Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Kryształowa Magdy Gessler: Otwarta z pompą, zamknięta po cichu. Nie przetrwała nawet czterech lat. Co się stało?

Katarzyna Pachelska
Katarzyna Pachelska
07-11-2012. Otwarcie restauracji Kryształowa w Katowicach
07-11-2012. Otwarcie restauracji Kryształowa w Katowicach Fot. Arkadiusz Lawrywianiec/Polskapresse
Otwierana z przytupem w listopadzie 2012 r. Restauracja Kryształowa była firmowana przez Magdę Gessler. Słynna restauratorka pojawiła się na hucznym otwarciu lokalu, wymyśliła menu i wystrój. Szybko jednak okazało się, że nie jest właścicielką restauracji, a jedynie użyczyła jej swojego nazwiska. Reklamowana jako prestiżowa i elegancka restauracja Kryształowa jednak nie znalazła uznania w oczach katowiczan, i ostatecznie została zamknięta w 2016 r. Pamiętacie Kryształową? Obejrzyjcie zdjęcia z otwarcia dla VIP-ów i fotografie z wnętrza lokalu.

Restaurację Kryształowa otwierano z przytupem i wielkimi oczekiwaniami w listopadzie 2012 roku. Właściwie była to reaktywacja marki Kryształowa, bo lokal pod tą nazwą był jedną z kultowych katowickich kawiarni w okresie PRL-u.

Zobacz zdjęcia m.in. z otwarcia Restauracji Kryształowa w Katowicach

Magda Gessler tylko firmowała Kryształową

Kryształową po reanimacji firmowała swoim nazwiskiem Magda Gessler. Znana warszawska restauratorka była określana jako właścicielka restauracji, ale okazało się, że w lokal zainwestowała duża firma z rynku gastro, która tylko "wypożyczyła" Magdę Gessler jako twarz restauracji.

Huczne otwarcie Kryształowej odbyło się 7 listopada 2012 r. Oczywiście pojawiła się na nim sama Magda Gessler, zadziwiając eleganckie towarzystwo dość swobodnym ubiorem, m.in. błękitnym swetrem z symbolem jelenia i dziurami oraz błękitnymi dżinsami.

Magda Gessler przeprowadziła w naszym województwie wiele rewolucji, ale tylko niektóre się udały. Sprawdź TOP 19 udanych kuchennych rewolucji na Śląsku, w Zagłębiu i Podbeskidziu STYCZEŃ 2020 na kolejnych slajdach >>>

Udane kuchenne rewolucje Magdy Gessler w woj. śląskim. Resta...

Okazało się, że pani Gessler przyjechała na otwarcie Kryształowej prosto z planu "Kuchennych Rewolucji" w Cieszynie. Tego wieczoru najpierw odbyła się kolacja z dziennikarzami, a później - oficjalna impreza dla katowickiej śmietanki towarzyskiej. Przed restauracją gości witała orkiestra górnicza.

Wnętrze w stylu Magdy Gessler, czyli "na bogato"

Samo wnętrze restauracji przypominało nieco lokale Magdy Gessler w Warszawie, ale widać było również kilka śląskich akcentów.

Gessler, ramię w ramię ze swoim ulubionym projektantem wnętrz, postawiła na ciepłą tonację wystroju, które zestawiła z elementami klasycznego wzornictwa. W sali Kryształowej dominowała drewniana podłoga, w kolorze orzecha. Całość uzupełniały szklane i kryształowe elementy dekoracyjne.

Polska się śmieje

W większej sali, Śląskiej, głównym motywem przewodnim były drewniane, białe ławy, wyścielone tkaninami z motywami regionalnymi. Największa sala dysponowała ok. 50 miejscami siedzącymi. Jej ściany zdobiły haftowane śląskie czepce o fantazyjnych kształtach i kilimy. Salę Kryształową, również bardzo przestronną, przeznaczoną dla około 40 osób wyróżniały wielkie lustra, szklane kinkiety i kryształowe żyrandole.

Rolada za 38 zł, sznycel za 76 zł

W menu były dania kuchni polskiej i śląskiej (Czytelnicy DZ szybko wytknęli źle przetłumaczone na angielski nazwy potraw). Ceny były wysokie. Rolada z wędzonką i ogórkiem kiszonym kosztowała 38 zł, połówka kaczki 58 zł, sznycel wiedeński 76 zł (przypominamy, że był to rok 2012).

Obejrzyj dokładnie

Zobacz koniecznie

Restauracja Kryształowa pozycjonowała się jako restauracja biznesowa, prestiżowa. Jednak nie cieszyła się dużym powodzeniem wśród katowiczan. Specjaliści od śląskiej kuchni nie zostawili suchej nitki na potrawach kuchni regionalnej w Kryształowej. Grzegorz Jędrak, właściciel Szynku Old Fashioned w Katowicach (ten lokal też już nie istnieje), twierdził, że śląskie dania, które Gessler serwuje w Kryształowej, są nieporozumieniem. Punktował po kolei wszystkie nieścisłości w menu - m.in. że w opisie rolady zgubiła w nadzieniu cebulę i musztardę - dwa nieodzowne składniki farszu, że zamiast "z modro kapustą" pisze "z modrą kapustą". Największe jednak jego zdziwienie budziły kluski śląskie z okrasą z cebulki, bo przecież Ślązacy nigdy nie okraszali klusek cebulą. Również Michał Smolorz wyśmiewał "śląskie" potrawy Kryształowej.

Maria Ożga tez nie pomogła Kryształowej

W końcu 1 kwietnia 2014 r. restauracja na dobre pożegnała się z Magdą Gessler. Twarzą Kryształowej została Maria Ożga, księgowa z Tarnowskich Gór, finalistka programu "Masterchef". Ona miała wraz z menadżerem restauracji doprowadzić Kryształową do świetności. Cóż, też jej się to nie udało.

Ostatecznie restauracja Kryształowa zakończyła działalność 1 czerwca 2016 r. Dzisiaj w tym miejscu znajduje się restauracja Dzień i Noc. Ale to już zupełnie inna bajka.

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nakarm psiaka, zgarnij kwiatka: Rozmowa Adrianem Meyerem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska