Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na surówki

(zka)
Surówka - apetyczna i zdrowa
Surówka - apetyczna i zdrowa fot. Grażyna Zwolińska
Choć są jeszcze panowie twierdzący, że nie są królikami, żeby jeść sałatę, to nawet ich można skusić kolorową i ładnie podaną surówką.

Zwłaszcza gdy na stole jest jeszcze coś konkretnego.

Jeśli ktoś nie przepada za klasyczną sałatą masłową, ma do wyboru mnóstwo innych warzyw. Ich różne smaki i kolory pozwalają wyczarować niepowtarzalne kompozycje. A przy okazji bezpieczne smakowo, bo większość warzyw można ze sobą dowolnie mieszać. Warto też dodać owoce, by uatrakcyjnić potrawę.

Surówka z dyni

Składniki:

  • 30 dag dyni
  • jedna pomarańcza
  • sok z cytryny
  • dwie łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • 10 śliwek węgierek ( o tej porze roku mogą być mrożone)
  • pół szklanki majonezu
  • trzy łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier.

    Przygotowanie:

    1. Kawałek pomarańczowej dyni obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne paski.
    2. Obraną pomarańczę podzielić na cząstki (jeśli są duże, można je pokroić na dwie, trzy części).
    3. Śliwki rozmrozić, usunąć pestki i pokroić w paseczki.
    4. Wymieszać składniki z majonezem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczypta cukru.
    5. Gotową surówkę wyłożyć do salaterki. Posypać siekanymi orzechami i natką pietruszki.

    Surówka z rzodkiewką

    Składniki:
  • duży pęczek rzodkiewek lub dwa małe
  • gruba biała część pora (ewentualnie z lekko zielonkawym odcinkiem)
  • cebulka dymka
  • pęczek natki pietruszki
  • listki selera (jeśli uda się je zdobyć)
  • gęsty jogurt
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Rzodkiewki pokroić na drobniutkie kawałeczki.
    2. Por oczyścić i pokroić w cienkie pasemka.
    3. Posiekać cebulki, natkę pietruszki i listki selera.
    4. Z jogurtu i przypraw zrobić sos. Polać nim wymieszane wcześniej warzywa. Jeszcze wymieszać.
    5. Przełożyć do salaterki i udekorować.

    Surówka z porów i owoców

    Składniki:
  • dwa średnie pory
  • pomarańcza
  • jabłko
  • kiwi
  • nieduża kiść ciemnych winogron
  • kilka orzechów laskowych
  • sok z cytryny
  • parę gałązek melisy
  • pół szklanki jogurtu
  • listki świeżej bazylii
  • sól, pieprz, cukier.

    Przygotowanie:

    1. Białe części porów umyć, przekroić wzdłuż długości i pokroić w słomki.
    2. Jabłko obrać, pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
    3. Podobnie pokroić kiwi i cząstki obranej pomarańczy.
    4. Pokrojone owoce wymieszać z porami.
    5. Z jogurtu i przypraw zrobić sos.
    6. Surówkę rozłożyć do małych salaterek. Polać sosem, na wierzchu ułożyć winogrona i pokruszone orzechy.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska