Akryloamid nie występuje naturalnie w przyrodzie. Powstaje, m.in., w żywności podczas przetwarzania produktów wysokowęglowodanowych w wysokiej temperaturze.
O jego obecności może świadczyć przyjemny zapach i smak przyrumienionych produktów. Najwyższą zawartość tego związku stwierdzono w czipsach, frytkach i produktach zbożowych: chlebie chrupkim, musli, płatkach śniadaniowych. Mało kto wie, że akryloamid ma działanie rakotwórcze i toksycznie wpływa na komórki nerwowe.
Zjedzenie 200-gramowej paczki czpisów dostarcza dorosłemu górny bezpieczny pułap ilości związku chemicznego, który może przyjąć. Oznacz to, że wysokoprzetworzony produkty z ziemniaków powinniśmy spożywać sporadycznie.
Z uwagi na zagrożenie, jakie niesie ze sobą spożywanie akryloamidu, Komisja Europejska zobowiązała kraje unijne do monitorowania jego zawartości w produktach spożywczych. W Lubuskiem Państwowa Inspekcja Sanitarna zobowiązała sanepid do pobrania 42 próbek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?