Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rusza sezon na truskawki. Zielonogórskie stragany oferują pierwsze dostawy owoców. Gdzie można je kupić? [ZDJĘCIA]

Maja Springer, Sonia Piotrowska
Sezon na truskawki ruszył. Owoce pojawiają się już na straganach oraz w sklepach. Ceny, jak to na początku, jeszcze nie zachęcają, bo w tej chwili za kilogram truskawek zapłacimy około 22 zł. Jednak jak mówią sami sprzedawcy -  już niedługo będzie je można nabyć po dużo bardziej atrakcyjnych cenach. Truskawki dostępne na zielonogórskich ryneczkach pochodzą głównie z okolicznych upraw, więc możemy liczyć codziennie na świeże dostawy. Gdzie ich szukać? Zapraszamy na rynek przy ul. Owocowej oraz na Zielony Rynek "Pod Topolami" przy galerii Ramzes. Dość szybkie pojawienie się truskawek to zasługa przede wszystkim ładnej i słonecznej pogody. Jeśli aura dalej będzie tak korzystna, wysypu tych owoców możemy spodziewać się już pod koniec maja. Plantatorzy spodziewają się urodzaju, a co za tym idzie, ceny powinny spadać. W porównaniu do ubiegłego roku, ceny mogą być niższe nawet o 25 proc. Truskawki to źródło wielu witamin i minerałów. Mają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. Ponadto zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP. 100 gramów truskawek zawiera się ok. 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A.Truskawki najlepiej jeść na czczo, dodając je np. do musli i jogurtu. Bogate są w włókna pokarmowe (rozpuszczalne i nierozpuszczalne), a błonnik i enzymy natychmiast przyspieszą trawienie zjedzonych dzień wcześniej tłustych potraw czy słodyczy.Sezon na truskawki w pełni! Dlaczego warto je jeść?
Sezon na truskawki ruszył. Owoce pojawiają się już na straganach oraz w sklepach. Ceny, jak to na początku, jeszcze nie zachęcają, bo w tej chwili za kilogram truskawek zapłacimy około 22 zł. Jednak jak mówią sami sprzedawcy - już niedługo będzie je można nabyć po dużo bardziej atrakcyjnych cenach. Truskawki dostępne na zielonogórskich ryneczkach pochodzą głównie z okolicznych upraw, więc możemy liczyć codziennie na świeże dostawy. Gdzie ich szukać? Zapraszamy na rynek przy ul. Owocowej oraz na Zielony Rynek "Pod Topolami" przy galerii Ramzes. Dość szybkie pojawienie się truskawek to zasługa przede wszystkim ładnej i słonecznej pogody. Jeśli aura dalej będzie tak korzystna, wysypu tych owoców możemy spodziewać się już pod koniec maja. Plantatorzy spodziewają się urodzaju, a co za tym idzie, ceny powinny spadać. W porównaniu do ubiegłego roku, ceny mogą być niższe nawet o 25 proc. Truskawki to źródło wielu witamin i minerałów. Mają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. Ponadto zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP. 100 gramów truskawek zawiera się ok. 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A.Truskawki najlepiej jeść na czczo, dodając je np. do musli i jogurtu. Bogate są w włókna pokarmowe (rozpuszczalne i nierozpuszczalne), a błonnik i enzymy natychmiast przyspieszą trawienie zjedzonych dzień wcześniej tłustych potraw czy słodyczy.Sezon na truskawki w pełni! Dlaczego warto je jeść? Sonia Piotrowska/Maja Springer
Sezon na truskawki ruszył. Owoce pojawiają się już na straganach oraz w sklepach. Ceny, jak to na początku, jeszcze nie zachęcają, bo w tej chwili za kilogram truskawek zapłacimy około 22 zł. Jednak jak mówią sami sprzedawcy - już niedługo będzie je można nabyć po dużo bardziej atrakcyjnych cenach. Truskawki dostępne na zielonogórskich ryneczkach pochodzą głównie z okolicznych upraw, więc możemy liczyć codziennie na świeże dostawy. Gdzie ich szukać? Zapraszamy na rynek przy ul. Owocowej oraz na Zielony Rynek "Pod Topolami" przy galerii Ramzes. Dość szybkie pojawienie się truskawek to zasługa przede wszystkim ładnej i słonecznej pogody. Jeśli aura dalej będzie tak korzystna, wysypu tych owoców możemy spodziewać się już pod koniec maja. Plantatorzy spodziewają się urodzaju, a co za tym idzie, ceny powinny spadać. W porównaniu do ubiegłego roku, ceny mogą być niższe nawet o 25 proc. Truskawki to źródło wielu witamin i minerałów. Mają więcej witaminy C niż cytryny i grejpfruty. Ponadto zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP. 100 gramów truskawek zawiera się ok. 60 mg witaminy C, 100 mcg. witaminy B2, 30 mcg. witaminy B1 i około 100 j.m. witaminy A. Truskawki najlepiej jeść na czczo, dodając je np. do musli i jogurtu. Bogate są w włókna pokarmowe (rozpuszczalne i nierozpuszczalne), a błonnik i enzymy natychmiast przyspieszą trawienie zjedzonych dzień wcześniej tłustych potraw czy słodyczy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska