1/17
Te wszystkie dania przygotowały opolskie gospodynie lub...

Te wszystkie dania przygotowały opolskie gospodynie lub blogerki kulinarne. Specjalnie dla czytelników nto podzieliły się swoimi przepisami!

2/17
•	500 g mąki pszennej...
fot. Justyna Osiecka-Sułek/Bistromama

• 500 g mąki pszennej
• 150 g masła
• 200 ml mleka
• 140 g cukru
• 80 g masła
• 50 g świeżych drożdży
• 2 jajka
• 3 żółtka
Przygotowanie: W niewielkiej miseczce należy przygotować rozczyn: wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min.
Kiedy rozczyn rośnie, na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby babka się nie spaliła.

Autor przepisu: Justyna Osiecka-Sułek/Bistromama

3/17
Sałatka z jajek...
fot. Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Krośnica

Sałatka z jajek

Składniki:
6 ugotowanych jajek
½ puszki kukurydzy
½ słoika konserwowanego selera
4 plastry ananasa z puszki
30 dkg kiełbasy
1 mały majonez
½ małego kubka jogurtu naturalnego
1 mały por
sól, maggi do smaku

Sposób przygotowania:
Ananas i kiełbasę pokroić w kostkę, jajka podzielić na pół, drobno posiekać por (do dekoracji). Majonez połączyć z jogurtem, dodać trochę soli, maggi i wymieszać. W salaterce układamy warstwami: kukurydzę, osączony seler, pokrojoną kiełbasę i ananas. Na górę układamy jajka i wszystko zalewamy wymieszanym majonezem. Całość posypujemy porem.

Autor przepisu: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Krośnica

4/17
Sałatka jarzynowa...
fot. Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Siedlec

Sałatka jarzynowa

Składniki:
4 ziemniaki
1 seler
1 pietruszka
2 marchewki
1 cebula
15 dkg boczku wędzonego
2 ugotowane jajka
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, ugotować. Kiedy ostygną pokroić na drobne kawałki. Jajka i boczek pokroić w kostkę, następnie boczek podsmażyć z cebulką. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Autor przepisu: Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Siedlec

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tragiczny wypadek Sindbada pod Dreznem. Dramatyczne relacje świadków

Tragiczny wypadek Sindbada pod Dreznem. Dramatyczne relacje świadków

To już nie jest to samo miasto. Tak zmieniły się Głubczyce przez dwanaście lat

To już nie jest to samo miasto. Tak zmieniły się Głubczyce przez dwanaście lat

Yanosik. Majówka 2024 na polskich drogach. Czego możemy się spodziewać?

Yanosik. Majówka 2024 na polskich drogach. Czego możemy się spodziewać?

Zobacz również

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

Największe wyjazdy kibiców w kwietniu. Gigantyczna liczba Widzewa Łódź

To już nie jest to samo miasto. Tak zmieniły się Głubczyce przez dwanaście lat

To już nie jest to samo miasto. Tak zmieniły się Głubczyce przez dwanaście lat