Sekrety świebodzińskich piwowarów

Alicja Kucharska

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
W XVI wieku w Świebodzinie nawet 60 rzemieślników mogło wytwarzać piwo. Było to chałupnicze rzemiosło, które nie miało nic wspólnego z fabryką produkującą piwo na szeroką skalę.

Pierwsze wzmianki o świebodzińskim piwowarstwie znajdują się w przywileju księcia Henryka VIII Wróbla z 1395. – Pierwszy poświadczony historycznie browar istniał już prawdopodobnie przed wielkim pożarem miasta w roku 1522. W 1743 przy obecnym Pl. Browarnianym, wzniesiono budynek nowego browaru miejskiego, który stał tam do końca XIX wieku, kiedy to został wyburzony. Długą tradycją szczycił się browar stojący przy rynku, a założony w 1641 – opowiada pan Krzysztof.

– Rzemieślnicy mieli prawo do samodzielnego warzenia piwa. W dziele „Historia miasta Świebodzina od powstania do roku 1763” wspomina się o około 60 domowych browarach w XVI wieku - wyjaśnia Mirosław Algierski, pasjonat historii Świebodzina. – Każdy piwowar miał obowiązek oznaczania swojego wyrobu oraz wnoszenia rocznej opłaty w wysokości 12 srebrnych groszy – dodaje K. Kowerko. Warzelnie znajdowały się m. in. na ulicy Żymierskiego, Poznańskiej, Wałowej czy na rogu Kolejowej i Piłsudskiego. Być może w obecnym gmachu starostwa.

Więcej o tej sprawie przeczytasz w czwartek, 14 lipca, w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" oraz w serwisie plus.gazetalubuska.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie