Przedświąteczne zakupy
Na targowych straganach można było znaleźć praktycznie wszystko, co jest niezbędne do przygotowania świątecznych przysmaków. Były jajka od szczęśliwej kury, swojska kiełbasa, prawdziwy zakwas na żurek i cukrowe baranki. Jak dowiedzieliśmy się od sprzedawców sporym wzięciem cieszyły się warzywa.
Marchewka, seler, ziemniaki i pietruszka, czyli włoszczyzna potrzebna do przyrządzenia domowej sałatki jarzynowej. Co jeszcze? Klienci wybierają kapustę kiszoną do przygotowania bigosu - mówią sprzedawcy, którzy przywożą tu owoce i warzywa ze swoich sadów i pól.
Producenci swojskiego jadła zachęcali natomiast do zapoznania się ze swoją ofertą - zachwalali naturalne wędliny i kiełbasy bez konserwantów robione według dawnych receptur.
Ćwikła z chrzanem i miody
Stragany uginały się także od różnego rodzaju przetworów. Również tych, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Handlowcy wystawiali słoiki z ćwikłą i chrzanem oraz wiaderka z kiszoną kapustą na bigos. Stoisko nabiałowe oferowało biały ser w najróżniejszej postaci - z ziołami, czosnkiem lub wędzoną papryką. Nie brakowało także świątecznych dekoracji do domu, koszyczków na święconkę oraz obrusów świątecznych.
Zobacz również:
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?