Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rakotwórcze czipsy

(tami)
Przetworzone ziemniaki, na przykład frytki lub czipsy, zawierają w sobie duże dawki związku chemicznego, który może wpłynąć na rozwój raka
Przetworzone ziemniaki, na przykład frytki lub czipsy, zawierają w sobie duże dawki związku chemicznego, który może wpłynąć na rozwój raka fot. DigiTouch
W przetworzonych produktach z ziemniaków znajduje się szkodliwy dla zdrowia związek chemiczny zwany akryloamidem.

Akryloamid nie występuje naturalnie w przyrodzie. Powstaje, m.in., w żywności podczas przetwarzania produktów wysokowęglowodanowych w wysokiej temperaturze.

O jego obecności może świadczyć przyjemny zapach i smak przyrumienionych produktów. Najwyższą zawartość tego związku stwierdzono w czipsach, frytkach i produktach zbożowych: chlebie chrupkim, musli, płatkach śniadaniowych. Mało kto wie, że akryloamid ma działanie rakotwórcze i toksycznie wpływa na komórki nerwowe.

Zjedzenie 200-gramowej paczki czpisów dostarcza dorosłemu górny bezpieczny pułap ilości związku chemicznego, który może przyjąć. Oznacz to, że wysokoprzetworzony produkty z ziemniaków powinniśmy spożywać sporadycznie.

Z uwagi na zagrożenie, jakie niesie ze sobą spożywanie akryloamidu, Komisja Europejska zobowiązała kraje unijne do monitorowania jego zawartości w produktach spożywczych. W Lubuskiem Państwowa Inspekcja Sanitarna zobowiązała sanepid do pobrania 42 próbek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska