Odświętnie w kruchym cieście
Któż z nas nie lubi świeżych jajek przekrojonych na pół, ozdobionych łyżką majonezu i obsypanych młodym szczypiorkiem? Taka forma podania jaj podczas wielkanocnego menu śniadania jest zawsze dobrym rozwiązaniem. Ugotowane jajko ze względu na swoją delikatną konsystencję, świetnie sprawdzi się też w formie aksamitnej pasty.
- Dzięki połączeniu jajek z odrobiną majonezu lub jogurtu z dodatkiem likieru jajecznego, płatków migdałowych i kawałków wędzonego łososia w mgnieniu oka przygotujemy pyszną pastę jajeczną - mówi Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. - W prosty sposób nadamy jej też charakteru wykwintnej przekąski na świąteczny stół, jeśli wykorzystamy ją jako nadzienie do naszych kruchych minibabeczek do nadzień słonych - dodaje ekspert.
Wytrawne babeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem
Składniki:
- 6 jajek
- 4 łyżki majonezu lub jogurt typu greckiego
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki likieru jajecznego
- 50 g płatków migdałowych
- sól i pieprz biały
- 12 kruchych minibabeczek do nadzień słonych
Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Powstałą masą jajeczną wypełnić babeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.
Zakręcony omlet z twarożkiem
Składniki:
- 3 jajka, 1 łyżka masła, 1 pomidor
- 150 g twarogu wiejskiego lekkiego
- 3-4 gałązki natki pietruszki i koperku
- 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do miseczki wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zioła prowansalskie, następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać (roztrzepać).
Na patelni roztopić masło, wlać masę jajeczno-ziołową i smażyć na wolnym ogniu z obu stron.
Do twarogu dodać jogurt naturalny i pokrojony w kostkę pomidor, doprawić odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na wystudzonego już omleta nałożyć gotowy twarożek i zrolować. Pokroić omleta w parocentymetrowe rolki.
Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
Szczypiorkowe pancakes
Składniki:
- 250ml maślanki
- 2 jajka L
- 1,5 szklanki maki
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki serka twarogowy
- szczypiorek
- pomidorki koktajlowe
- kiełki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, wlej masło, maślankę, dodajemy serek i dokładnie mieszamy składniki. Następnie wsyp sól, pieprz, mąkę i posiekany szczypiorek - całość delikatnie pomieszaj.
Na suchej, rozgrzanej patelni nakładamy porcje placuszków. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Pancakes podajemy posmarowane serkiem z kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.
Sałatka z jajkiem, boczkiem i sosem serowym
Składniki:
- zielona sałata lub mix sałat
- 1 mały ogórek
- 100g pomidorków koktajlowych
- 1 mały pęczek rzodkiewki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100g wędzonego boczku
- Sos serowy z ziołami włoskimi
- świeże zioła na przykład tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Myjemy dokładnie wszystkie warzywa i sałatę. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki oraz jajka na ćwiartki. Boczek tniemy na drobną kostkę, a następnie podsmażamy na suchej patelni. Rwiemy sałatę na mniejsze kawałki i przekładamy ją do miski. Dokładamy pozostałe warzywa, a następnie jajka oraz boczek. Posypujemy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Całość polewamy serowym sosem.
Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkami i serem pleśniowym
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 mała śmietana 18%,
- 10 śliwek kalifornijskich
- 100g sera pleśniowego,
- 3 jajka
- 50g sera Ementaler
- 50g orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 szczypty soli, masło do smarowania foremek
Sposób przygotowania:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki smarujemy masłem, wyścielamy kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kroimy w paski. Orzechy włoskie siekamy drobno. Do wyższej miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę i starty ser, dodajemy pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie mieszamy (można użyć blendera). Dodajemy pokrojone śliwki, orzechy i natkę pietruszki. Masę przekładamy do foremek z ciastem francuskim. Koszyczki pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni.
POLECAMY:
Gdzie są najlepsze burgery i pizza w Poznaniu?
Mapa inwestycji 2018
10 ciekawostek o świniach
Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]
Quizy gwarowe, które pokochaliście [SPRAWDŹ SIĘ]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?