Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na spaghetti z kurczakiem

Anna Sobisz
Szczerze zachęcam do przygotowania sosu ze swieżych pomidorów.
Szczerze zachęcam do przygotowania sosu ze swieżych pomidorów. sxc
Nie jestem profesjonalną kucharką, ale bardzo lubię eksperymentować i upraszczać przepisy. Zazwyczaj wszystko robię po swojemu na tak zwanego "czuja". Tym razem podzielę się z wami moim pomysłem na spaghetti z kurczakiem. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu.

Składniki:
*Filet z kurczaka
*Cebula
*Ząbek czosnku
*2 puszki pomidorów
*Oliwki ciemne
*Bazylia (polecam świeżą)
*Ser żółty
*Makaron do spaghetti
_Przygotowanie:

Po pierwsze wstawiam makaron i gotuje na al dente. Przygotowanie spaghetti zaczynamy od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na patelni, osobiście do smażenia używam oliwy z oliwek i do tego was namawiam. Myjemy kurczaka i kroimy go w kostkę, dorzucamy do cebuli. W małym garnku przygotowujemy sos. Jeśli pomidory są w całości to dobrym pomysłem jest użycie blendera, natomiast nie jest to konieczne. Przez około 20 minut gotujemy pomidory na małym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru a także jednym ząbkiem czosnku (można go zmiażdżyć lub pokroić w malutkie kosteczki). Kroimy oliwki i dorzucamy je na ostatnie kilka minut do sosu. Gotowy sos dolewam do podsmażonego mięsa. Nakładamy makaron, sos z mięsem i posypujemy danie żółtym serem i dokładamy bazylię. Ja ją uwielbiam, więc na moim talerzu jest jej dużo. Mam nadzieję, że przepis wam się podoba.
Smacznego!_

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska