Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pasztet. Jak zrobić pasztet na Wielkanoc? Mamy sprawdzone przepisy na przyrządzenie pasztetu. Sprawdź i wypróbuj w swojej kuchni

red.
IStockPhoto
Jak zrobić pasztet na Wielkanoc? Spieszymy Wam z pomocą! Mamy kilka sprawdzonych przepisów na pasztet. Chociaż przyrządzenie pasztetu może niketórym wydawać się nie lada kulinarnym wyzwaniem, to rzeczywistość jest inna. Jeśli nie wiesz, jak zrobić pasztet to poznaj nasze przepisy i przyrządź go już na Wielkanoc. Smacznego!

Przepisy na Wielkanoc wcale nie muszą być skomplikowane. Ważne jest tylko to, by były... smaczne! Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pasztet, to mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów. Gwarantujemy, że nawet jeśli jesteś laikiem, to sprostasz zadaniu i przygotujesz pyszny pasztet. Wiele zależy od tego, jaki przepis na pasztet wybierzesz. W naszym minikuluniarnym poradniku znajdziesz przepisy na prosty pasztet domowy, ale też na pasztet z kaszą jaglaną i nalewką z aronii.

Przepisy na pasztet znacznie różnią od siebie, a to za sprawą składników, jakich użyjemy. Poniżej znajdziesz przepisy na:

  • pasztet ze śliwką
  • pasztet z królika
  • domowy pasztet
  • pasztet z królikiem, boczkiem i...
  • pasztet drobiowo - wieprzowy
  • pasztet z kurzych wątróbek
  • pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i nalewką z aronii
  • pasztet z selera
  • wielkanocny pasztet jajeczny
  • Pasztet wg przepisu pani Janiny
  • pasztet z kaczki
  • pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą
  • pasztet z jajkiem
  • pasztet z zielonej soczewicy
  • pasztet z cukinii
  • pasztet drobiowy
  • pasztet wołowy
  • pasztet wielkanocny

Nie wyobrażasz sobie świątecznego stołu bez pysznego pasztetu? A może chcesz zaskoczyć gości i uraczyć ich pysznym pasztetem? Nie wiesz, jak zrobić pasztet? Mamy sprawdzone przepisy naszych Czytelników

Pasztet ze śliwką

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg podgardla
  • 40 dag wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 4 jajka
  • 1 duża bułka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki rosołowej)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 g suszonych śliwek

Przygotowanie:
Łopatkę i podgardle pokroić w grubą kostkę. W dużym garnku ułożyć najpierw podgardle, a następnie łopatkę oraz pokrojoną w ósemki cebulę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz ok. 0,5 szklanki wody. Całość lekko posolić i dusić na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5-2 godz.). Po upływie tego czasu mięso i cebulę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Wątróbkę usmażyć na oleju na złoty kolor. Bułkę namoczyć w bulionie. Ostudzone mięso, wątróbkę oraz bułkę dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia. Zmielone mięso doprawić solą i pieprzem oraz dodać żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę, którą delikatnie połączyć ze zmielonym mięsem. Powstałą masą wypełnić foremki do pasztetu ( ja użyłam 4 małych, jednorazowych, aluminiowych foremek), dokładnie docisnąć oraz powciskać pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 1,5 godziny.
Aleksadnra Misa

Pasztet z królika

Składniki:

  • 1 królik
  • 4 marchewki
  • 2 jajka
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • jajko
  • 20 dkg wątróbki (najlepiej drobiowej)
  • bułka tarta
  • pietruszka

Przygotowanie:
Królika gotujemy i oddzielamy mięso od kości. Mięso mielimy na drobnych oczkach, podobnie gotujemy wątróbkę i też mielimy. Do wyrobionej masy dodajemy dwa jajka, pół szklanki bułki tartej i dużą garść natki pietruszki. Wszystko to doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie wyrabiamy masę, nakładamy do podłużnych foremek. Następnie pieczemy w piekarniku godzinę, w temperaturze 180-190 st. C. Pasztet należy spożywać na zimno.
Przepis ze Smardzewa

Domowy pasztet

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 400 g schabu
  • 480 g boczku z kością podwędzonego
  • 900 g wątróbki drobiowej
  • 800 g bułki tartej
  • 200 g śliwek suszonych
  • 60 g soli
  • 3,5 g imbiru
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 6 g pieprzu
  • 7 g czosnku w proszku
  • korytka aluminiowe do pieczenia - foremki

Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić, filetować, porcjować i sparzyć w dużym garnku w ok 3- 4 L wody (ilość wody dobrać tak aby mięso było przykryte). Razem z kurczakiem parzyć pół schabu oraz boczek z kością. Po sparzeniu wyjąć mięso z wywaru. Wywar i mięso odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu oddzielić mięso od kości i zmielić 2 krotnie na sitku o małych oczkach. Dodać drobno zmielone wątróbkę oraz pozostały schab.
W dużej misie wymieszać farsz z ok 1,3 l wywaru, solą i przyprawami oraz drobno posiekaną suszoną śliwką. Do płynnej masy dosypywać mieszając porcjami bułkę tartą do momentu aż uzyskamy gładką półpłynną konsystencję nadającą się do umieszczenia w foremce. Piec w piecu rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
Jarosław Kliks

Pasztet z królikiem, boczkiem i...

Składniki:

  • królik
  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 30-49 dag tłustego boczku
  • jedno lub dwa jajka
  • warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, cebula - do wywaru)
  • sól, pieprz, zioła

Przygotowanie:
Królika posolić i dusić na małym ogniu w warzywach (marchew, cebula, seler, por, pietruszka). Później do wywaru dodać wątróbki drobiowe i boczek. Doprawić solą, pieprzem, ziołami (prowansalskie lub dalmatyńskie, majeranek itp.). Odstawić mięso do wystygnięcia. Oddzielić mięso od kości. Przekręcić przez maszynkę mięso królika, wątróbki i boczek, czynność można powtórzyć. Dodać zioła, w tym majeranek, jedno lub dwa jajka (według uznania).Przygotować foremkę do pieczenia (wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną). Obłożyć ,,pieczeń’’ plastrami boczku. Włożyć foremkę do rozgrzanego piekarnika, zmniejszyć nieco temperaturę (każdy najlepiej zna swój piekarnik, więc dostosuje ją odpowiednio). Piec około godziny. Sprawdzić patyczkiem, czy nie przylega do niego mięso. Jeśli nie, jest ono dobrze upieczone.
Anastazja Witecka-Sobczak

Pasztet drobiowo - wieprzowy

Składniki:

  • 10 skrzydełek kurczaka
  • 6 wątróbek drobiowych
  • 20 dkg boczku parzonego
  • 1/4 selera
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • olej

Przygotowanie:
Skrzydełka i boczek ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Odcedzić wywar. Wystudzone mięso oddzielić od kości i wraz z warzywami przemielić maszynką do mięsa.
Wątróbkę usmażyć z cebulą na oleju. Wystudzić i zmielić. Masę mięsną i wątróbkę połączyć, dodać wywar z mięsa (taką ilość aby masa była papkowata). Doprawić według uznania. Pasztet przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie umieścić w drugim naczyniu z wodą. Zapiekać około 1,5 godziny w 180 st. C.
Alicja i Honorata Florczak

Trwa głosowanie...

Czy często pieczesz ciasta?

Pasztet drobiowy

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 50 ml brandy
  • olej

Przygotowanie:
Pieczarki trzemy na tarce, cebulę obieramy, siekamy w drobna kosteczkę. Podsmażamy razem z pieczarkami.
Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z marchewką. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, cebulę z pieczarkami, jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek i majeranek. Całość posypujemy pieprzem czarnym i cytrynowym, przyprawiamy podanymi przyprawami, solą oraz wlewamy brandy. Całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenie smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wypełniamy formę masą.
Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 st.C.
Koło gospodyń wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com

Pâté z kurzych wątróbek

Składniki:

  • 175 g dobrego masła plus 2 łyżki do polania
  • 500 g świeżych wątróbek drobiowych
  • 1/2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki stołowe madery lub brandy ( dodaję aroniówki),
  • 2 łyżki stołowe śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku + świeży do dekoracji
  • 1/4 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 30 g masła, dorzucić wątróbki i smażyć 5 minut lub do chwili, aż zbrązowieją, a w środku pozostaną różowe. W razie potrzeby smażyć partiami, aby na patelni nie było zbyt dużo mięsa. Przełożyć wątróbki wraz z sosem do robota/ malaksera. Na patelni roztopić kolejne 30 g masła i olej/oliwę. Dorzucić cebulkę, czosnek, smażyć mieszając 2-3 minuty, do zeszklenia. Dodać alkohol, zeskrobać resztki z dna patelni. Wlać śmietankę, dosypać przyprawy, przelać do masy w malakserze. Dodać resztę pokrojonego w kostki masła.
Zmiksować masę w robocie, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczek. Dodatkowo roztopić i sklarować masło, polać pasztet i odstawić do lodówki. Podawać, kiedy całkowicie wystygnie. Przykryty folią można przechowywać w lodówce do 3 dni. Podaję na bagietkach podpieczonych, polany oliwą z oliwek i posypany kiełkami.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Przepis na pasztet: polecamy przepisy na pasztety z mięs oraz na pasztety wegetariańskie

Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i nalewką z aronii

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 duże piersi z kurczaka ( około 1 kg)
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • porcja rosołowa
  • włoszczyzna (seler, por, 2 pietruszki, 2-3 marchewki)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • liście laurowe - 2 sztuk
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • tymianek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • nalewka aroniowa
  • kiełki rzodkiewki i słonecznika do dekoracji

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Z porcji rosołowej, mięsa i włoszczyzny, ziela i liści laurowych ugotować wywar, który można wykorzystać jako bazę do zupy. Doprawić przyprawami. Piersi i warzywa obgotowane odstawić do przestudzenia. Obrać również mięso z porcji rosołowej. W tym czasie na maśle i oleju podsmażyć wątróbkę z cebulą. Dodać tymianek i przyprawić. Podlać nalewką aroniową – ilość wg uznania. Wszystkie składniki pasztetu zmielić w maszynce do mięsa, również kaszę jaglaną, wątróbkę i obgotowane warzywa. Wymieszać z jajkami, doprawiając przyprawami do smaku.
Wyrabiać, podlewając ewentualnie bulionem, do jednolitej, zwartej masy. Włożyć do 2 foremek keksówek. Piec około 1h do zrumienienia w 180 st.C Gotowy pasztet udekorować kiełkami, podawać z sosem tatarskim lub żurawiną.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Polecamy także: Ciasto piegusek. Prosty, sprawdzony przepis. Są tacy, którzy to ciasto uwielbiają

Pasztet z królika

Składniki:

  • 1 cały królik lub 2 części przednie
  • 200 g słoniny lub podgardla
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • włoszczyzna (por, pietruszka, marchewka, seler, pietruszka, 2 cebule)
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • masło
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liście laurowe

Przygotowanie:
Królika wraz ze słoniną lub podgardlem gotować do miękkości wraz z warzywami (przyprawić do smaku solą i pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi). Następnie wyjąć z wywaru, oddzielić od kości i wraz z warzywami przepuścić przez maszynkę o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze. Wątróbkę sparzyć wrzącą wodą i chwilę zostawić, żeby się ścięła. Również ją zmielić Do masy dodać powoli bułkę tartą, wbić jajka, przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać i wyrobić. Przełożyć do dwóch foremek keksowych, wysmarowanych masłem i obsypanych bułka tartą. Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. C. Podawać z ćwikłą, żurawiną czy sosem tatarskim.
Marzena Duda, autorka bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com

Pasztet wg przepisu pani Janiny

Składniki:

  • mięso z rosołu
  • wątróbka
  • cebula
  • czosnek
  • jajo
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso obrać z kości i wstawić do zamrażarki. Kiedy nazbiera się kilka porcji, należy to rozmrozić. Podsmażyć wątróbkę. Właściwie to można eksperymentować i dodać mięso mielone albo boczek.
Następnie dodać zaszkloną na oleju bądź maśle - cebulę i czosnek. Do tego dodać majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, jajko oraz chleb namoczony w wodzie, przepuszczony przez maszynkę. Następnie wszystko wymieszać i włożyć do piekarnika na godzinę. Temperatura 180 stopni. Po upieczeniu można to wykorzystać na zimno na zakąskę, albo dodatek do chleba.
Janina Kompiel

Pasztet z kaczki

Składniki:

  • 1 kaczka (2 kg)
  • 50 dag - 70 dag podgardla wędzonego
  • 25 dag wątróbki
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 bułki kajzerki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
  • świeży koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie:
Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą gotujemy 1,5 godziny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy do miękkości (ok. 0,5 godziny).
Ostudzoną kaczkę obieramy z kości. Mięso mielimy w maszynce do mięsa dwukrotnie razem z warzywami. Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Mielimy podgardle wędzone oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut.
Koło gospodyń wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com

Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 40 dkg wątroby wieprzowej
  • 70 dkg karkówki
  • 2 średnie cebule
  • 5 większych ząbków czosnku
  • 0,4 - 0,5 l gęstego soku pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mięso i wątrobę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki i pokroić w średnią kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli posiekanej w piórka i pokrojonego w plasterki czosnku. Całość udusić do miękkości. Wystudzić. Resztę cebuli i czosnku posiekać drobno. Podsmażyć na lekko złoty kolor na oleju. Otworzyć puszkę z fasolą, odlać część wody. Fasolę przełożyć do cebuli i czosnku - przesmażyć krótko. Wystudzić.
Mięso i fasolę zmielić maszynką do mielenia. Ustawić grubsze sitko, żeby nie zmieliło się na miazgę, powinny być wyczuwalne grudki. Masę przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Taki pasztet można podawać bez zapiekania jako pastę do kanapek, ale można też ułożyć w foremce, wierzch przykryć na przykład plastrami boczku i zapiec w piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów czy do tart.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

Przepis na pasztet na Wielkanoc: polecamy pasztet z jajkiem. Mięso, jajka, bułka tarta i garść aromatycznych przypraw to przepis na smaczny pasztet... czyli przepis na sukces na wielkanocnym stole!

Pasztet z jajkiem

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego dobrze zmielonego
  • 2 jaja surowe
  • 4 jajka na twardo
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, chili, majeranek, gałka muszkatołowa, koperek, pietruszka

Przygotowanie:
Mięso dobrze wymieszać z przyprawami i bułkami oraz surowymi jajkami. Można ewentualnie dodać dwie łyżki śmietany, aby się lepiej kleiło.
Do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wyłożyć do 1/3 wysokości masę mięsną. Na to w rządku ułożyć ugotowane całe jajka na twardo. Przykryć resztą mięsa. Pięc w piekarniku nagrzanym do 180 st._C przez 45 minut. Ostudzić i kroić w plastry. Można jeść na ciepło do obiadu lub na zimno do chleba.
Olga

Kawior po żydowsku

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 4 duże cebule
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • masło do podsmażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek do smaku można dodać majeranek

Przygotowanie:
Wątróbkę podsmażyć w całości na maśle i potem pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć na maśle. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, wymieszać i doprawić.
Wyłożyć do foremki keksówki (korytka). Wstawić do lodówki na 2-3 godz. Jeść z chlebem. Można używać jako pasztet i smarować chleb.
Danuta Jancy z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronowicach

Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki:

  • 400 g soczewicy
  • 1 większa czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 średnia papryczka chili (lub 2 jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • olej - około 1/3 - 1/4 szklanki

Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę i papryczkę chili opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na 2-3 łyżkach oleju poddusić cebulę, czosnek, a na końcu dodać paprykę. Krótko, na większym ogniu całość podsmażyć. Przestudzoną soczewicę podusić tłuczkiem do mięsa lub zblendować, ale nie całkowicie. Niech zostanie trochę grudek. Dodać paprykę z czosnkiem i cebulą, przyprawy i sól. Oleju wlać tyle, aby masa miała niezbyt zbitą konsystencję. Powinna przypominać miękką plastelinę.
Wszystko razem wymieszać i przyprawić ostatecznie do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki) ja użyłam jednorazowej aluminiowej), wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać przez około pół godziny.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl

Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 1/2 kg cukinii
  • 10 dkg orzechów laskowych
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka kminku
  • kurkuma (szczypta)
  • imbir mielony (2 szczypty)
  • sól, czarny pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki
  • 7,5 dkg płatków owsianych
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Cukinię obrać ze skóry (niekoniecznie). Pokroić w grubą kostkę. Orzechy drobno posiekać. Cebulę skroić w kostkę. Do rondla na rozgrzany olej wrzucić cebulę, cukinię i orzechy. I przysmażamy do momentu, aż cukinia będzie miękka, a orzechy i cebula “zbrązowieją”. W drugim rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju i wsypać sezam, kminek, imbir i kurkumę. Wymieszać i smażyć około 2 minut, aż się przysmażą.
Do odsączonej z tłuszczu cukinii z orzechami dodać płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, przysmażone nasiona z przyprawami i dokładnie mieszać. Masę przełożyć do formy na keks wysmarowanej olejem i wysypanej bułką. Piec około 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.
Dominika

Jak zrobić pasztet? Przyrządzenie pasztetu wcale nie musi być trudne! Potrzebny jest dobry przepis i gotowe!

Pasztet drobiowy

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kg boczku wędzonego

Przygotowanie:
Kurczaka, karkówkę i wątróbkę gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym i z kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Po ugotowaniu, oddzielamy mięso od kości i mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi można dodać majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej plasterkami boczku. Boczek też można położyć na wierzch. Piec około godziny w kąpieli wodnej.

Pasztet wieprzowy

Składniki:

  • 1/2 głowy wieprzowej
  • podroby wieprzowe wg uznania

Przygotowanie:
Podane składniki gotujemy do miękkości. Oddzielamy mięso od kości i mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Gotujemy przez ok. 2 godziny. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Irena

Pasztet wielkanocny

Przygotowanie:
Kurę, królika oraz 2,5 kg podgardla gotować do miękkości w jednym garnku z przyprawami i warzywami (pieprz, ziele angielskie, jałowiec, czosnek, majeranek, sól oraz marchew, pietruszka i seler). Następnie pooddzielać od kości i zmielić w maszynce o drobnych oczkach.
Dokładnie wymieszać i dodać 4 jaja, trochę wywaru z gotowanego mięsa. Można doprawić wg uznania. Masą wyłożyć do foremki. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić suchym patyczkiem czy się upiekło. Jeśli ciasto przyklei się do patyczka, pozostawić na jeszcze na chwilę.
Koło Gospodyń Wiejskich z Tuplic

Wielkanocny pasztet jajeczny

Składniki:

  • 10 jaj
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki otręby owsianych mielonych
  • 5 dag śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 5 łyżek groszku zielonego mrożonego lub konserwowego
  • 1/2 szklanki minimarchewek mrożonych
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka stopionego masła lub masła klarownego
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo. Cebulę obieramy, siekamy wkładamy do miski posypujemy szczyptą cukru mieszamy, odstawiamy na 15 minut, następnie szklimy na patelni na oleju. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do miski wkładamy pokrojone jajka, otręby, cebulę, śmietanę, pietruszkę, koperek, groszek zielony delikatnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą do jajek. Kiedy masa jajeczna jest doprawiona dodajemy surowe żółtka, mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli, łączymy z naszą masą jajeczną.
Do foremki silnikowej wkładamy połowę naszej masy na której układamy mini marchewki, przykrywamy pozostałą masą jajeczną, uklepujemy równamy brzegi. Wierzch posypujemy startym serem skrapiamy stopionym masłem. Pasztet jajeczny wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.
Mariola Grzęda

Przepis na wegetariański pasztet. Kto powiedział, że pasztet musi być daniem mięsnym?! Smaczny pasztet dla wegetarian? Proponujemy: przepis na pasztet z selera

Pasztet z selera

Składniki:

  • 80 g selera
  • 2 cebule czerwone
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4-5 jajek
  • 7 dag orzechów włoskich
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Cebule oraz seler obieramy, kroimy i smażymy na oliwie. Po pewnym czasie dolewamy odrobinę wody i dusimy je pod przykryciem. Na drugiej suchej patelni podsmażamy lekko posiekane orzechy. Dodajemy je do warzyw. Wszystko mielimy w maszynce kilka razy, tak aby powstała gładka masa. Dodajemy do niej bułkę tartą, roztrzepane jajka oraz przyprawy. Gotową masę przekładamy do foremki wysypanej bułką tartą i pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. C.
Gdy pasztet się upiecze, nie wyciągamy go od razu z piekarnika, tylko zostawiamy, uchylając drzwiczki na czas ok. 30 minut.
Jan

Zobacz wideo:**Andrzej Polan i jego sprawdzone przepisy na Wielkanoc**

wideo: Dzień Dobry TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska