Pieczenie w domu naprawdę może być przyjemnością. A zwłaszcza wtedy, kiedy bułki pięknie rosną, a z kuchni niesie się zapach jak z bardzo dobrej piekarni.
Chleb polecany przez Annę Potęgę, pieczony w naczyniu żarodopornym
– Super chlebuś. Z samym masełkiem szczególnie – poleca pani Anna Potęga. Przepis pochodzi ze strony: https://smaki-katriny.blogspot.com/
Składniki
750g mąki pszennej (ja dałam tortową)
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oleju
2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej ale nie gorącej)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto. Zagniatamy. Jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być. Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne (moje o pojemności ok 3 l-okrągłe) smarujemy masłem lub olejem i wkładamy do niego ciasto.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 30 minut z pokrywą i potem 30 bez pokrywy by skórka ładnie się przypiekła.
zdjęcie: Anna Potęga
Pani Ewa Konik upiekła chleb według przepisu, który poleca Anna Potęga. To chleb z naczynia żaroodpornego. Pani Ewa podkreśla, że wyszedł pyszny.
Chleb Anny Potęgi urozmaicony
- Zmodyfikowałam trochę przepis. Mąkę pszenną zmieszałam z mąką żytnią plus słonecznik, nasiona dyni, czarnuszka, płatki owsiane - poinformowała Anna Potęga.
Zdjęcie Anna Potęga.