W tym artykule znajdziesz przepisy na przystawki, dania główne, kolację i desery, które możesz przyrządzić z czterech składników.
Przejdź do przepisów >>>>
WIDEO: Teraz jest czas szparagów!
SZAKSZUKA
Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów
4 jajka
5 łyżeczek koziego sera
pieczywo
+ przyprawy (sól, pieprz, kmin rzymski)
Wykonanie:
Pomidory wlewamy na patelnię, doprawiamy i dusimy przez ok. 10 minut.
Gdy zgęstnieje, zmniejszamy ogień i robimy cztery wgłębienia łyżką, wbijamy jajka. Między jajkami układamy ser i gotujemy.
Gotowe! Podawać z pieczywem.
PLACUSZKI Z JOGURTEM GRECKIM
Składniki:
180 g jogurtu greckiego
jajko
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy.
Na nagrzanej patelni formujemy placuszki.
Placki można podawać też z owocami, konfiturą albo orzechami.
SKRZYDEŁKA W GLAZURZE MIODOWO - MUSZTARDOWEJ
Składniki:
15 skrzydełek z kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
przyprawy: mielona papryka (może być słodka, może być ostra), sól i pieprz
Wykonanie:
Skrzydełka zalewamy 1/3 szklanki oleju, doprawiamy, nacieramy i pozostawiamy na 30 - 45 minut.
Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Z tego co zostało w nayczyniu odsączamy tłuszcz. Dodajemy miód i musztardę i wstawiamy na ogień i redukujemy - aż do powstania gęstej glazury.
Kurczaka smarujemy glazurą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ponownie.