloru.Wszystkie składniki bez mąki wymieszać podgrzewając do momentu rozpuszczenia się cukru.Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i zagęścić sos. Polewać sernik dowolna ilością.
Autorka: Marzena Duda, www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Czekoladowy sernik na zimno

SKŁADNIKI:
500 g serka mascarpone
300 śmietany 30 %,
300 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki cukru
do wyłożenia tortownicy biszkopty okrągłe
wiśnie bez pestek

PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,śmietanę ubić.Mascarpone utrzeć z cukrem,dodać roztopioną czekoladę i wymieszać.Potem dodać ubitą śmietanę oraz wiśnie (mogą być mrożone,świeże lub z kompotu ja dałam mały słoik konfitury z całymi wiśniami) i delikatnie wymieszać.Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami.Wstawić do lodówki na min. 8 godzin.Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi.
Autorka: Czytelniczka Monika

Sernik z kajmakiem

Składniki:
ciasto kruche - 2 niepełne szklanki mąki pszennej, 20 dag masła, 3 żółtka, 8 łyżek cukru, 3 łyżki kwaśniej śmietany; masa serowa - 75 dag sera białego podwójnie zmielonego, szklanka cukru, 6 jaj, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, aromat waniliowy; polewa - 20 dag krówek, kilka łyżek słodkiej śmietany.

Przygotowanie:
Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zmielonego sera i ucierać. Potem dodać aromat i mąkę ziemniaczaną, na koniec ubitą z białek pianę i całość dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wyłożyć masę serową. Piec 50 - 55 minut w temperaturze 180 stopni C.Do rondelka włożyć śmietanę z cukierkami i na małym ogniu stopić. Upieczone, ostygnięto ciasto posmarować polewą.

Sernik z brzoskwiniami

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, 5 żółtek, 1 kostka margaryny, 2–3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera (z wiaderka), 3 jajka, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1,5 szklanki cukru, 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana: 5 białek, 1 szklanka cukru Plus: 1 puszka brzoskwiń, lukier

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa: Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera. Dalej miksując, na samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy masę serową, wierzch wykładamy pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami. Z białek ubijamy sztywną pianę razem z cukrem, wykładamy na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu ciasto można polukrować.
Autorki z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie

Zobacz także:Serniki według przepisu Anny Starmach

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Polecamy także:

Składniki: 3 jaja, 3 plastry schabu, 6 szt suszonych pomidorów w zalewie, bułka tarta1 jajo do panierki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, olej do smażenia.Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.Schab rozbijamy tłuczkiem na bardzo cienkie plastry. Solimy i pieprzymy z obu stron. Suszone pomidory siekamy drobno i mieszamy z ziołami prowansalskimi. Papkę pomidorową wykładamy na środek schabu i rozsmarowujemy. Kładziemy na to jajko i mocno owijamy je schabem. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na rumiano ze wszystkich stron. Smacznego!

27 przepisów na najlepsze potrawy z jajek - wyniki konkursu,...

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska