Sałatka z jajkiem
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 150 g mieszanki sałat
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
na sos:
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
Na talerzu rozkładamy sałatę. Na sałacie rozkładamy ogórka pokrojonego w plasterki lub półplasterki oraz jajka pokrojone w ćwiartki. Jogurt, olej, sok z cytryny, oregano, zmiażdżony ząbek czosnku i miód dokładnie mieszamy (możemy zmiksować w blenderze) i skrapiamy sałatkę.
- Ja dodaję jeszcze kawałki tuńczyka i oliwki, ale taka okrojona wersja w barwach żółto-biało-zielonych też jest smaczna - zapewnia pani Monika.
KONKURS
Znasz smaczny przepis na danie w kolorach żółto - biało - zielonych lub niebiesko-żółtych? Weź udział w naszym konkursie na kolorowe dania, które dodadzą energii naszym zawodnikom i kibicom podczas całych rozgrywek speedway'a.
Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę w klubowych kolorach. Przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres [email protected]. Mogą to być desery, sałatki, ciasta lub inne dania, jakie tylko przyjdą wam do głowy!
Liczy się oryginalny pomysł i składniki w kolorach żółto - biało - zielonych lub niebiesko-żółtych.
Na Wasze przepisy czekamy do końca kwietnia. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy
Najlepsze przepisy nagrodzimy klubowymi gadżetami i niespodziankami od "Gazety Lubuskiej".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?