Kliknij w galerię i sprawdź przepisy poszczególnych kół! >>>
KGW "Studzionka nad Wartą" w Studzionce
Sum z Warty w sosie śmietanowo-koperkowym z zapiekanymi warzywami
Suma należy przyprawić pieprzem, solą, zalać słodką śmietaną i dusić w piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sos koperkowo-śmietankowy był podany na zimno. Śmietankę słodką 12 procent, cebulę biała, łyżeczkę cukru, dwie łyżki majonezu oraz świeży koper należy zblendować.
Pieczone warzywa, czyli buraka, cukinię, cebulę, marchew, ziemniaka, paprykę zieloną, żółtą i czerwoną należy polac oliwą z oliwek, posypać oregano, bazylią, doprawić solą i piec przez 30 minut. Warzywa mają by al dente.
Na talerzu należy ułożyć suma, obok warzywa, rybę polać w 1/3 zimnym sosem i posypać pieprzem oraz koperkiem.
KGW "Ziemi Kołczyńskiej" w Kołczynie
Pierogi ruskie czyli pierożki z nadzieniem z białego sera i ziemniaków, doprawione na ostro cebulą, pieprzem i solą. Ich sekret polega na proporcjach i składniach cienkim i elastycznym cieście. Świeże ręcznie lepione pierogi zostały wykonane z lokalnych produktów, jak ziemianki, cebula, ser, kapusta, grzyby. Wykonane z przesiewanej mąki od szefów kuchni, gotowane lub grillowane. Podawana jest też wersja ze szpinakiem, serem feta, czosnkiem i świeżą surówką .
KGW. "Muszkowianki" w Muszkowie
Dziczyzna na leśnej polanie
Kluski
Robione z tradycyjnego przepisu na kluski, lecz z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego, dzięki czemu nabrały zielonkawego koloru i smaku czosnku.
Dziczyzna
Pół kilograma mięsa z dzika (tłustsze fragmenty z boczkiem) i pół kilograma mięsa z jelenia. Mięso pokrojone w kawałki było marynowane dobę w przyprawach (rozmaryn, czosnek, cebula, pieprz, sól), w oliwie z oliwek. Mięso było zamknięte próżniowo i marynowane przez dobę. Następnie przyprawy zostały ściągnięte i przysmażone na smalcu z dzika, a mięso zmielone - raz na grubych, raz na drobnych oczkach. Przysmażoną cebulkę z przyprawami należy wymieszać z mięsem, a do tego dodać namoczoną uprzednio w mleku bułkę. Należy dodać dwa jajka i całość dobrze wyrobić. Uformować kotleciki, podsmażyć, włożyć do naczynia z grubym dnem i podlać odrobiną bulionu z dzika, a kolejno poddusić delikatnie na ogniu.
Sos grzybowy z borowików
Sos zrobiono z borowików. Zostały one obgotowane, pokrojone w cienkie plasterki i obsmażone na maśle. Zaprawione śmietaną, przetarte przez gęste sito, również z dodatkiem bulionu z dzika. Do sosu dodano jedynie same prawdziwki.
Surówka z kalarepy i z białej rzodkwi
Warzywa starto na grubych oczkach, dodano starte jabłko i śmietanę 30% wymieszaną z octem. Przyprawiono solą, cukrem i pieprzem.