Zostaną one wykorzystane w książce, która zostanie wydana w połowie grudnia.
Stąd prosimy naszych czytelników by oprócz zwykłych przepisów, bo te wciąż będziemy publikować i nagradzać co piątek, przysyłali propozycje dań na święta. Zbieramy je do końca listopada. Nie czekajcie! Nadsyłajcie na adres redakcji i mail:
Dziś prezentujemy przepisy od Pani Bogumiły Czepanis
Sernik z owocami
Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, margaryna "Kasia", 4 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: ciasto zrobić jak kruszonkę, szybko zlepić 3 części na blaszkę. 1/4 do zamrażarki.
Składniki na masę serową: 1 kg sera, 2 jajka, 2 budynie śmietankowe, szklanka cukru pudru, kostka margaryny "Kasia" lub 1/2 szklanki oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, mały olejek śmietankowy.
Przygotowanie: z pięciu białek ubić pianę, położyć ją na ser, na pianę położyć dowolne owoce (najlepsze są brzoskwinie z puszki, pokrojone w paski). Na owoce położyć kruszonkę z ciasta wyjętego z zamrażarki (zamrożone ciasto utrzeć na tarce na dużych oczkach). Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Uwaga: utarty ser kładziemy na surowe ciasto.
Placek karmelowy
Składniki na ciasto: 4 żółtka, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 kg mąki tortowej, 0,25 kg margaryny , łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 0,5 litra śmietany kremówki 0,30 proc., 0,5 szklanki cukru pudru, 2 opakowania śmietanfixu.
Polewa: puszka mleka skondensowanego słodkiego.
Przygotowanie: zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części i pieczemy na dużej blaszce w temperaturze 180 st. C przez około 20-30 min. Ciasto przekładamy kremem Puszkę skondensowanego mleka gotujemy 3 godziny. Gorącym karmelem smarujemy ciasto, następnie posypujemy orzechami włoskimi. Bardzo ważne - mleko po ugotowaniu trzeba krótko chłodzić - włożyć do garnka z zimną wodą. Nie otwierać zaraz po ugotowaniu, bo jest bardzo gorące i może wystrzelić.
Sałatka egzotyczna
Składniki: seler konserwowy w słoiku, kukurydza, 3 plastry ananasa z puszki, 3 jajka ugotowane na twardo, 15 dag szynki pokrojonej w kostkę, duży, biały por, majonez.
Przygotowanie: Wcześniej wymieszane z majonezem składniki, układać kolejno warstwami od dołu: kukurydza, seler, jajko, por, ananas, szynka, udekorować ananasem lub zielona pietruszką.
Porady od kuchni
Sosy zagęszczamy na kilka sposobów:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?