Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Racuchy - najlepsze przepisy na pyszne i szybkie placki. Racuchy drożdżowe z jabłkami i bananami. Z czym je jeść i ile mają kalorii?

(vp)
Racuchy na kefirze
Racuchy na kefirze pixabay.com
Racuchy to jedna na tradycyjnych potraw w polskiej kuchni. Podawane są na słodko. Najpopularniejsze są racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną. Ale nie brakuje też innych ciekawych przepisów na racuchy drożdżowe, z malinami czy serkiem. Podajemy 7 przepisów na pyszne i szybkie placki.

Racuchy drożdżowe - źródło węglowodanów

Racuchy drożdżowe to głównie źródło węglowodanów, które są głównym źródłem energii dla organizmu, dlatego też powinny zaspokajać od 45 do 65 %. dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Do ich przygotowania potrzebna jest mąka, świeże lub zsiadłe mleko, jaka oraz drożdże. Jako dodatki można stosować rozmaite owoce. Najpopularniejsze to te z jabłkami, ale ciekawym rozwiązaniem są także racuchy z bananami, ze śliwkami, czy rabarbarem. Podawane są na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną, ewentualnie z marmoladą. W niektórych regionach przyrządzane są bardziej na deserowo i bez nadzienia.

7 PROSTYCH PRZEPISÓW NA RACUCHY

1. Puszyste racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 5 g soli kuchennej
  • 0,25 l mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 średniej wielkości jabłka

Przygotowanie:
Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Mąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać żółtka, sól, olej i mleko. Dobrze wymieszać na gładkie ciasto i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta tuż przed smażeniem (delikatnie wmieszać).

Smażyć, aż racuchy będą rumiane. Wyjmować łopatką i wykładać na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.

Zobacz też: Dietetyczne Racuchy z jabłkiem

2. Przepis na racuchy z bananami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 2 dojrzałe banany,
  • sok z połowy cytryny,
  • odrobina mleka,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:
Banany powinny być duże i mocno dojrzałe. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Banany obrać, rozgnieć widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Bananową papkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszać z suchymi składnikami. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodać jeszcze mleka, jeśli za rzadkie - mąki.

Ciasto na racuchy kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone racuchy z bananami odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.

3. Przepis na racuchy z serem

Racuchy - najlepsze przepisy na pyszne i szybkie placki. Racuchy drożdżowe z jabłkami i bananami. Z czym je jeść i ile mają kalorii?
Racuchy z serem pixabay.com

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 50 dag sera białego
  • olej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę, cukier, jajka, sodę, cukier wanilinowy, szczyptę soli i mleko dokładnie wymieszać tak, aby powstało dość gęste ciasto o konsystencji śmietany. Ser rozgnieć widelcem, dodać do ciasta i wymieszać. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju - racuchy z serem powinny być smażone w głębokim tłuszczu.

Łyżką nabierać porcje ciasta na racuchy i kłaść na tłuszcz. Smażyć na lekko brązowy kolor. Wyjmować łopatką i wykładać na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

4. Racuchy z malinami

Racuchy - najlepsze przepisy na pyszne i szybkie placki. Racuchy drożdżowe z jabłkami i bananami. Z czym je jeść i ile mają kalorii?
Racuchy z malinami pixabay.com

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • olej do smażenia
  • 1,5 szklanki malin

Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko, dodać masło, 1/2 szklanki cukru oraz cukier wanilinowy. Całość podgrzać i wymieszać aż masło i cukier rozpuszczą się. Ciepłe składniki połączyć z jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Do miski przesiać mąkę, wlać mleko z drożdżami i dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Łyżką kłaść nieduże porcje ciasta i smażyć je z dwóch stron na lekko brązowy kolor.

Gotowe placki zdejmować z patelni łopatką i kłaść je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z malinami rozgniecionymi z 2 łyżkami cukru, ewentualnie oprószone cukrem pudrem.

5. Racuchy z serem białym

Racuchy z serem białym
Racuchy z serem białym pixabay.com

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 50 dag sera białego tłustego
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę, jajka, sodę, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz mleko wymieszać aż do uzyskania dość gęstego ciasta. Ser rozgnieć widelcem, dodać do ciasta i całość dokładnie wymieszać.

W garnku rozgrzać sporą ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść je na tłuszcz. Smażyć na lekko brązowy kolor.

Racuchy wyjmować łopatką i kłaść na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

6. Racuchy na kefirze

Racuchy - najlepsze przepisy na pyszne i szybkie placki. Racuchy drożdżowe z jabłkami i bananami. Z czym je jeść i ile mają kalorii?
Racuchy na kefirze pixabay.com

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
  • 1 1/2 kubka kefiru
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 duże jabłka (lub 5 małych papierówek)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka

Przygotowanie:
Kefir, jajka, mąka, sól, cukier, połączyć ze sobą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Zaczyn wlać do ciasta, wszystko razem wymieszać, a na końcu dodać jabłka pokrojone w kostkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

Racuchy smażyć na głębokim oleju nakładając ciasto łyżką. Wyjmować łopatką i kłaść na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.

7. Racuchy na kefirze, z jabłkami

Racuchy z serem i jabłkami
Racuchy z serem i jabłkami pixabay.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • ¼ szklanki cukry
  • cukier puder
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 ml kefiru
  • jabłka wg uznania
  • olej do smażenia
  • sól

Przygotowanie:
Połączyć kefir z jajkami, dodać sodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać stopniowo dodając mąkę. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, obkładając plasterkami jabłka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łopatką i kłaść na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.

Ile kalorii mają racuchy?

Racuchy to jedna na tradycyjnych potraw w polskiej kuchni
Racuchy to jedna na tradycyjnych potraw w polskiej kuchni pixabay.com

W 100 g racuchów drożdżowych jest:

  • 217 kcal
  • 42 g węglowodanów
  • 7 g białka
  • 3 g tłuszczy

To tyle samo kalorii co:

  • 97 truskawek
  • 8 pomidorów
  • 1 Hamburger (mięso, bułka, dodatki)

Aby tyle kalorii spalić trzeba:

  • przez 13 minut bardzo szybko biegać, ok. 14 km/h
  • przez 18 minut szybko pływać stylem klasycznym
  • przez 27 minut jeździć na rowerze z prędkością 16-19 km/h
  • przez 53 minut szybko chodzić, ok. 5 km/h
  • przez 6 godzin i 12 minut leżeć

W 100 g racuchów z jabłkiem jest:

  • 155 kcal
  • 23 g węglowodanów
  • 6 g tłuszczy
  • 3 g białka

To tyle samo kalorii co:

  • 69 truskawek
  • 5 pomidorów

Aby tyle kalorii spalić trzeba:

  • biegać szybko przez 9 minut z prędkością ok. 14 km/h
  • pływać szybko stylem klasycznym przez 13 minut
  • jeździć na rowerze przez 20 minut z prędkością 16-19 km/h
  • chodzić szybko 38 minut na dystansie 5 km/h
  • leżeć przez 4 godziny i 27 minut

PRZELICZNIKI KUCHENNE

Jeśli nie masz w domu wagi ani żadnej miarki, nie martw się. W prosty sposób możesz sobie z tym poradzić i przeliczyć gramy na szklanki, czy mililitry na łyżki. Oto ściągawka:

Przeliczanie mililitrów na szklanki (przy założeniu, że 1 szklanka ma 250 ml

  • 250 ml to 1 szklanka
  • 180 ml to 3/4 szklanki
  • 150 ml to 2/3 szklanki
  • 120 ml to 1/2 szklanki
  • 75 ml to 1/3 szklanki
  • 60 ml to 1/4 szklanki
  • 30 ml to 1/8 szklanki
  • 15 ml to 1 łyżka

Przeliczanie łyżek i łyżeczek na mililitry

  • 3 łyżeczki do herbaty = 1 łyżka stołowa do zupy
  • 1 łyżeczka to 5 ml
  • 2 łyżeczki to 10 ml
  • 1 łyżka to 15 ml
  • 2 łyżki to 30 ml
  • 3 łyżki to 45 ml
  • 4 łyżki to 60 ml
  • 5 łyżek to 75 ml
  • 6 łyżek to 90 ml
  • 7 łyżek to 105 ml

Przeliczanie mąki pszennej i cukru pudru na gramy

  • 1/8 szklanki to 15 g
  • 1/4 szklanki to 30 g
  • 1/3 szklanki to 40 g
  • 1/2 szklanki to 65 g
  • 2/3 szklanki to 85 g
  • 3/4 szklanki to 95 g
  • 1 szklanka to 125 g

Przeliczanie szklanek cukru kryształu na gramy

  • 1/8 szklanki to 25 g
  • 1/4 szklanki to 50 g
  • 1/3 szklanki to 70 g
  • 1/2 szklanki to 100 g
  • 2/3 szklanki to 135 g
  • 3/4 szklanki to 150 g
  • 1 szklanka to 200 g

Przeliczanie szklanek miodu i gęstych syropów na gramy

  • 1/8 szklanki to 45 g
  • 1/4 szklanki to 85 g
  • 1/3 szklanki to 110 g
  • 1/2 szklanki to 170 g
  • 2/3 szklanki to 225 g
  • 3/4 szklanki to 250 g
  • 1 szklanka to 340 g

Inne przeliczniki popularnych składników:

  • 1 szklanka kakao to 125 g
  • 1 szklanka wiórków kokosowych to 75 g
  • 1 łyżka proszku do pieczenia to 15 g
  • 1 łyżka soli to 18 g
  • 1 szklanka rodzynek to 170 g

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska