SAŁATKA ZE ZŁOTEGO KURCZAKA
Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, duża kapusta pekińska, 4 zupki vifon- złoty kurczak
2 papryki, puszka groszku, puszka kukurydzy, curry, majonez.
Przygotowanie:
kurczaka kroimy w paski/kostki i podsmażamy z curry (ilość wg uznania). Makaron z zupki łamiemy, wsypujemy do garnka lub dużej miski, posypujemy zawartością z torebeczki i dodajemy ten biały tłuszcz, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką- wody potrzeba tyle, by makaron jak będzie pęczniał całą ją wchłonął, powinno wystarczyć tyle, by zalać cały suchy makaron. Bierzemy największy garnek, bo sałatki wychodzi bardzo dużo. Kroimy paprykę i kapustę, dodajemy usmażonego kurczaka, groszek i kukurydzę, napęczniały makaron, wszystko mieszamy. Dodajemy majonez wg uznania. Można doprawić solą i pieprzem, choć przeważnie sałatka jest już wystarczająco smaczna.
Zapraszamy do przygotowania dań karnawałowych razem z książką kucharską, na którą złożyły się przepisy Czytelników "Gazety Lubuskiej". To już drugie takie nasze wydawnictwo. W sierpniu ukazała się książka z pomysłami na przetwory i nalewki. Teraz znajdziecie Państwo przepisy na: potrawy świąteczne, przystawki i sałatki, obiady i kolacje, ciasta i desery oraz drinki. Większość przepisów nadesłały nam Lubuszanki z kół gospodyń wiejskich. Książka jest w sprzedaży w dobrych punktach z prasą, biurach ogłoszeń "Gazety Lubuskiej", a w Zielonej Górze dodatkowo będzie można ją kupić w dni targowe na rynku przy Owocowej u sprzedawców "GL".
Jeśli chcesz podzielić się swoimi kulinarnymi pomysłami, przyślij nam swoje przepisy. Mamy nagrody dla autorów opublikowanych przepisów. Przepisy publikujemy w piątkowym wydaniach "GL". Przyślij na adres: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?