Gazeta Lubuska

Salmonella uśmierca 150 tys. ludzi rocznie. Gdzie występuje? Jakie są objawy zatrucia salmonellą? Gdzie powinno odbywać się leczenie?

Salmonella wywołuje niebezpieczne dolegliwości żołądkowe-jelitowe, które mogą doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Bakteria

Pixabay

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/20] Następne

Salmonella wywołuje niebezpieczne dolegliwości żołądkowe-jelitowe, które mogą doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Bakteria ginie dopiero w temperaturze powyżej 70 st. C. Poprzez brak higieny i niewłaściwe postępowanie z zakażonymi produktami bakteria może być łatwo przeniesiona.

Zobacz również: "Nośnikiem zakażenia były ciasta z kremem”. Kontrole sanepidu po zatruciach kawiarniach:

Źródło:TVN24

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że salmonellozy są przyczyną około 90 milionów zachorowań i 155 000 zgonów rocznie. Szacuje się, że w Europie do zakażeń dochodzi u 690 osób na 100 000 rocznie.

W JAKICH PRODUKTACH WYSTĘPUJE SALMONELLA? ZOBACZ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!

Serotypy Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium może występować w odchodach kaczek, gęsi, gołębi, indyków oraz kur. U ssaków są to m.in. konie, owce, cielęta i świnie, gryzonie domowe, zwierzęta futerkowe.

Jak dochodzi do infekcji salmonellą?
Do infekcji dochodzi, kiedy spożyjemy produkt, który zanieczyszczany został kałem zakażonych zwierząt. Co ciekawe u 6 proc. osób, głównie niemowląt, małych dzieci, osób starszych i z upośledzoną odpornością stwierdza się obecność bakterii we krwi. Źródłem zakażenia może być człowiek będący nosicielem pałeczek. Dużą rolę w ich przenoszeniu pełnią owady, które biernie przenoszą bakterie.

Objawy zarażenia salmonellą
Salmonellę u człowieka może zwiastować ostra biegunka, mdłości czy wymioty. Pierwsze objawy mogą pojawić się od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonego posiłku - wszystko jednak zależne jest od organizmu danego człowieka oraz od zjadliwości samego szczepu bakterii salmonelli. Osoba zarażona może mieć również wysoką temperaturę rzędy nawet 40 st. C.

Leczenia salmonelli powinno odbywać się w szpitalu pod okiem lekarza.

W JAKICH PRODUKTACH WYSTĘPUJE SALMONELLA? ZOBACZ NA KOLEJNYCH SLAJDACH!

POLECAMY RÓWNIEŻ PAŃSTWA UWADZE:

Jajka skażone salmonellą trafiły do sprzedaży



Polecamy