Rodzinny biznes

PIOTR JĘDZURA (68) 324 88 13 pjedzura@gazetalubuska.pl
- Żeby osiągnąć sukces musi być pomysł, potem trzeba go sumiennie realizować - mówi Renata Procz, która prowadzi w Zielonej Górze tawernę Akropol.

Wchodzących do lokalu od drzwi wita gości grecka muzyka. W środku unoszą się zapachy potraw. Zanim uruchomili tawernę, szefowie zaciągnęli pożyczkę z pośredniaka na rozruch interesu.

Rodzinny biznes

Pani Renata z mężem Markiem przez 10 lat mieszkali i pracowali w Grecji. Po powrocie do kraju zaczęli szukać pracy. Bez skutku. Wtedy wspólnie z Andrzejem Kopeckim, bratem R. Procz i jego żoną Izabelą wzięli pożyczkę z Powiatowego Urzędu Pracy na założenie firmy. - Nie chcieliśmy zostać wśród bezrobotnych - mówi współwłaścicielka.
W Grecji wszyscy pracowali w restauracjach, dlatego wybrali lokal, który będzie serwował potrawy tego kraju. Postanowili zainwestować swoje oszczędności. - Przygotowałem plan założenia restauracji i złożyliśmy też wniosek do pośredniaka o pożyczkę. Dostaliśmy 15 tys. zł na rozkręcenie interesu - opowiada pan Marek.

Trudne początki

Pierwszym krokiem było znalezienie miejsca na lokal. Potem trzeba było go wyposażyć. Sporo pieniędzy pochłonęło przygotowanie kuchni oraz sali dla klientów. Kiedy się z tym uporali, rodzina zaczęła przygotowywać pierwsze greckie posiłki. W tym czasie udało im się spłacić pierwszą pożyczkę z pośredniaka. - Wtedy wzięliśmy drugą na zatrudnienie personelu - opowiada Procz.
Dostali w sumie 17 tys. zł. Interes zaczął się kręcić. Wtedy rodzina postanowiła powiększyć knajpę. I dziś duża sala jest podzielona na dwie części. Produkty do większości potraw są przywożone do tawerny prosto z Grecji.

Trudności nie brakuje

Prowadzenie knajpy wymaga wiele pracy. Interesu nie można spuścić z oczu. Trzeba go stale doglądać. Są też wysokie koszty z tym związane. - Najdroższa jest dla nas dzierżawa lokalu - przyznaje Procz.
Do tego dochodzą opłaty związane w wszystkimi mediami. Do wydatków trzeba również wliczyć pensje pracowników. - Na razie udaje się nam działać, ludzie mają pracę i my też. Zrobimy wszystko, żeby przetrwać na gastronomicznym rynku - mówią szefowie tawerny.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3