Składniki:
- 400 g wołowiny bez kości (pręga)
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 800 g ziemniaków
- słodka czerwona papryka
- 2 łyżki smalcu
- 2 pomidory
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:Cebulę drobno pokroić i lekko zarumienić na smalcu. Na patelnię włożyć pokrojone na małe kawałki mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Mięso podlać wodą, posypać papryką, dodać oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę, obrane ze skórki pomidory, kminek oraz roztarty z solą czosnek. Dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie zalać je litrem wody. Poczekać aż woda zagotuje się i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Na koniec dodać osobno ugotowaną zacierkę, zrobioną ze 150 g mąki, jajka i szczypty soli. Zupę gulaszową można podać z ciemnym pieczywem lub pełnoziarnistymi tostami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?