1/11
Suszone owoce to bogate źródło witamin i składników...
fot. sriba3/123rf

Owoce suszone plus orzechy: zdrowa mieszanka

Suszone owoce to bogate źródło witamin i składników mineralnych, większość z nich dostarcza jednak także sporej ilości energii. Sprawdź na kolejnych slajdach, które bakalie są najzdrowsze, a które najbardziej kaloryczne.

2/11
Morele suszone mają wiele właściwości prozdrowotnych....
fot. baibakova/123rf

Morele: kaloryczne i zdrowe

Morele suszone mają wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływają pozytywnie zarówno na wzrok – dzięki zawartości witaminy A, jak i na skórę, dzięki witaminie E. Na jedzeniu bogatych w potas moreli skorzysta także nasze serce.

Suszone morele znane są nie tylko z wyjątkowego smaku i wartości odżywczych, ale także z dużej kaloryczności. Osoby, które chcą przybrać na wadze, powinny często sięgać po suszone morele, bo w każdej stugramowej porcji znajdą aż 300 kcal. Pozostali powinni pilnować liczby zjadanych bakalii.

3/11
Suszone jabłka to przede wszystkim bardzo dobre źródło...
fot. es75/123rf

Jabłka: rodzime bakalie

Suszone jabłka to przede wszystkim bardzo dobre źródło błonnika, dlatego powinny po nie sięgać osoby cierpiące na zaparcia. Są bogate w składniki odżywcze. Znajdziemy w nich: witaminy A, B, a przede wszystkim witaminę C oraz przeciwutleniacz – kwercetynę, wpływającym pozytywnie na układ krążenia.

Suszone jabłka można nie tylko kupić jako gotowy produkt, ale także przygotować samemu w domu, np. przy pomocy maszyny do suszenia owoców. Da nam to pewność, że jemy pełnowartościowy produkt, który nie został wysuszony z dodatkiem cukru. Dodatkowymi plusami są łatwa dostępność i niska cena jabłek.

4/11
Najbardziej znaną właściwością suszonej żurawiny jest jej...
fot. Rasa Kasparaviciene / Unsplash

Żurawina: pomocna w leczeniu zakażeń dróg moczowych

Najbardziej znaną właściwością suszonej żurawiny jest jej dobroczynny wpływ na układ moczowy – zawarte w niej substancje pomagają w pozbywaniu się infekcji bakterią E. coli. Żurawina wykazuje ponadto działania odtruwające i reguluje przemianę materii. Jest bogatym źródłem witamin C i E.

Kupując żurawinę, należy szczególnie uważnie przyjrzeć się składowi na opakowaniu. Producenci lubią dodawać do niej cukry i oleje, które potrafią stanowić nawet połowę składu i znacząco wpływają na kaloryczność owoców, która dochodzi nawet do 200-350 kcal.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Zobacz również

Pięciu zielonogórskich sportowców pojedzie na igrzyska do Paryża

Pięciu zielonogórskich sportowców pojedzie na igrzyska do Paryża

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej