Przepisy na surówki

(zka)Zaktualizowano 
Surówka - apetyczna i zdrowa
Surówka - apetyczna i zdrowa fot. Grażyna Zwolińska
Choć są jeszcze panowie twierdzący, że nie są królikami, żeby jeść sałatę, to nawet ich można skusić kolorową i ładnie podaną surówką.

Zwłaszcza gdy na stole jest jeszcze coś konkretnego.

Jeśli ktoś nie przepada za klasyczną sałatą masłową, ma do wyboru mnóstwo innych warzyw. Ich różne smaki i kolory pozwalają wyczarować niepowtarzalne kompozycje. A przy okazji bezpieczne smakowo, bo większość warzyw można ze sobą dowolnie mieszać. Warto też dodać owoce, by uatrakcyjnić potrawę.

Surówka z dyni

Składniki:

  • 30 dag dyni
  • jedna pomarańcza
  • sok z cytryny
  • dwie łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • 10 śliwek węgierek ( o tej porze roku mogą być mrożone)
  • pół szklanki majonezu
  • trzy łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier.

    Przygotowanie:

    1. Kawałek pomarańczowej dyni obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne paski.
    2. Obraną pomarańczę podzielić na cząstki (jeśli są duże, można je pokroić na dwie, trzy części).
    3. Śliwki rozmrozić, usunąć pestki i pokroić w paseczki.
    4. Wymieszać składniki z majonezem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczypta cukru.
    5. Gotową surówkę wyłożyć do salaterki. Posypać siekanymi orzechami i natką pietruszki.

    Surówka z rzodkiewką

    Składniki:
  • duży pęczek rzodkiewek lub dwa małe
  • gruba biała część pora (ewentualnie z lekko zielonkawym odcinkiem)
  • cebulka dymka
  • pęczek natki pietruszki
  • listki selera (jeśli uda się je zdobyć)
  • gęsty jogurt
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Rzodkiewki pokroić na drobniutkie kawałeczki.
    2. Por oczyścić i pokroić w cienkie pasemka.
    3. Posiekać cebulki, natkę pietruszki i listki selera.
    4. Z jogurtu i przypraw zrobić sos. Polać nim wymieszane wcześniej warzywa. Jeszcze wymieszać.
    5. Przełożyć do salaterki i udekorować.

    Surówka z porów i owoców

    Składniki:
  • dwa średnie pory
  • pomarańcza
  • jabłko
  • kiwi
  • nieduża kiść ciemnych winogron
  • kilka orzechów laskowych
  • sok z cytryny
  • parę gałązek melisy
  • pół szklanki jogurtu
  • listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz, cukier.

    Przygotowanie:

    1. Białe części porów umyć, przekroić wzdłuż długości i pokroić w słomki.
    2. Jabłko obrać, pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
    3. Podobnie pokroić kiwi i cząstki obranej pomarańczy.
    4. Pokrojone owoce wymieszać z porami.
    5. Z jogurtu i przypraw zrobić sos.
    6. Surówkę rozłożyć do małych salaterek. Polać sosem, na wierzchu ułożyć winogrona i pokruszone orzechy.
  • polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

    Wideo

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

    Podaj powód zgłoszenia

    Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
    Dodaj ogłoszenie

    Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

    To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

    Dziękujemy za Twoje wsparcie!

    Jasne, chcę odblokować
    Przycisk nie działa ?
    1.
    W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
    krok 1
    2.
    Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
    krok 2
    3.
    Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
    krok 3