Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na tradycyjną węgierską zupę gulaszową

redakcja Gazety Lubuskiej
redakcja Gazety Lubuskiej
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa 123rf
Dziś przepis na sprawdzone, smaczne i sycące danie - zupę gulaszową.

Składniki:

  • 400 g wołowiny bez kości (pręga)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 800 g ziemniaków
  • słodka czerwona papryka
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 pomidory
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kminku
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:Cebulę drobno pokroić i lekko zarumienić na smalcu. Na patelnię włożyć pokrojone na małe kawałki mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Mięso podlać wodą, posypać papryką, dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, obrane ze skórki pomidory, kminek oraz roztarty z solą czosnek. Dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie zalać je litrem wody. Poczekać aż woda zagotuje się i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Na koniec dodać osobno ugotowaną zacierkę, zrobioną ze 150 g mąki, jajka i szczypty soli. Zupę gulaszową można podać z ciemnym pieczywem lub pełnoziarnistymi tostami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska