Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pyszne pączki z nadzieniami

Redakcja
A tak smakowicie prezentują się pyszne pączki z nadzieniem cytrusowym. Przepis na nie przesłała Justyna Dryl
A tak smakowicie prezentują się pyszne pączki z nadzieniem cytrusowym. Przepis na nie przesłała Justyna Dryl Justyna Dryl
Kolejne przepisy nadesłane na nasz konkurs. Tym razem Czytelnicy proponują na tłusty czwartek pączki z nadzieniem cytrusowym , kandyzowanymi winogronami oraz z migdałami i rodzynkami.
Przed podaniem pączków nie zapomnij posypać je cukrem pudrem
Przed podaniem pączków nie zapomnij posypać je cukrem pudrem Robert Dryl

Przed podaniem pączków nie zapomnij posypać je cukrem pudrem
(fot. Robert Dryl)

Pączki inne niż wszystkie
Przepis nadesłał Robert Dryl

Składniki:

100 g masła
80 g cukru pudru
15 żółtek
400 ml mleka
500 g mąki ryżowej
50 g drożdży
25 ml rumu
50 g płatków migdałów
100 g rodzynek
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Do salaterki przekładamy masło, ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy żółtka. Do masy dodajemy ciepłe mleko, dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy mąkę, roztarte w rumie drożdże, odrobinę soli i płatki migdałów. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu z ciasta formujemy okrągłe krążki, nakładamy rodzynki, sklejamy brzegi, pączki układamy na stolnicy wysypanej mąką. Pączki przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W głębokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz (najlepszy jest smalec, pączki są najsmaczniejsze, jak nie mamy olej). W celu sprawdzenia temperatury wrzucamy kawałek ciasta, jeżeli szybko wypłynie, możemy przystąpić do smażenia pączków. Pączki otrzepujemy z mąki, wrzucamy górną stroną na tłuszcz, smażymy pod przykryciem do momentu, aż ładnie się zarumienią, odwracamy, smażymy już bez przykrycia. Po wyjęciu odsączmy pączki na ręczniku papierowym.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Takimi pączkami zaskoczysz wszystkich podczas Tłustego Czwartku
Takimi pączkami zaskoczysz wszystkich podczas Tłustego Czwartku Monika Bąkowska

Takimi pączkami zaskoczysz wszystkich podczas Tłustego Czwartku
(fot. Monika Bąkowska)

Pączki z kandyzowanymi winogronami
Przepis nadesłała Monika Bąkowska

Składniki:
200 ml wody
20 dag cukru
1/2 kg drobnych winogron
Sok z cytryny
1/2 kg mąki
40 g drożdży
1 szklanka mleka
7 żółtek
100 g cukru pudru
20 ml likieru amaretto
100 g masła
Laska wanilii
Olej do smażenia
Szczypta soli

Do garnka przelewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy cukier kryształ, gotujemy około 15 minut, co chwilę mieszając. Do syropu wkładamy umyte winogrona, skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu około 5 / 7 minut.
Odsypujemy 50 g mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i drożdżami, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy, likier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie przyklejać się do ścianek naczynia, wówczas dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy okrągłe placki, na które nakładamy łyżką wcześniej przygotowane winogrona. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule, układamy na desce posypanej mąką. Po wyrobieniu całego ciasta pączki przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem połączonym z wanilią.
Smacznego!!!

Pączki z nadzieniem cytrusowym
Pączki z nadzieniem cytrusowym
Justyna Dryl

Pączki z nadzieniem cytrusowym

(fot. Justyna Dryl)

Pączki z nadzieniem cytrusowym
Przepis przesłała Justyna Dryl

Składniki:
50 dag mandarynek
10 dag skórki pomarańczowej
50 dag mąki
5 dag drożdży
250 ml mleka
8 żółtek
8 dag cukru pudru
15 ml spirytusu
1 olejek pomarańczowy
10 dag masła
Sól
Lukier do polania (2 białka, 20 dag cukru pudru, sok z cytryny / białka przelewamy do naczynia, ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny)

Mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki, kroimy na pół, posypujemy startą skórką z pomarańcza, odstawiamy.
Przygotowujemy rozczyn, do ciepłego mleka dodajemy drożdże i 3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka łączymy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, olejek, spirytus, rozpuszczone masło, rozczyn i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie lśniące i nie będzie się kleić. Odstawiamy w ciepły miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1,5 / 2 cm, wykrajamy szeroką szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy farsz z mandarynek, przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy brzegi, lepimy okrągłe pączki. Pączki pozostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewamy olej lub smalec, smażymy pączki raz z jednej raz z drugiej strony na złoty, rumiany kolor. Pączki po wyjęciu przekładamy na ręczniki kuchenne, po przestygnięciu polewamy lub obtaczamy pączki w lukrze. Smacznego.

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska