5/11
Chrupiąca sałatka z kurczakiem, ananasem, jabłkami i...
fot. Fot. Agnieszka Krawczyk

Chrupiąca sałatka z kurczakiem, ananasem, jabłkami i kukurydzą

Składniki
podwójna pierś z kurczaka 
1 seler naciowy
puszka kukurydzy 
puszka ananasa 
4 jabłka 
szklanka orzechów 
majonez 
jogurt grecki 
koperek 
sól, pieprz
 
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu, posolić i popieprzyć. Seler naciowy drobno pokroić, jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ananasa z puszki odsączyć i pokroić. Orzechy i koperek posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki, razem z kukurydzą wymieszać w misce. Dodać 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Przepis Agnieszki Krawczyk

6/11
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską

Składniki na sałatkę gyros
kapusta pekińska
1-2 piersi z kurczaka
kukurydza w puszce
2-3 czerwone cebule
2-3 ogórki kiszone
przyprawa gyros
majonez kielecki
2 łyżki ketchupu
zielona pietruszka lub szczypiorek

Wykonanie
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, posypać przyprawą gyros i podsmażyć do miękkości na oleju, wystudzić. Kapustę pokroić dowolnie, cebule w krążki, ogórki w kostkę, posiekać zieleninę. Majonez wymieszać z ketchupem i połączyć wszystko, doprawić. Wstawić do lodówki, żeby się przegryzło.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

7/11
Tatar ze śledzia...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Tatar ze śledzia

Składniki
300 g solonych matiasów
2 kiszone ogórki
15 marynowanych pieczarek
4 strąki marynowanej czerwonej papryki
czerwona cebula
2 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
sól pieprz

Wykonanie
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić w małą kostkę. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę również pokroić w małą kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowego tatara wyłożyć na talerz.
Przepis Katarzyny Jaworek

8/11
Sałatka śledziowa z ziemniakami...
fot. Fot. Dorota Wójcicka

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Składniki
4-5 średniej wielkości ziemniaki
2 średniej wielkości marchewki
50 g żółtego sera
7 płatów śledziowych
1 puszka groszku zielonego
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kostkę.
Dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.
Śledzie przekroić wzdłuż na połówki, następnie na nieduże kawałki. Wsypać groszek zielony, dołożyć majonez, sól i pieprz, wymieszać.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Wisła Kraków. Kolejne wysokie zwycięstwo rezerw „Białej Gwiazdy”

Wisła Kraków. Kolejne wysokie zwycięstwo rezerw „Białej Gwiazdy”

Karambol z udziałem siedmiu aut w Krakowie. Sprawca był nietrzeźwy

Karambol z udziałem siedmiu aut w Krakowie. Sprawca był nietrzeźwy

Stadion Wisły będzie miał jednak sponsora? Trwają poufne rozmowy!

Stadion Wisły będzie miał jednak sponsora? Trwają poufne rozmowy!

Zobacz również

Nie ma mocnych na Wieczystą. W końcu dopadła i tego rywala

Nie ma mocnych na Wieczystą. W końcu dopadła i tego rywala

Dobre miejsce na końcówkę majówki w Małopolsce. Gwarancja ciszy i spokoju

Dobre miejsce na końcówkę majówki w Małopolsce. Gwarancja ciszy i spokoju