Pyszne rogaliki domowe (przepis)

Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Rogaliki idealne do porannej kawy
Rogaliki idealne do porannej kawy Czytelniczka Magdalena Konsewicz
- Zima nie odpuszcza...Rano ciężko wstać z łóżka. Proponuję zatem pyszne domowe rogaliki na śniadanie. Wspaniałe z dżemem, twarożkiem czy jajecznicą. A do tego kubek pysznego kakao lub mocna kawa z kardamonem. Kto ma ochotę? - pisze Czytelniczka Magdalena Konsewicz.

Składniki

* 240 ml mleka
* 3 dag drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 40 dag mąki
* 8 dag masła
* 4 żółtka
* 1 jajko
* sół
* do posypania: kminek, mak, gruba sól, ziarna słonecznika

Przygotowanie :

Mleko lekko podgrzać. 120 ml wlać do miski i dodać do niego pokruszone drożdże oraz cukier i trzy łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Masło rozpuścić i ostudzić. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać dwa żółtka, jedno jajko, rozpuszczone masło i resztę mleka i połączyć z przygotowanym rozczynem. Starannie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na trzy koła. Placki pokroić na sześć trójkątów i zrolować rogaliki zaczynając od szerszego końca.
Pozostałe dwa żółtka rozkłócić i posmarować nim rogaliki. Posypać ulubionymi ziarnami.

Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
Lubisz już nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy

Lubuskie smaki

Nieruchomości z Twojego regionu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie