Te wszystkie dania przygotowały opolskie gospodynie lub blogerki kulinarne. Specjalnie dla czytelników nto podzieliły się swoimi przepisami!
• 500 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 200 ml mleka
• 140 g cukru
• 80 g masła
• 50 g świeżych drożdży
• 2 jajka
• 3 żółtka
Przygotowanie: W niewielkiej miseczce należy przygotować rozczyn: wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.
Kiedy rozczyn rośnie, na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby babka się nie spaliła.
Autor przepisu: Justyna Osiecka-Sułek/Bistromama
Sałatka z jajek
Składniki:
6 ugotowanych jajek
½ puszki kukurydzy
½ słoika konserwowanego selera
4 plastry ananasa z puszki
30 dkg kiełbasy
1 mały majonez
½ małego kubka jogurtu naturalnego
1 mały por
sól, maggi do smaku
Sposób przygotowania:
Ananas i kiełbasę pokroić w kostkę, jajka podzielić na pół, drobno posiekać por (do dekoracji). Majonez połączyć z jogurtem, dodać trochę soli, maggi i wymieszać. W salaterce układamy warstwami: kukurydzę, osączony seler, pokrojoną kiełbasę i ananas. Na górę układamy jajka i wszystko zalewamy wymieszanym majonezem. Całość posypujemy porem.
Autor przepisu: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Krośnica
Sałatka jarzynowa
Składniki:
4 ziemniaki
1 seler
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
15 dkg boczku wędzonego
2 ugotowane jajka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, ugotować. Kiedy ostygną pokroić na drobne kawałki. Jajka i boczek pokroić w kostkę, następnie boczek podsmażyć z cebulką. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Autor przepisu: Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Siedlec