Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy czytelników

Redakcja
fot. DiGiTouch
Do końca listopada zbieramy od czytelników przepisy na święta.

Zostaną one wykorzystane w książce, która zostanie wydana w połowie grudnia.

Stąd prosimy naszych czytelników by oprócz zwykłych przepisów, bo te wciąż będziemy publikować i nagradzać co piątek, przysyłali propozycje dań na święta. Zbieramy je do końca listopada. Nie czekajcie! Nadsyłajcie na adres redakcji i mail:

[email protected]

Dziś prezentujemy przepisy od Pani Bogumiły Czepanis

Sernik z owocami

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, margaryna "Kasia", 4 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: ciasto zrobić jak kruszonkę, szybko zlepić 3 części na blaszkę. 1/4 do zamrażarki.

Składniki na masę serową: 1 kg sera, 2 jajka, 2 budynie śmietankowe, szklanka cukru pudru, kostka margaryny "Kasia" lub 1/2 szklanki oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, mały olejek śmietankowy.

Przygotowanie: z pięciu białek ubić pianę, położyć ją na ser, na pianę położyć dowolne owoce (najlepsze są brzoskwinie z puszki, pokrojone w paski). Na owoce położyć kruszonkę z ciasta wyjętego z zamrażarki (zamrożone ciasto utrzeć na tarce na dużych oczkach). Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Uwaga: utarty ser kładziemy na surowe ciasto.

Placek karmelowy

Składniki na ciasto: 4 żółtka, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 kg mąki tortowej, 0,25 kg margaryny , łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 0,5 litra śmietany kremówki 0,30 proc., 0,5 szklanki cukru pudru, 2 opakowania śmietanfixu.

Polewa: puszka mleka skondensowanego słodkiego.

Przygotowanie: zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części i pieczemy na dużej blaszce w temperaturze 180 st. C przez około 20-30 min. Ciasto przekładamy kremem Puszkę skondensowanego mleka gotujemy 3 godziny. Gorącym karmelem smarujemy ciasto, następnie posypujemy orzechami włoskimi. Bardzo ważne - mleko po ugotowaniu trzeba krótko chłodzić - włożyć do garnka z zimną wodą. Nie otwierać zaraz po ugotowaniu, bo jest bardzo gorące i może wystrzelić.

Sałatka egzotyczna

Składniki: seler konserwowy w słoiku, kukurydza, 3 plastry ananasa z puszki, 3 jajka ugotowane na twardo, 15 dag szynki pokrojonej w kostkę, duży, biały por, majonez.

Przygotowanie: Wcześniej wymieszane z majonezem składniki, układać kolejno warstwami od dołu: kukurydza, seler, jajko, por, ananas, szynka, udekorować ananasem lub zielona pietruszką.

Porady od kuchni

Sosy zagęszczamy na kilka sposobów:

  • wymieszaną mąką z niewielką ilością zimnego płynu
  • zasmażką - tłuszcz roztopić na patelni, dodać mąkę, dodać zimnego płynu, po chwili powoli dodawać po trochę gorącego sosu
  • śmietaną
  • żółtkiem wymieszanym ze śmietaną (sosy jasne i delikatne)
  • kawałkiem surowego startego ziemniaka
  • bardzo zimnym masłem
  • zagniecionymi kuleczkami mączno-maślanymi.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska