Zwłaszcza gdy na stole jest jeszcze coś konkretnego.
Jeśli ktoś nie przepada za klasyczną sałatą masłową, ma do wyboru mnóstwo innych warzyw. Ich różne smaki i kolory pozwalają wyczarować niepowtarzalne kompozycje. A przy okazji bezpieczne smakowo, bo większość warzyw można ze sobą dowolnie mieszać. Warto też dodać owoce, by uatrakcyjnić potrawę.
Surówka z dyni
Składniki:
Przygotowanie:
1. Kawałek pomarańczowej dyni obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne paski.
2. Obraną pomarańczę podzielić na cząstki (jeśli są duże, można je pokroić na dwie, trzy części).
3. Śliwki rozmrozić, usunąć pestki i pokroić w paseczki.
4. Wymieszać składniki z majonezem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczypta cukru.
5. Gotową surówkę wyłożyć do salaterki. Posypać siekanymi orzechami i natką pietruszki.
Surówka z rzodkiewką
Składniki:
Przygotowanie:
1. Rzodkiewki pokroić na drobniutkie kawałeczki.
2. Por oczyścić i pokroić w cienkie pasemka.
3. Posiekać cebulki, natkę pietruszki i listki selera.
4. Z jogurtu i przypraw zrobić sos. Polać nim wymieszane wcześniej warzywa. Jeszcze wymieszać.
5. Przełożyć do salaterki i udekorować.
Surówka z porów i owoców
Składniki:
Przygotowanie:
1. Białe części porów umyć, przekroić wzdłuż długości i pokroić w słomki.
2. Jabłko obrać, pokroić w słupki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
3. Podobnie pokroić kiwi i cząstki obranej pomarańczy.
4. Pokrojone owoce wymieszać z porami.
5. Z jogurtu i przypraw zrobić sos.
6. Surówkę rozłożyć do małych salaterek. Polać sosem, na wierzchu ułożyć winogrona i pokruszone orzechy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?