Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rolnicy mogą sprzedawać swoje chleby i dżemy. Ale...

(paw)
Eugeniusz Niparko z Białkowa piecze pyszny chleb. Kiedy będzie mógł go sprzedawać legalnie, jak rolnicy z Europy Zachodniej?
Eugeniusz Niparko z Białkowa piecze pyszny chleb. Kiedy będzie mógł go sprzedawać legalnie, jak rolnicy z Europy Zachodniej? Paweł Kozłowski
Rolnicy będą mogli sprzedawać żywność wytworzoną z własnych surowców. Głosy lubuskich wytwórców są jednak podzielone.

We wtorek prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelę ustawy o podatku PIT. Dzięki niej rolnicy będą w końcu mogli sprzedawać przetworzone w swoim gospodarstwie produkty bez zakładania pozarolniczej działalności gospodarczej. A więc będą mogli np. sprzedać wytwarzane ze swoich owoców dżemy lub wypiekany ze swej mąki chleb. Prezydent twierdzi, że to kamień milowy.

Eugeniusz Niparko z Białkowa, że jedynie mały krok w dobrym kierunku. Pan Eugeniusz - który od lat walczy, by rolnicy mogli sprzedawać produkty przez siebie przetworzone - zwraca uwagę, że nowe przepisy dotyczą przede wszystkim kwestii skarbowych. Surowe normy dotyczące wytwarzania produktów zostają po staremu. - A przepisy muszą być dostosowane do skali produkcji. Bo teraz rolnik sprzedający jedną kiełbaskę miesięcznie, musi spełniać takie same standardy, jak firma, która sprzedaje ich w tym samym czasie tysiąc...

Więcej o tej sprawie przeczytasz w czwartek, 7 maja w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej"

Zobacz też: Kolejne lubuskie specjały: Kiełbasa wiejska oraz chleb ze starego pieca

Baza firm z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska