Torcik czekoladowy
Biszkopt kakaowy;
* 6 jajek
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biała masa śmietankowa;
* 0,5 l śmietanki 36%
* 30 dag białej czekolady
Kakaowa masa śmietankowa;
* 0,5 l śmietany 30
*10 dag czekolady gorzkiej
*20 dag czekolady mlecznej
Ponadto;
* 3/4 szklanki mleka
Do dekoracji;
*opakowanie orzechów laskowych w czekoladzie
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, miksujemy cały czas. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy, pieczemy 30 minut w180 stopniach. Biszkopt ostudzamy, kroimy na pół. Białą czekoladę kruszymy, zalewamy połową gorącego mleka, mieszamy,studzimy. W osobnym naczyniu łamiemy mleczną i gorzką czekoladę, zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy, studzimy. 1/2 śmietany miksujemy, dodajemy białą rozpuszczona czekoladę.
Tak samo robimy z rozpuszczoną mleczną czekoladą, ubijamy ze śmietaną. Na jedną część biszkoptu wykładamy kakaową masę, zostawiamy 6 łyżki na boki, kładziemy na nią drugą połowę biszkoptu, lekko przyciskamy. Na biszkopt wykładamy masę białą. Kulkami dekorujemy z góry, a boki smarujemy masą kakaową. Tort wstawiamy na noc do lodówki.Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?