Na stoiskach zwiedzających kusić będą m.in. miody, nalewki, szynka w cieście, ogórki kiszone, piwo, syrop z pędów sosnowych... W sobotę kapituła konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" ogłosi nagrodzonych tytułem Perła 2008.
W ub. roku zdobyła ją winnica Kinga z Nowej Wsi, pod Nową Solą. Właśnie teraz trwa tam winobranie. Winiarze chcą zdążyć przed żarłocznymi szpakami, bo to prawdziwa plaga. - jednego dnia ptaki zjadły 400 kg winogrona. Zajęło im to zaledwie 20 minut - mówi Robert Koziarski, który winnicę prowadzi wraz z żoną. - Owoce chroni gęsta siatka, ale to nie wystarcza. Ptaki zaczęły zachowywać się jak kolibry. Zatrzymują się w powietrzu i wisząc nieruchomo dziobią poprzez siatkę. Dziesiątkują nam zbiory, które będą dużo mniejsze, niż planowaliśmy - martwi się. Właściciele winnicy są w trakcie winobrania.
.
- Najpierw trzeba ściąć owoce, a potem jest młynkowanie - opowiada Kinga Kowalewska - Koziarska - Winogrona białe trafiają na prasowanie, a winogrona czerwone macerują się, czyli leżą przez pewien czas w kadzi na skórkach i owocach. Potem następuje żmudny proces dojrzewania wina. Dopiero zimą można podjąć decyzję, które wina trafią do dębowych beczek - wyjaśnia pani Kinga.
Długa jest droga zanim wino trafi na przykład na konkurs produktów regionalnych. Dla chętnych, którzy chcą zobaczyć nasze lubuskie smakołyki na targach, podajemy godziny otwarcia: 9.00 - 17.00, ceny biletów od 5 zł (ulgowy) do 15 zł (normalny). Kasy czynne w godz. 8.30 - 16.30.
(dd, staw)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?