1/7
Jedni nie wyobrażają sobie tłustego czwartku bez pączków,...
fot. pixabay.com/ElodiV

Tłusty czwartek: przepis na faworki, chruściki

Jedni nie wyobrażają sobie tłustego czwartku bez pączków, inni bez faworków. Te drugie wymagają mniej czasu, ponieważ nie zawierają drożdży, nie muszą mieć czasu na wyrośnięcie.

W dalszej części znajdziesz przepisy na pączki, ciastka amoniaczki, pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, oponki serowe

2/7
W lutym świętujemy tłusty czwartek rozpoczynający ostatni...
fot. pixabay.com/jarmoluk

Tłusty czwartek: Przepis na domowe pączki

W lutym świętujemy tłusty czwartek rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W wielu domach trwa smaczne świętowanie, bo pączki czy faworki to przysmak całego karnawału. Proponujemy kilka sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na pączki, faworki nazywane również chruścikami, oponki czy rogaliki. Co pojawi się na waszym stole?

Przepis na domowe pączki

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru 1 łyżka
- 6-7 łyżek masła
- 1 łyżkę wódki lub octu
- 1 szklankę ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki soli

Wykonanie. Jak zrobić pączki?

Świeże drożdże należy utrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

W osobnej misce trzeba utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe mleko. W osobny naczyniu powinniśmy przesiać mąkę, dodać sól.
Następnie wlać utarte wcześniej jajka i drożdże. Wymieszać i dodać ocet.

Wyrobić rękoma ciasto na gładkie. Zostawić pod ścierką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie należy odrywać małe kawałki ciasta, formować w dłoniach okrągłe placki, umieścić nadzienie (np. marmoladę) i skleić w kulkę. Kulki zostawić na minimum kwadrans do wyrośnięcia, następnie smażyć w tłuszczu na brązowy kolor.

Pod kolejnymi zdjęciami następne przepisy --->

3/7
Jeśli wolisz, by przysmak na tłusty czwartek tłusty jednak...
fot. pixabay.com/congerdesign

Tłusty czwartek: przepis na amoniaczki

Jeśli wolisz, by przysmak na tłusty czwartek tłusty jednak nie był, rozwiązaniem są kruche ciasteczka, pieczone, a nie smażone.

Amoniaczki – drobne ciasteczka z posypką cukrową

To przepis z Listy Produktów Tradycyjnych, zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa (gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).

Składniki:
• mąka krupczatka
• mąka tortowa
• margaryna Palma
• masło
• śmietana kwaśna (kremówka)
• żółtka jaj
• cukier
• cukier waniliowy
• olejek zapachowy (np. pomarańczowy)
• budyń śmietankowy
• amoniak

Wykonanie: jak zrobić amoniaczki?

Wymieszanie składników na ciasto: dwa budynie śmietankowe łączymy z 1,5 kg mąki krupczatki i 1,5 kg mąki tortowej. Dodajemy 1 litr kwaśnej śmietany, 1 kostkę masła, 1 kostkę margaryny. 2,5 szklanki cukru i 3 opakowania cukru waniliowego ucieramy z 14 żółtkami jaj i dodajemy do masy, którą utworzyliśmy z tłuszczy, śmietany i mąki.

Następnie dodajemy sparzony gorącą wodą amoniak (2-3 łyżki) i olejek zapachowy.

Wyrabianie ciasta: wyrabiamy je tak długo, aż będzie odchodzić od dłoni. Wyrabiając, dodajemy jeszcze około 0,5 kg mąki tortowej.
Rozwałkowanie ciasta: brać małe porcje i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto rozwałkowane posypać cukrem.

Wycinamy amoniaczki w kształcie rombu lub innym.
Pieczenie: w temperaturze 220°C na złotawy kolor (około 20 minut).

4/7
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „JAGNA” z Tłuchowa...
fot. pixabay.com/kgorz, zdjęcie ilustracyjne

Przepis na pączki ziemniaczano-dyniowe

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „JAGNA” z Tłuchowa (powiat lipnowski) zgłosiło na Listę Produktów Tradycyjnych taki przysmak, jak pączki ziemniaczano-dyniowe.

Składniki:
• dynia- przecier dyniowy
• ziemniaki
• jaja wiejskie
• mąka z pobliskiego młyna
• margaryna
• cukier
• drożdże
• aromat, laska wanilii
• spirytus
• konfitura z róży lub dżem
• tłuszcz do smażenia


Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy, lekko studzimy, mielimy. Do ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy, dodajemy wyparzone i ubite z cukrem na puszysty krem jaja.

Cały czas wyrabiając ciasto, dodajemy kolejne składniki-aromat, alkohol oraz mąkę, a na koniec rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Do ciasta dokładamy przecier z dyni wyrabiamy. Formujemy pączki, dokładając do środka domową konfiturę z dzikiej róży lub dżem.

Uformowane pączki wielkości jabłka pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierze i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Zobacz również

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór