reklama

Przepisy czytelników

Redakcja
fot. DiGiTouch
Do końca listopada zbieramy od czytelników przepisy na święta.

Zostaną one wykorzystane w książce, która zostanie wydana w połowie grudnia.

Stąd prosimy naszych czytelników by oprócz zwykłych przepisów, bo te wciąż będziemy publikować i nagradzać co piątek, przysyłali propozycje dań na święta. Zbieramy je do końca listopada. Nie czekajcie! Nadsyłajcie na adres redakcji i mail:

dobrypiatek@gazetalubuska.pl

Dziś prezentujemy przepisy od Pani Bogumiły Czepanis

Sernik z owocami

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, margaryna "Kasia", 4 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: ciasto zrobić jak kruszonkę, szybko zlepić 3 części na blaszkę. 1/4 do zamrażarki.

Składniki na masę serową: 1 kg sera, 2 jajka, 2 budynie śmietankowe, szklanka cukru pudru, kostka margaryny "Kasia" lub 1/2 szklanki oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, mały olejek śmietankowy.

Przygotowanie: z pięciu białek ubić pianę, położyć ją na ser, na pianę położyć dowolne owoce (najlepsze są brzoskwinie z puszki, pokrojone w paski). Na owoce położyć kruszonkę z ciasta wyjętego z zamrażarki (zamrożone ciasto utrzeć na tarce na dużych oczkach). Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Uwaga: utarty ser kładziemy na surowe ciasto.

Placek karmelowy

Składniki na ciasto: 4 żółtka, 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 kg mąki tortowej, 0,25 kg margaryny , łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 0,5 litra śmietany kremówki 0,30 proc., 0,5 szklanki cukru pudru, 2 opakowania śmietanfixu.

Polewa: puszka mleka skondensowanego słodkiego.

Przygotowanie: zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części i pieczemy na dużej blaszce w temperaturze 180 st. C przez około 20-30 min. Ciasto przekładamy kremem Puszkę skondensowanego mleka gotujemy 3 godziny. Gorącym karmelem smarujemy ciasto, następnie posypujemy orzechami włoskimi. Bardzo ważne - mleko po ugotowaniu trzeba krótko chłodzić - włożyć do garnka z zimną wodą. Nie otwierać zaraz po ugotowaniu, bo jest bardzo gorące i może wystrzelić.

Sałatka egzotyczna

Składniki: seler konserwowy w słoiku, kukurydza, 3 plastry ananasa z puszki, 3 jajka ugotowane na twardo, 15 dag szynki pokrojonej w kostkę, duży, biały por, majonez.

Przygotowanie: Wcześniej wymieszane z majonezem składniki, układać kolejno warstwami od dołu: kukurydza, seler, jajko, por, ananas, szynka, udekorować ananasem lub zielona pietruszką.

Porady od kuchni

Sosy zagęszczamy na kilka sposobów:

  • wymieszaną mąką z niewielką ilością zimnego płynu
  • zasmażką - tłuszcz roztopić na patelni, dodać mąkę, dodać zimnego płynu, po chwili powoli dodawać po trochę gorącego sosu
  • śmietaną
  • żółtkiem wymieszanym ze śmietaną (sosy jasne i delikatne)
  • kawałkiem surowego startego ziemniaka
  • bardzo zimnym masłem
  • zagniecionymi kuleczkami mączno-maślanymi.
  • FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

    Wideo

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

    Podaj powód zgłoszenia

    Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
    Dodaj ogłoszenie

    Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

    To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

    Dziękujemy za Twoje wsparcie!

    Jasne, chcę odblokować
    Przycisk nie działa ?
    1.
    W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
    krok 1
    2.
    Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
    krok 2
    3.
    Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
    krok 3