Do 8 marca w lubuskich zakładach przeprowadzono 351 kontroli. Zabezpieczono przy tym łącznie ponad 25,4 tys. kg soli w 50 piekarniach i dwóch hurtowniach. Była to sól dostarczona z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim.
Zgodnie z procedurami, w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów wynikającego z zastosowania zafałszowanej soli są pobierane próbki do badań odróżniających sól spożywczą od soli technicznej. Obrót tych produktów zostaje wstrzymany do czasu otrzymania wyników badań.
Obecnie w trakcie badań jest 45 próbek. 14 zbadanych potwierdziło, że była to sól wypadowa, która nie powinna być zastosowana w produkcji żywności.
Poza tym Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła również kontrole pod kątem wykorzystania zafałszowanego suszu jajecznego przez zakłady przetwórcze w naszym regionie.
Do poniedziałku, 12 marca, kontroli tych było 46. Sprawdzono jedną wytwórnię makaronu, 24 piekarnie, cztery ciastkarnie, osiem hurtowni i dziewięć zakładów garmażeryjnych.
W skontrolowanych obiektach nie stwierdzono obecności kwestionowanego suszu jajecznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?