MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna sałatka z zielonych pomidorów do słoika. Dopraw ją chili i gorczycą. Idealny przysmak na zimę

Anna Daniluk
Smakowita sałatka z zielonych pomidorów na zimę to idealny dodatek do mięs lub kanapek.
Smakowita sałatka z zielonych pomidorów na zimę to idealny dodatek do mięs lub kanapek. Getty Images/pilipphoto/zdjęcie ilustracyjne
Smakowita sałatka z zielonych pomidorów do słoika to prawdziwy rarytas. Zazwyczaj ten rarytas podaję do pieczonych mięs, kotletów schabowych lub kanapek z wędliną i serem. Fanom wyrazistych smaków polecam doprawić ją gorczycą i chili. Dzięki temu będą przyjemnie ostre. Poznaj przepis na sałatkę z zielonych pomidorów do słoika.

W skrócie:

Zielone pomidory to produkt, który wciąż nie jest bardzo popularny. Jednak ich oryginalny smak może wzbogacić wiele dań mięsnych i przenieść je na wyższy poziom rozkoszowania się jedzeniem. Wykorzystanie zielonych pomidorów do sałatki na zimę zaprawioną octem to sposób na przedłużenie ich trwałości do spożycia. W przepisach na sałatkę z zielonych pomidorów często korzysta się z niedojrzałych egzemplarzy. Ja jednak polecam sięgać po zielone odmiany pomidorów np.: Green Zebra, które nawet dojrzałe zachowują zielony kolor.

Sałatka z zielonych pomidorów do słoika – poznaj przepis na przetwory

Liczba porcji: na 4 słoiki.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów,

  • 2 duże cebule,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 papryczka chili,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 marchewka

  • 100 ml octu spirytusowego (10 procent),

  • 200 g cukru,

  • 2 łyżki soli,

  • 1 łyżeczka gorczycy,

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,

  • 3 liście laurowe,

  • 1 litr wody.

Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów do słoika?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj wszystkie warzywa, czyli zielone pomidory, cebule, papryczkę chili, papryki i marchewkę.

  2. Zielone pomidory pokrój w plastry, cebule w półksiężyce, papryki w paski, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. Z chili usuń pestki i pokrój w plasterki.

  4. Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój w średniej grubości plasterki.

  5. W dużym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem i solą.

  6. Dodaj gorczycę, pieprz, liście laurowe i czosnek.

  7. Zalewę octową gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż składniki dobrze się połączą i marynata nabierze intensywnego aromatu.

  8. Do gotującej się marynaty dodaj przygotowane wcześniej warzywa.

  9. Gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby warzywa równomiernie się ugotowały i przesiąkły smakiem marynaty.

  10. Gotową sałatkę przekładaj do wcześniej wyparzonych słoików, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem.

  11. Sałatkę z zielonych pomidorów pozostaw w słoiku do całkowitego ostygnięcia.

  12. Następnie pasteryzuj słoiki przez około 20 minut. Po pasteryzacji przechowuj sałatkę w chłodnym, ciemnym miejscu np.: spiżarni.

Ten przepis na sałatkę z zielonych pomidorów do słoika z pewnością odmieni smak nawet najprostszej kanapki. Mam nadzieję, że zainspiruję cię do niecodziennych przetworów na zimę.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska