MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rarytas! To polskie warzywo kosztuje dziś 7 razy więcej niż cukinia. Ceny w hurcie i na targu

Agata Wodzień-Nowak
GUS: Łączna produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest obecnie szacowana na 423 tys. t.
GUS: Łączna produkcja dyni, kabaczka i cukinii jest obecnie szacowana na 423 tys. t. Urszula Łobaczewska/Polska Press
Na straganach o tej porze roku znajdziemy bogactwo smaków, kolorów i cen - zróżnicowanych, czasem nawet bardzo. Ceny warzyw w środku lata są niższe od tych wczesną wiosną albo zimą, jednak za młode okazy trzeba zapłacić więcej. Cenową rywalizację przegrywa pietruszka z marchewką albo bób z cukinią.

Spis treści

W sprzedaży dominują już warzywa z tegorocznych zbiorów, a ich dostępność poprawia się z każdym tygodniem. Mamy wysyp krajowych pomidorów z upraw bez osłon, wciąż trwa sezon na ogórki.

To warzywo to rarytas. Bób 7 razy droższy od cukinii

"Poproszę kilogram bobu, boczniaków i białej cebuli". I już trzeba zapłacić ponad 40 zł. Bób należy na początku sierpnia do najdroższych na liście warzyw oferowanych w Broniszach. Jego średnia cena to 21 zł za kilogram.

Niewiele tańsze są boczniaki, za które przeciętnie płaci się tu 18 zł/kg. Tania jest cebula w średniej cenie 1,30 zł/kg. Za młodą trzeba jednak zapłacić więcej: średnio 4 zł/kg.

Przeczytaj też: O ile mniejsze będą zbiory 2024? Znamy wstępne szacunki upraw rolnych i ogrodniczych

Jeśli porównamy cenę bobu do tej sprzed roku, okaże się, że kosztuje sporo więcej. Rok temu 1 sierpnia 11-13 zł/kg. Boczniaki miały tą samą przeciętną cenę. Natomiast cebula w 2023 była droższa i kosztowała średnio 1,75 zł/kg

Cukinia w 2023 była warta 4,25 zł/kg, w tym 3 zł/kg. Pietruszka jest o złotówkę tańsza niż 1.08.2023, wówczas 7,50 zł, dziś 6,50 zł/kg. Marchew sprzedawana jest w Broniszach w niemal identycznej cenie, przeciętnie po 1,30 zł (rok temu 1,35 zł/kg).

Mniej w tym roku na początku sierpnia trzeba zapłacić w hurcie za ziemniaki, które obecnie kosztują przeciętnie 1,25 zł/kg, podczas gdy rok temu 2 zł/kg. GUS szacuje, że w bieżącym roku powierzchnia uprawy ziemniaków zwiększyła się w porównaniu do roku ubiegłego i wynosi ok. 0,2 mln ha.

Ceny warzyw na Rynku Hurtowym Bronisze 1 sierpnia 2024:

  • bakłażany 4-5 zł/kg
  • bób 19-22 zł/kg
  • boczniaki 13,50-20 zł/kg
  • brokuły 4,50-6 zł/szt.
  • buraki ćwikłowe 0,75-1,20 zł/kg
  • buraki ćwikłowe młode 2,85-3,50 zł/pęczek
  • cebula biała 1,20-1,40 zł/kg
  • cebula białą młoda 3,75-6 zł/kg
  • cebula czerwona 3-4 zł/kg
  • chrzan 19-21 zł/kg
  • cukinie 2,75-3,50 zł/kg
  • czosnek 1-2 zł/szt.
  • fasolka szparagowa 7-9 zł/kg
  • kalafiory 4,50-5,50 zł/szt.
  • kapusta biała 1,20-1,75 zł/kg
  • kapusta biała młoda 4-5 zł/szt.
  • kapusta czerwona 1,30-1,80 zł/kg
  • marchew 1,10-1,90 zł/kg
  • ogórki gruntowe 6-11 zł/kg
  • papryka czerwona i żółta 5-7 zł/kg
  • pietruszka 6-7 zł/kg
  • pietruszka młoda 3-4,50 zł/pęczek
  • pomidory gruntowe 3-4 zł/kg
  • pomidory malinowe 2,25-3,35 zł/g
  • pory 6-7 zł/kg
  • pory młode 2-3 zł/kg
  • selery 4,50-5,50 zł/kg
  • selery młode 2,50-3,20 zł/szt.
  • ziemniaki 1,10-1,50 zł/kg

Ceny warzyw na targowiskach w Kujawsko-Pomorskim

Powyższe ceny są hurtowymi, więc stawka, którą klient zapłaci w sklepie będzie wyższa. Ile trzeba zapłacić na targowisku? Sięgamy po przykłady z notowań, które sporządza Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, ceny z końca lipca 2024:

  • bób 9-20 zł/kg
  • buraczki 3-4 zł/kg
  • cebula 3-5 zł/kg
  • czosnek 2-3 zł/główka
  • fasola szparagowa 7-10 zł/kg
  • kapusta biała 2,50-5 zł/kg
  • kapusta wczesna 4,50-7 zł/szt.
  • marchew 3,50-4 zł/kg
  • ogórki gruntowe 3,50-10 zł/kg
  • papryka czerwona 8-14 zł/kg
  • pietruszka 6-15 zł/kg
  • pomidory 5-10 zł/kg
  • ziemniaki wczesne 2-4 zł/kg

Mimo przymrozków, suszy i gradu warzyw ma być więcej

Na tej grupie roślin tak wyraźnych szkód jak w przypadku owoców nie poczyniły wiosenne przymrozki, choć i tu były odczuwalne.

Początkowo, jak ocenia GUS, wschody roślin były wyrównane, choć opóźnione przez początkowo nadmierną wilgotność gleby. W drugiej połowie kwietnia zrobiło się na tyle sucho w wielu regionach, że wzrost roślin spowolnił. Potem przyszły przymrozki, które osłabiły rośliny, a następnie lokalne gradobicia. W czerwcu znów odczuwalna stała się susza.

"Sprzyjające warunki pogodowe w lipcu wpłynęły na przyspieszenie rozwoju roślin i dojrzewanie warzyw".

Według wstępnych szacunków GUS produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ok. 3,8 mln t, zatem na poziomie wyższym o 2 proc. w porównaniu do roku ubiegłego

Źródła: dane GUS, RH Bronisze, Kujawsko-Pomorski ODR

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska