Nasza Loteria

Racuchy – na drożdżach, na kefirze i bananowe. Zobacz najlepsze przepisy

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne racuchy? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Macie ochotę na pyszne racuchy? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Iwona Borowiec
Klasyczne racuchy z jabłkami na drożdżach jak u babci to niewątpliwie wspomnienie dzieciństwa. Proste i pyszne – zachwycają smakiem. Zebraliśmy dla Was przepisy na różne racuchy – klasyczne, na kefirze bez drożdży i racuszki bananowe. Skusicie się?

Jak zrobić dobre racuchy? To wcale nie jest trudne! Zobaczcie przepisy!

Spis treści

Klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich.
Klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. archiwum

Składniki

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek

Wykonanie
Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub szesnastki. Pozostałe składniki włożyć do miski i wyrobić tłuczkiem do ziemniaków. Maczać jabłka w cieście i smażyć na wysokim tłuszczu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelcu

Racuchy z jabłkami bez drożdży na bazie kefiru [PRZEPIS]

Racuchy z jabłkami bez drożdży na bazie kefiru.
Racuchy z jabłkami bez drożdży na bazie kefiru. Fot. Iwona Borowiec

Składniki

  • 2 szklanki startych jabłek
  • ½ litra kefiru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • olej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sól

Wykonanie
Z przesianej mąki ze szczyptą soli, jajek ubitych z cukrem oraz kefirem wyrobić łyżką ciasto. Dodać utarte jabłka i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielki placuszki.
Przepis Iwony Borowiec

Racuchy budyniowe z bananami [PRZEPIS]

Racuchy budyniowe z bananami.
Racuchy budyniowe z bananami. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • budyń waniliowy – 40 g
  • jajko – 1 szt
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • olej – 2 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • banan – 2 sztuki
  • olej do smażenia

Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany, mieszamy.
Smażymy niewielkie racuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące udekorowane bananem i cukrem pudrem.
Pycha!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Polecamy też inne sprawdzone przepisy z jabłkami w roli głównej:

od 16 lat
Wideo

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Racuchy – na drożdżach, na kefirze i bananowe. Zobacz najlepsze przepisy - Gazeta Krakowska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
Ach wszamać takiego racucha! I popić Perłą!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska