Racuchy drożdżowe - źródło węglowodanów
Racuchy drożdżowe to głównie źródło węglowodanów, które są głównym źródłem energii dla organizmu, dlatego też powinny zaspokajać od 45 do 65 %. dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Do ich przygotowania potrzebna jest mąka, świeże lub zsiadłe mleko, jaka oraz drożdże. Jako dodatki można stosować rozmaite owoce. Najpopularniejsze to te z jabłkami, ale ciekawym rozwiązaniem są także racuchy z bananami, ze śliwkami, czy rabarbarem. Podawane są na słodko, posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną, ewentualnie z marmoladą. W niektórych regionach przyrządzane są bardziej na deserowo i bez nadzienia.
7 PROSTYCH PRZEPISÓW NA RACUCHY
1. Puszyste racuchy z jabłkami
Składniki:
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 5 g soli kuchennej
- 0,25 l mleka
- 1 łyżeczka oleju
- 4 średniej wielkości jabłka
Przygotowanie:
Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Mąkę przesiać i wsypać do miski. Dodać żółtka, sól, olej i mleko. Dobrze wymieszać na gładkie ciasto i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta tuż przed smażeniem (delikatnie wmieszać).
Smażyć, aż racuchy będą rumiane. Wyjmować łopatką i wykładać na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Zobacz też: Dietetyczne Racuchy z jabłkiem
2. Przepis na racuchy z bananami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- jajko,
- 2 dojrzałe banany,
- sok z połowy cytryny,
- odrobina mleka,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
Banany powinny być duże i mocno dojrzałe. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Banany obrać, rozgnieć widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Bananową papkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszać z suchymi składnikami. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodać jeszcze mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
Ciasto na racuchy kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone racuchy z bananami odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem.
3. Przepis na racuchy z serem
Składniki:
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- 50 dag sera białego
- olej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, jajka, sodę, cukier wanilinowy, szczyptę soli i mleko dokładnie wymieszać tak, aby powstało dość gęste ciasto o konsystencji śmietany. Ser rozgnieć widelcem, dodać do ciasta i wymieszać. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju - racuchy z serem powinny być smażone w głębokim tłuszczu.
Łyżką nabierać porcje ciasta na racuchy i kłaść na tłuszcz. Smażyć na lekko brązowy kolor. Wyjmować łopatką i wykładać na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.
4. Racuchy z malinami
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 3 dag drożdży
- olej do smażenia
- 1,5 szklanki malin
Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko, dodać masło, 1/2 szklanki cukru oraz cukier wanilinowy. Całość podgrzać i wymieszać aż masło i cukier rozpuszczą się. Ciepłe składniki połączyć z jajkiem i pokruszonymi drożdżami. Do miski przesiać mąkę, wlać mleko z drożdżami i dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Łyżką kłaść nieduże porcje ciasta i smażyć je z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
Gotowe placki zdejmować z patelni łopatką i kłaść je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z malinami rozgniecionymi z 2 łyżkami cukru, ewentualnie oprószone cukrem pudrem.
5. Racuchy z serem białym
Składniki:
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- 50 dag sera białego tłustego
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, sodę, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz mleko wymieszać aż do uzyskania dość gęstego ciasta. Ser rozgnieć widelcem, dodać do ciasta i całość dokładnie wymieszać.
W garnku rozgrzać sporą ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść je na tłuszcz. Smażyć na lekko brązowy kolor.
Racuchy wyjmować łopatką i kłaść na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
6. Racuchy na kefirze
Składniki:
- 5 dkg drożdży
- 1 1/2 kubka kefiru
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 duże jabłka (lub 5 małych papierówek)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
Przygotowanie:
Kefir, jajka, mąka, sól, cukier, połączyć ze sobą. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Zaczyn wlać do ciasta, wszystko razem wymieszać, a na końcu dodać jabłka pokrojone w kostkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Racuchy smażyć na głębokim oleju nakładając ciasto łyżką. Wyjmować łopatką i kłaść na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
7. Racuchy na kefirze, z jabłkami
Składniki:
- 2 jajka
- ¼ szklanki cukry
- cukier puder
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 ml kefiru
- jabłka wg uznania
- olej do smażenia
- sól
Przygotowanie:
Połączyć kefir z jajkami, dodać sodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać stopniowo dodając mąkę. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, obkładając plasterkami jabłka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łopatką i kłaść na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
Ile kalorii mają racuchy?
W 100 g racuchów drożdżowych jest:
- 217 kcal
- 42 g węglowodanów
- 7 g białka
- 3 g tłuszczy
To tyle samo kalorii co:
- 97 truskawek
- 8 pomidorów
- 1 Hamburger (mięso, bułka, dodatki)
Aby tyle kalorii spalić trzeba:
- przez 13 minut bardzo szybko biegać, ok. 14 km/h
- przez 18 minut szybko pływać stylem klasycznym
- przez 27 minut jeździć na rowerze z prędkością 16-19 km/h
- przez 53 minut szybko chodzić, ok. 5 km/h
- przez 6 godzin i 12 minut leżeć
W 100 g racuchów z jabłkiem jest:
- 155 kcal
- 23 g węglowodanów
- 6 g tłuszczy
- 3 g białka
To tyle samo kalorii co:
- 69 truskawek
- 5 pomidorów
Aby tyle kalorii spalić trzeba:
- biegać szybko przez 9 minut z prędkością ok. 14 km/h
- pływać szybko stylem klasycznym przez 13 minut
- jeździć na rowerze przez 20 minut z prędkością 16-19 km/h
- chodzić szybko 38 minut na dystansie 5 km/h
- leżeć przez 4 godziny i 27 minut
PRZELICZNIKI KUCHENNE
Jeśli nie masz w domu wagi ani żadnej miarki, nie martw się. W prosty sposób możesz sobie z tym poradzić i przeliczyć gramy na szklanki, czy mililitry na łyżki. Oto ściągawka:
Przeliczanie mililitrów na szklanki (przy założeniu, że 1 szklanka ma 250 ml
- 250 ml to 1 szklanka
- 180 ml to 3/4 szklanki
- 150 ml to 2/3 szklanki
- 120 ml to 1/2 szklanki
- 75 ml to 1/3 szklanki
- 60 ml to 1/4 szklanki
- 30 ml to 1/8 szklanki
- 15 ml to 1 łyżka
Przeliczanie łyżek i łyżeczek na mililitry
- 3 łyżeczki do herbaty = 1 łyżka stołowa do zupy
- 1 łyżeczka to 5 ml
- 2 łyżeczki to 10 ml
- 1 łyżka to 15 ml
- 2 łyżki to 30 ml
- 3 łyżki to 45 ml
- 4 łyżki to 60 ml
- 5 łyżek to 75 ml
- 6 łyżek to 90 ml
- 7 łyżek to 105 ml
Przeliczanie mąki pszennej i cukru pudru na gramy
- 1/8 szklanki to 15 g
- 1/4 szklanki to 30 g
- 1/3 szklanki to 40 g
- 1/2 szklanki to 65 g
- 2/3 szklanki to 85 g
- 3/4 szklanki to 95 g
- 1 szklanka to 125 g
Przeliczanie szklanek cukru kryształu na gramy
- 1/8 szklanki to 25 g
- 1/4 szklanki to 50 g
- 1/3 szklanki to 70 g
- 1/2 szklanki to 100 g
- 2/3 szklanki to 135 g
- 3/4 szklanki to 150 g
- 1 szklanka to 200 g
Przeliczanie szklanek miodu i gęstych syropów na gramy
- 1/8 szklanki to 45 g
- 1/4 szklanki to 85 g
- 1/3 szklanki to 110 g
- 1/2 szklanki to 170 g
- 2/3 szklanki to 225 g
- 3/4 szklanki to 250 g
- 1 szklanka to 340 g
Inne przeliczniki popularnych składników:
- 1 szklanka kakao to 125 g
- 1 szklanka wiórków kokosowych to 75 g
- 1 łyżka proszku do pieczenia to 15 g
- 1 łyżka soli to 18 g
- 1 szklanka rodzynek to 170 g
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?