Przepisy na tłusty czwartek. Pączki, faworki, oponki, ciastka, rogaliki - tak je zrobisz krok po kroku

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Jedni nie wyobrażają sobie tłustego czwartku bez pączków, inni bez faworków. Te drugie wymagają mniej czasu, ponieważ nie zawierają drożdży, nie muszą mieć czasu na wyrośnięcie. Przepis na faworki - składniki:- 3 szklanki mąki (szklanka o objętości 250 ml)- 6 jajek średniej wielkości,- 2 łyżki gęstej śmietany,- 3/4 szklanki cukru pudru,- 1/3 kostki margaryny,- łyżka octu.- olej do smażenia (niektórzy używają smalcu)Wykonanie: Jak zrobić faworki?Rozpuszczamy margarynę, odstawiamy na bok, by lekko przestygła.Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gęstą śmietanę  oraz rozpuszczoną margarynę. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy też mąkę, łyżkę octu.Ciasto zagęszcza się po dodaniu pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy je rękoma, wyjmujemy na blat/stolnicę/stół i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.Tniemy ciasto na szerokie pasy, następnie w poprzek i robiąc nacięcie wzdłuż powstałego paska. Łapiemy za jeden koniec i przeciągamy przez rozcięcie. Tak powstaje kształt faworka. Smażymy chruściki w rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą koloru z obu stron (odwracamy). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jedni nie wyobrażają sobie tłustego czwartku bez pączków, inni bez faworków. Te drugie wymagają mniej czasu, ponieważ nie zawierają drożdży, nie muszą mieć czasu na wyrośnięcie. Przepis na faworki - składniki:- 3 szklanki mąki (szklanka o objętości 250 ml)- 6 jajek średniej wielkości,- 2 łyżki gęstej śmietany,- 3/4 szklanki cukru pudru,- 1/3 kostki margaryny,- łyżka octu.- olej do smażenia (niektórzy używają smalcu)Wykonanie: Jak zrobić faworki?Rozpuszczamy margarynę, odstawiamy na bok, by lekko przestygła.Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gęstą śmietanę oraz rozpuszczoną margarynę. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy też mąkę, łyżkę octu.Ciasto zagęszcza się po dodaniu pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy je rękoma, wyjmujemy na blat/stolnicę/stół i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.Tniemy ciasto na szerokie pasy, następnie w poprzek i robiąc nacięcie wzdłuż powstałego paska. Łapiemy za jeden koniec i przeciągamy przez rozcięcie. Tak powstaje kształt faworka. Smażymy chruściki w rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą koloru z obu stron (odwracamy). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. pixabay.com/ElodiV
Za kilka dni tłusty czwartek rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Już w weekend w wielu domach zacznie się smaczne świętowanie, dlatego proponujemy kilka sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na pączki, faworki nazywane również chruścikami, oponki czy rogaliki. Co pojawi się na waszym stole?

Domowe syropy

Wideo

Materiał oryginalny: Przepisy na tłusty czwartek. Pączki, faworki, oponki, ciastka, rogaliki - tak je zrobisz krok po kroku - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie