Pychota prosto z pieca

(dab)
- Smak mojej szynki w cieście poznali już nawet goście renomowanych londyńskich restauracji - mówi Stanisław Mikanowicz
- Smak mojej szynki w cieście poznali już nawet goście renomowanych londyńskich restauracji - mówi Stanisław Mikanowicz fot. Dariusz Brożek
Udostępnij:
Od 28 lat Stanisław Mikanowicz z Przytocznej piecze ciasta i bułki. Jego sztandarowym wyrobem jest faszerowana szynka w cieście chlebowym.

Właśnie zdecydował, że zgłosi ją do konkursu ,,Nasze Dobre''.

W 1980 r. Mikanowicz postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i otworzył cukiernię. Wynajął niewielki kiosk, w którym sprzedawał ciastka i lody. - Robiłem je w swoim mieszkaniu. Miałem jednego pracownikach i ucznia. Teraz mam spory zakład i zatrudniam 24 osoby - opowiada.

Początki nie były łatwe. Brakowało cukru, mąki i jajek, a peerelowskie władze niechętnie patrzyły na prywaciarzy. Teraz dostawcy sami się pchają z towarem, ale piekarzom i cukiernikom trudniej jest sprzedać chleb i ciasta, bo w ostatnich latach wielu klientów odebrały im supermarkety. - Dlatego postawiliśmy na jakość. I tradycyjne wyroby - zaznacza Mikanowicz.

Pieczywo i ciasta z zakładu Madaks dobrze znają mieszkańcy powiatów międzyrzeckiego i sulęcińskiego. I je cenią, bo Mikanowicz produkuje i sprzedaje ponad tonę wyrobów dziennie. Międzyrzeczanka Natalia Majewska wychwala jego razowy chleb z mąki żytniej ze słonecznikiem, soją i ziarnami sezamu.

Hitem są również faszerowane dziki i prosiaki, które zamawiają w Madaksie najbardziej renomowane restauracje i hotele z całej zachodniej Polski. - To był przebój naszego przyjęcia weselnego - mówi Sławomir Niewiadomski z Międzyrzecza, który ostatnio zamówił takiego dzika na swe wesele w pałacu w Mierzęcinie.

Na konkurs ,,Nasze Dobre'' Mikanowicz zdecydował się zgłosić faszerowaną szynkę zapiekaną w cieście chlebowym, która przygotowuje według receptury swego dziadka Bolesława. Jej smak docenili jurorzy regionalnych i ogólnopolskich konkursów Nasze Kulinarne Dziedzictwo, przyznając mu kilka razy drugie i trzecie miejsce.

Piekarz wspiera też Domy Pomocy Społecznej, za co Czytelnicy ,,GL'' przyznali mu w 2005 r. honorowy tytuł Lubuszanina Roku.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie