W skrócie:
Zielone pomidory to produkt, który wciąż nie jest bardzo popularny. Jednak ich oryginalny smak może wzbogacić wiele dań mięsnych i przenieść je na wyższy poziom rozkoszowania się jedzeniem. Wykorzystanie zielonych pomidorów do sałatki na zimę zaprawioną octem to sposób na przedłużenie ich trwałości do spożycia. W przepisach na sałatkę z zielonych pomidorów często korzysta się z niedojrzałych egzemplarzy. Ja jednak polecam sięgać po zielone odmiany pomidorów np.: Green Zebra, które nawet dojrzałe zachowują zielony kolor.
Sałatka z zielonych pomidorów do słoika – poznaj przepis na przetwory
Liczba porcji: na 4 słoiki.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów,
2 duże cebule,
2 czerwone papryki,
1 papryczka chili,
4 ząbki czosnku,
1 marchewka
100 ml octu spirytusowego (10 procent),
200 g cukru,
2 łyżki soli,
1 łyżeczka gorczycy,
1 łyżeczka ziaren pieprzu,
3 liście laurowe,
1 litr wody.
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoika?
Sposób przygotowania:
Na początku dokładnie umyj wszystkie warzywa, czyli zielone pomidory, cebule, papryczkę chili, papryki i marchewkę.
Zielone pomidory pokrój w plastry, cebule w półksiężyce, papryki w paski, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Z chili usuń pestki i pokrój w plasterki.
Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój w średniej grubości plasterki.
W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.
Dodaj gorczycę, pieprz, liście laurowe i czosnek.
Zalewę octową gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż składniki dobrze się połączą i marynata nabierze intensywnego aromatu.
Do gotującej się marynaty dodaj przygotowane wcześniej warzywa.
Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby warzywa równomiernie się ugotowały i przesiąkły smakiem marynaty.
Gotową sałatkę przekładaj do wcześniej wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem.
Sałatkę z zielonych pomidorów pozostaw w słoiku do całkowitego ostygnięcia.
Następnie pasteryzuj słoiki przez około 20 minut. Po pasteryzacji przechowuj sałatkę w chłodnym, ciemnym miejscu np.: spiżarni.
Ten przepis na sałatkę z zielonych pomidorów do słoika z pewnością odmieni smak nawet najprostszej kanapki. Mam nadzieję, że zainspiruję cię do niecodziennych przetworów na zimę.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?