Miłosny deser: krem kawowy z wanilią
Składniki: 20 g kawy mielonej, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 żółtka, 150 ml śmietany 36 proc., 3 łyżeczki żelatyny, 1 laska wanilii.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, następnie ubić na parze. Mleko zagotować z wanilią i dodawać powoli do żółtek, ciągle ubijając. Kawę zaparzyć w 150 ml wody, przecedzić połączyć z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodać do żółtek.Krem ostudzić, dodać ubitą śmietanę, schłodzić. Podawać z sosem waniliowym.
Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 35 min. + czas chłodzenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?